Μετά την εξαιρετική συναυλία του Κουαρτέτου Εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης» που παρακολουθήσαμε το βράδυ του Σαββάτου, το 18ο Φεστιβάλ «Παπαϊωάννου» ολοκληρώνεται με το Ρεσιτάλ Κλασικού Τραγουδιού της υψιφώνου Μίνας Πολυχρόνου και του πιανίστα Κάρολου Ζουγανέλη.

 

Την Τρίτη 27 Μαρτίου στις 9 μμ στην αίθουσα «Παπαϊωάννου» του ΔΩΚ (είσοδος ελεύθερη) – οι δύο διακεκριμένοι καλλιτέχνες με διεθνή καριέρα θα μας προσφέρουν ένα πρόγραμμα με τίτλο «Αντικατοπτρισμοί: Μονοπάτια του Ρομαντισμού». Η ελκυστική γοητεία που άσκησε το φανταστικό, λυρικό στοιχείο του γερμανικού Ρομαντισμού στην ελληνική μουσική και στην ποίηση βρίσκεται στο επίκεντρο της συναυλίας αυτής. Με αφορμή τα τραγούδια των Σούμπερτ, Σούμαν, Βολφ, Στράους, Μέντελσον και Μπραμς, θα αναζητηθούν μουσικoποιητικές συνάφειες με αντίστοιχα έργα σημαντικών Ελλήνων εκπροσώπων του Ρομαντισμού, όπως οι Σαμάρας, Λαμπελέτ, Σπάθης και Καμηλιέρης, φωτίζοντας πτυχές ενός διαπολιτισμικού διαλόγου που έθεσε τις βάσεις μιας διαφωτιστικής πολιτιστικής συνύπαρξης μεταξύ των δύο χωρών. Το κίνημα του Ρομαντισμού, άλλωστε, με τις εικόνες της φύσης, του νερού, του δάσους και του σεληνόφωτος ως όψεις της αγάπης, παρούσας ή απούσας, εξακολουθεί να αγγίζει την ανθρώπινη ψυχή, πέρα από κάθε χρονικό ή τοπικό σύνορο.

 

Η σοπράνο Μίνα Πολυχρόνου γεννήθηκε στο Βόλο. Είναι κάτοχος Διπλώματος Μονωδίας (Άριστα Παμψηφεί και Τιμητική Διάκριση) από το Ωδείο Αθηνών, καθώς επίσης Πτυχίων Αρμονίας και Αντίστιξης. Με υποτροφία του Ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης" συνέχισε τις σπουδές της στο Μιλάνο (με τις Carla Castellani και Maria-Luisa Cioni) και στη Βιέννη (με τις Sena Jurinac και Ileana Cotrubas). Το 1993 κέρδισε το Β’ Βραβείο στο Διεθνή Διαγωνισμό για νέους λυρικούς καλλιτέχνες στην Tortona της Ιταλίας.

 

Από το 1993 συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική Σκηνή τραγουδώντας πρωταγωνιστικούς ρόλους σε γνωστές όπερες των Pergolesi, Mozart, Offenbach, Rossini, Verdi, Puccini, Giordano, Hartmann και Weil. Έχει συμμετάσχει επίσης σε παραγωγές όπερας των Καλομοίρη, Κουρουπού, Κούκου, Θεοδωράκη, Μαραγκόπουλου, Βρόντου, Καρρέρ. Εκτός από περαιτέρω εμφανίσεις σε έργα λυρικού θεάτρου των Gluck και Cherubini, έχει τραγουδήσει έργα εκκλησιαστικής μουσικής των Vivaldi, Pergolesi, Mozart, Charpentier, Mendelssohn και Fauré. Τέλος, έχει ερμηνεύσει έργα των Μητρόπουλου, Κωνσταντινίδη, Κουρουπού, Ταίηλορ, Παπαγεωργίου, Βασιλαντωνάκη.

 

Έχει συμπράξει ως σολίστ με τις Κρατικές Ορχήστρες Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Σόφιας, με τις Συμφωνικές Ορχήστρες των Δήμων Αθηνών, Πατρών και Βόλου, με την Ορχήστρα Mozarteum του Salzburg, με την Ιταλική Ορχήστρα Δωματίου "I Solisti Veneti", το "Composers Ensemble", την Καμεράτα, την Κρατική Ορχήστρα Εγχόρδων, τη "Feminarte" και την "Intrarti". Έχει συνεργασθεί με διάσημους μαέστρους, όπως οι Scimone, Rabenstein, Weigold, Lano, Χωραφάς, Καρυτινός, Τρικολίδης, Φιδετζής, Λογιάδης, Μυράτ, Τσούχλος, Μπαλτάς, Αντωνίου, Sondeckis, Kogan, Πέτρου, Μιχαηλίδης, Βουδούρης, και έχει εμφανιστεί σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους, όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η Εθνική Λυρική Σκηνή, η Όπερα Θεσσαλονίκης, η Semperoper της Δρέσδης, το Royal Festival Hall του Λονδίνου, το Conservatorio Verdi του Μιλάνου, η Congress Saal στο Villach της Αυστρίας, το Αρχαίο Στάδιο των Δελφών, τα Θέατρα Επιδαύρου και Ηρωδείου.

 

Ο πιανίστας Κάρολος Ζουγανέλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Σε ηλικία 15 ετών έλαβε το Δίπλωμα Πιάνου από το Εθνικό Ωδείο Αθηνών με Άριστα Παμψηφεί, Πρώτο Βραβείο και Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στην τάξη πιάνου του Gérard Frémy (μαθητή των Yves Nat και Heinrich Neuhaus) στο Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris, από το οποίο έχει λάβει 4 πτυχία επιπέδου Master: Πιάνο, Φωνητική Συνοδεία, Οργανική Συνοδεία, και Μουσική Δωματίου. Έχει μελετήσει με τους Leon Fleisher, Christian Zacharias, György Sebök, Idil Biret, Pierre-Laurent Aimard και Dominique Merlet.

 

Έχει βραβευθεί επανειλημμένως σε διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στην Αγγλία και στη Γαλλία. Έχει δώσει ρεσιτάλ στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης, έχει κάνει περιοδείες συναυλιών στην Αμερική (New York, Washington DC, Michigan, Florida), και έχει παραδώσει σεμινάρια διδασκαλίας σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Έχει παίξει υπό τη διεύθυνση διάσημων μαέστρων, όπως οι Michael Gielen, Janos Fürst, Ivan Fischer, Zsolt Nägy, David Robertson, Jeffrey Milarsky κ.ά. Υπήρξε επίσημος πιανίστας του διεθνούς διαγωνισμού Operalia, που διοργανώνει ο Placido Domingo. Το φθινόπωρο του 2016 ανέλαβε τη μουσική προετοιμασία των σολίστ του μιούζικαλ του Broadway “42nd Street”, τελευταία μεγάλη παραγωγή του Théâtre du Châtelet στο Παρίσι. Το 2017 ολοκλήρωσε περιοδεία στην Florida των ΗΠΑ, ενώ το 2018 θα δώσει σειρά συναυλιών στην Κίνα και θα παραδώσει σεμινάρια σε κινεζικά πανεπιστήμια.

 

Έχει ηχογραφήσει επανειλημμένως για την Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Από το 2004 διατελεί καθηγητής στο Conservatoire National Supérieur de Musique του Παρισιού.

 

 

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δ.Ω.Κ.                  Ο Πρόεδρος του Δ.Ω.Κ.

        Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος                          Θεόδωρος Τζατζάρης