Την τρίτη μέρα του Πάσχα, για πάνω από 4 δεκαετίες ανελλιπώς ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων "Το Κάστρο" διοργανώνει την αναβίωση του εθίμου: "Για βρέξ' Απρίλημ ".

 

Όπως αναφέρει ο σύλλογος:

 

«Πρόκειται για ένα προχριστιανικό έθιμο που έφτασε σε μας ζωντανό, χωρίς φτιασίδια. Πρόκειται για μια επίκληση για βροχή.

 

Ο Απρίλης, ο Μάης, μα περισσότερο η ζωογόνα βροχή είναι τα μαγικά στοιχεία της επίκλησης.

 

Οι χωριανοί ενώνουν τα χέρια σε κύκλο, τον κύκλο της ζωής όπως ακριβώς και ο σπόρος που ρίχνεται απο τον γεωργό στη γη.

 

Τον χορό σέρνει πάντα γυναίκα, αιώνιο σύμβολο γονιμότητας και ευτυχίας. Αυτή τραγουδάει και ο χορός  επαναλαμβάνει.

 

"για βρέξ'Απρίλη μ"

"Τώρα είν Μάης κι άνοιξη

τώρα είν το καλοκαίρι

για βρέξ' Απρίλημ δεύτερο

κι ο Μάης καμιά βολέτσα,

να διείς αμπάρια κούβελα

να διείς βιτσά γιομάτα...."

 

Αν ο Απρίλης βρέξει δύο φορές κι ο Μάης άλλη μια, τότε ο γεωργός είναι ευτυχισμένος αφού θα θεριέψουν τα σπαρτά και θα δώσουν πλούσιο καρπό..

 

Ο ειδωλολατρικός συμβολισμός έδεσε αρμονικά με τον ύψιστο χριστιανικό συμβολισμό της ανάστασης, αφού οι πρόγονοί μας πρόσθεσαν ως επωδό τους στίχους:" τώρα Χριστός Ανέστη, τώρα αληθώς Ανέστη ".

 

Μετά την αναβίωση του εθίμου χορεύουν Θασίτικους χορούς τα χορευτικά του συλλόγου.

 

Σαν Πολιτιστικός Σύλλογος προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια να μην έχουμε καμία παρέμβαση στο λαϊκό αυτό δρώμενο ώστε να το παραδώσουμε ανόθευτο στις ερχόμενες γενιές.

 

Σαν Πολιτιστικός Σύλλογος αιτηθήκαμε να εντάξουμε το έθιμο στο Εθνικό ευρετήριο Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

για το Δ.Σ

Τσώμου Αναστασία»