Δύο Καβαλιώτες συγγραφείς, ο Βασίλης Βασιλικός και ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης βραβεύτηκαν από την επιτροπή κρατικών βραβείων λογοτεχνίας με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας 2016 μέσα από ένα «βραχύ κατάλογο» των υποψήφιων προς βράβευση έργων.  Στον Βασίλη Βασιλικό απονεμήθηκε το μεγάλο βραβείο γραμμάτων και στον Θεόδωρο Γρηγοριάδη το κρατικό βραβείο μυθιστορήματος  

 

Τα βραβεία ανακοινώθηκαν από το Τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου & Ψηφιακού Περιεχομένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα το σκεπτικό βράβευσης της αρμόδιας Επιτροπής για κάθε κατηγορία βραβείου.

 

Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων

Απονεμήθηκε ομόφωνα στον  Βασίλη Βασιλικό για το σύνολο του έργου του.

Βασίλης Βασιλικός

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης «Ο Βασίλης Βασιλικός, γεννημένος στην Καβάλα το 1934 και με σπουδές κινηματογράφου στη Νέα Υόρκη, είναι ένας συγγραφέας που εμφανίστηκε αρκετά πρώιμα στα γράμματα με το βιβλίο του Η διήγηση του Ιάσονα. Στα χρόνια που ακολούθησαν τα βιβλία του πάντοτε έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση και ήταν πάντα σε γόνιμο διάλογο με την ευρωπαϊκή και την αμερικανική λογοτεχνία. Πέρα από την νεανική τριλογία του Το φύλλο, το Πηγάδι και Το αγγέλιασμα, ο Βασιλικός είναι ο συγγραφέας του μυθιστορηματικού χρονικού Ζ, όπου αναπαρέστησε με μεγάλη αφηγηματική δεινότητα τη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963. Το Ζ με την μεταφορά του στον κινηματογράφο από τον Κώστα Γαβρά έκανε πολύ γνωστό τον συγγραφέα σε όλο τον κόσμο. Με την αυτοεξορία του σε χώρες της Ευρώπης μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967 έγινε ένας από τους διαχρονικά πιο γνωστούς ΄Ελληνες συγγραφείς, ενώ τα βιβλία του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες. Εκτός από το καθεαυτό συγγραφικό του έργο που εξακολουθεί έως σήμερα να είναι δραστικό, ο Βασιλικός ανέπτυξε και έντονη πολιτισμική δράση από δημόσιες θέσεις που κατά καιρούς είχε: στην ελληνική τηλεόραση, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Unesco, ως Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων και ως δημιουργός της πολύχρονης τηλεοπτικής εκπομπής Άξιον εστί. ΄Έχοντας υπόψη της όλα τα πλούσια και σημαντικά στοιχεία του έργου και της ενγένει προσφοράς του, η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να τον τιμήσει με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων».

 

 

Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος

Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Θεόδωρο Γρηγοριάδη, για το έργο του με τίτλο  «Ζωή μεθόρια», εκδόσεις Πατάκη.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται: «Το Βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στο βιβλίο του Θεόδωρου Γρηγοριάδη, Ζωή μεθόρια, Εκδόσεις Πατάκη. Ο Θεόδωρος Γρηγοριάδης εντάσσει στην πλοκή του βιβλίου του αυτού (χαρακτηρίστηκε μυθιστόρημα δρόμου) το κλίμα της γενιάς που ενηλικιώθηκε στα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης και πορεύτηκε μέσα από κοινωνικοπολιτικές μεταμορφώσεις. Η ηρωίδα του, η Ζωή, που χαρακτηρίζεται από τη ρευστότητα και την επίμονη προσήλωση στην έννοια της ελευθερίας, αυτονομείται και επαναπροσδιορίζεται ξεριζώνοντας από μέσα τις εμμονές και δεισιδαιμονίες».  

 

 

Κρατικό Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας

Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Ηλία Παπαμόσχο για το έργο του με τίτλο «Η αλεπού της σκάλας και άλλες ιστορίες», εκδόσεις Κίχλη.

 

Κρατικό Βραβείο Ποίησης

Απονεμήθηκε ομόφωνα εξ ημισείας στον Δημήτρη Αγγελή για το έργο του με τίτλο «Ένα ελάφι δακρύζει πάνω στο κρεβάτι μου», εκδόσεις Πόλις και στη Σοφία Κολοτούρου για το έργο της με τίτλο «Η τρίτη γενιά», εκδόσεις Τυπωθήτω.

 

Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου - Κριτικής

Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Σταύρο Ζουμπουλάκη για το έργο του με τίτλο «Υπό το φως του μυθιστορήματος», εκδόσεις Πόλις.

 

Κρατικό Βραβείο Μαρτυρίας - Βιογραφίας - Χρονικού - Ταξιδιωτικής

Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Γιώργο Βέη για το έργο του  με τίτλο «Παντού. Μαρτυρίες, μεταμορφώσεις», εκδόσεις Κέδρος.

 

Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα

Απονεμήθηκε εξ ημισείας στην Γεωργίου Βασιλεία για το έργο της με τίτλο «Η έκτη μέρα», εκδόσεις Γαβριηλίδης και στον  Χρήστο Κολτσίδα για το έργο του με τίτλο «Τα ορεινά», εκδόσεις Μελάνι.

 

Κρατικό Ειδικό Βραβείο σε Λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα

Απονεμήθηκε ομόφωνα στην Σοφία Νικολαΐδου για το έργο της με τίτλο «Καλά και σήμερα», εκδόσεις Μεταίχμιο.

 

Διακρίσεις

Η Επιτροπή εισηγείται την απονομή τιμητικής διάκρισης στα λογοτεχνικά περιοδικά «νέο επίπεδο» και «δίοδος» για τη συμβολή τους στην προβολή και διάδοση της ελληνικής λογοτεχνίας.