Ο μέχρι πρότινος πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, «δεξί χέρι» του εκεί μητροπολίτη Άνθιμου, Στέφανος Τόλιος, 57 ετών, είναι ο νέος μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου.

 

Στην επιβεβαίωση της εκλογής του ήχησαν χαρμόσυνα οι καμπάνες σε εκκλησίες της Καβάλας. 

 

Το «φαβορί» στη διαδικασία (ασχέτως αν τέτοιος όρος δεν υφίσταται επισήμως στους εκκλησιαστικούς κύκλους) ήταν ο εκλεκτός του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, Δαμασκηνός Κιαμέτης, αλλά στις ψηφοφορίες έγινε σημαντική ανατροπή.

 

Στη διαδικασία του Τριπρόσωπου έλαβε 50 ψήφους κι ακολούθησε με 41 ψήφους ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης (επιλογή του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου). Στην τρίτη θέση είχε βρεθεί ο αρχιμανδρίτης της Καβάλας Παύλος Κίτσος για τον οποίο η τοπική κοινωνία έχει εκφραστεί θετικά. 

 

Στη δεύτερη ψηφοφορία ο Στέφανος Τόλιος επικράτησε με 42 ψήφους. 

 

Από το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών φάνηκε ότι ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος όχι απλά «ελέγχει» τις Μητροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας ή αλλιώς των «Νέων Χωρών» αλλά ότι εξασφάλισε σεβασμό στην επιθυμία του, μιας και ο αρχιμανδρίτης Στέφανος Τόλιος ήταν ξεκάθαρη επιλογή και πρότασή του.

 

Μάλιστα ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος είχε προσπαθήσει να προωθήσει προ διετίας τον Στέφανο Τόλιο και στη Μητρόπολη Καλαμαριάς. 

 

Ο Στέφανος Τόλιος γεννήθηκε το 1960 στην Ελευθερούπολη και υπηρετεί την Εκκλησία εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια. Έχει αποφοιτήσει από τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ, έχει διατελέσει γενικός γραμματέας της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και εφημέριος του Ιερού Ναού Της Του Θεού Σοφίας.

 

ΚΑΤΕΧΕΙ ΑΠΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ!

Μεταξύ των δραστηριοτήτων του στην Εκκλησία, ξεχωριστή δημοσιότητα έλαβε η απόφασή του για να κάνει φιλικότερη τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης στους νέους, εισάγοντας νέες τεχνολογίες, διατηρώντας ενημερωμένη την ιστοσελίδα της Μητρόπολης (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) αλλά και το λογαριασμό της στο YouTube (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) ενώ έδωσε την δυνατότητα τηλε-διάσκεψης με επικοινωνία μέσω Skype για τις διαδικασίες γάμου (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

 

Ποιος είναι ο νέος μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου

 

Γεννήθηκε στην Ελευθερούπολη το 1960. Πήρε πτυχίο από το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1983. Το 1984 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, και την 15-2-1984 χειροτονήθηκε διάκονος υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Χρυσοφάκη.

 

Υπηρέτησε ως διάκονος στους ιερούς Ναούς Παναγίας της Δεξιάς & του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, αναλαμβάνοντας συγχρόνως και την Γραμματεία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης θέση στην οποία παρέμεινε έως τον Ιούνιο του 2010, όταν ορίστηκε στη συνέχεια πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης.

 

Για 10 χρόνια υπηρέτησε ως Ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης.

 

Την 27-12-1984 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κυρού Παντελεήμονος Χρυσοφάκη λαμβάνοντας το οφφίκιον του αρχιμανδρίτη και τοποθετήθηκε ως ιερατικός προϊστάμενος και πρόεδρος των εκκλησιαστικών επιτροπών του Ιερού Βυζαντινού Ναού των Αγίων Αποστόλων Θεσσαλονίκης.

 

Το έτος 1994 μετατέθηκε και ορίστηκε προεδρεύων των επιτροπών του Ιερού προσκυνηματικού και Καθεδρικού Ναού της Του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης.

 

Από το 1989 ορίστηκε υπεύθυνος εφημέριος των Φοιτητικών Εστιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

 

Μιλά αγγλικά και γαλλικά.

 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΤΟΛΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΑ "ΘΑΥΜΑΤΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ"