γράφει η

Κάτια Γιαννουκάκου

 

Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και η λειτουργία του στεφανιογράφου στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας φέρνουν στο προσκήνιο το μεγάλο ερώτημα αν μπορούν οι νέες, υπερσύγχρονες δομές να λειτουργήσουν αποτελεσματικά χωρίς το απαραίτητο προσωπικό;

 

Από τη μία πλευρά, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για την ενίσχυση του νοσοκομείου και προανήγγειλε νέες προσλήψεις, παραδεχόμενος ωστόσο ότι το πρόβλημα, ειδικά στους νοσηλευτές, παραμένει. Από την άλλη, οι νοσοκομειακοί γιατροί, ξεκαθαρίζουν ότι αν δεν περάσουμε από τις δηλώσεις στις πράξεις, οι δομές δεν μπορούν να αποδώσουν, την ώρα που η υποστελέχωση οδηγεί σε τεράστιες αναμονές για τον κόσμο. Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι γιατροί που επισημαίνουν πως αντί να ασχολούνται αποκλειστικά με την επιστήμη τους και να εξυπηρετούν τους ασθενείς αναγκάζονται να κάνουν ακόμα και τους θυρωρούς επειδή δεν υπάρχει το ανάλογο προσωπικό στη βάρδια για να κατευθύνει τους πολίτες.

 

Οι αριθμοί και οι νέες προκηρύξεις

 

Κατά την ομιλία του, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι το Νοσοκομείο Καβάλας διαθέτει 1.164 οργανικές θέσεις, εκ των οποίων αυτή τη στιγμή υπηρετούν οι 938. Από αυτούς, οι μόνιμοι είναι 558, ενώ οι υπόλοιποι 400 εργάζονται με διάφορες σχέσεις εργασίας και ως επικουρικοί.

 

Απαντώντας στο ζήτημα των ελλείψεων, ο υπουργός ανακοίνωσε συγκεκριμένο πλάνο προσλήψεων και συγκεκριμένα,

 

37 θέσεις όπως είπε, βρίσκονται ήδη «στον αέρα» από την προηγούμενη προκήρυξη του 2025.

 

50 νέες θέσεις προκηρύσσονται για το 2026, με στόχο να καλυφθούν και οι 15 αναμενόμενες αποχωρήσεις του έτους.

 

Έξτρα επικουρικό προσωπικό θα επιστρατευτεί, ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να καλυφθεί το έλλειμμα των περίπου 100 θέσεων στους νοσηλευτές.

 

«Έχουμε κάνει ένα βήμα μπρος, αλλά είναι μισό. Θέλει άλλο τόσο τουλάχιστον και λίγο παραπάνω για να φτάσουμε εκεί που θέλουμε», παραδέχθηκε ο κ. Γεωργιάδης, συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι να καλυφθεί σχεδόν το σύνολο των οργανικών θέσεων.

 

Η απάντηση των γιατρών: «Από τις δηλώσεις να περάσουμε στις πράξεις»

 

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Καβάλας, Γιώργος Τεπελόπουλος, στάθηκε στη σκληρή πραγματικότητα της υποστελέχωσης. Χαρακτήρισε πολύ θετικό γεγονός τα εγκαίνια των ΤΕΠ, υπογράμμισε ότι τα προβλήματα παραμένουν και «καθρεφτίζονται στις αναμονές του κόσμου».

 

Η ακτινογραφία των ελλείψεων σύμφωνα με τους γιατρούς

 

Στο Τμήμα Επειγόντων (ΤΕΠ): Αυτή τη στιγμή υπηρετούν μόλις 5 γιατροί συν ένας. Σύμφωνα με τον κ. Τεπελόπουλο, «θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 12 γιατροί για να μπορεί να αποδώσει σωστά».

 

Το πρόβλημα είπε ότι δεν περιορίζεται στα επείγοντα, καθώς ελλείψεις υπάρχουν σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου. Επειδή τα ΤΕΠ είναι χώρος διαδραστικός, οι ελλείψεις των υπολοίπων κλινικών επιβαρύνουν άμεσα τη λειτουργία του.

 

Απαντώντας στις εξαγγελίες του υπουργού για τις νέες προσλήψεις, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών εμφανίστηκε επιφυλακτικός, ζητώντας χειροπιαστά αποτελέσματα.

 

«Εγώ θέλω, πέρα από τις δηλώσεις, να περνάμε στις πράξεις. Όταν δώ τον απαιτούμενο αριθμό γιατρών που υπηρετούν στο νοσοκομείο αυτό να αυξάνεται, ή και από τις υπόλοιπες κλινικές, μόνο τότε θα μπορώ να πω ότι έχουμε μία βάση σε όλα αυτά που ειπώθηκαν», είπε.