Νεκρός βρέθηκε τελικά ο Έλληνας πιλότος του Mirage 2000 που κατέπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης 18 Απριλίου λίγα μίλια έξω από την Σκύρο. 

 

Μετά από έρευνες περίπου 3 ωρών, ο πιλότος βρέθηκε νεκρός. 

 

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έγραψε στο twitter: "ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της ΠΑ".

 

Σύμφωνα με όσες πληροφορίες έγιναν γνωστές, το μαχητικό έπεσε 9 μίλια από τη Σκύρο.  Οι συνθήκες πτώσης του αεροσκάφους είναι άγνωστες ωστόσο η πτώση σημειώθηκε κατά την επιστροφή σχηματισμού δύο ελληνικών αεροσκαφών που είχαν απογειωθεί -κατά τις πρώτες πληροφορίες- για να αναχαιτίσουν τουρκικά αεροσκάφη. Νεότερες πληροφορίες επισημαίνουν ότι επρόκειτο για ΕΙΚΟΝΙΚΗ και όχι πραγματική αναχαίτιση, δηλαδή εκπαιδευτική. Η πτώση του αεροσκάφους σημειώθηκε κατά την επιστροφή του εκπαιδευτικού ζεύγους αεροσκαφών στη βάση του στη Σκύρο. 

 

Άλλες πληροφορίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα αναφέρουν ότι, το Mirage200-5 που κατέπεσε στη Σκύρο ήταν το ένα από τα δύο μαχητικά αεροσκάφη σχηματισμού που είχε απογειωθεί για να αναχαιτίσει εικονικά τουρκικά μαχητικά που είχαν μπει χωρίς άδεια στο FIR Αθηνών.

 

Το μαχητικό Mirage2000-5 που κατέπεσε ήταν το νούμερο 1, δηλαδή ο αρχηγός του σχηματισμού των δύο ελληνικών μαχητικών που είχαν αναλάβει την αναχαίτιση των τουρκικών μαχητικών.

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο χειριστής του MIrage2000-5 που κατέπεσε δεν πρόλαβε να δώσει σήμα ή να αναφέρει κάτι για την κατάσταση του αεροσκάφους του προτού χαθεί από τα ραντάρ.

Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι δεν πετούσαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη στην περιοχή της πτώσης. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας σήμερα στις 12:15, υπήρξε απώλεια επαφής αεροσκάφους M2000-5, εννέα ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου.

 

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης (SaveandRescue) συμμετείχαν ελικόπτερο S-70Bτου Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας και πλωτό του Λιμενικού (με τον κωδικό 602) που απέπλευσε από τον Μόλυβο της Λέσβου.