Κάτια Γιαννουκάκου

 

Ανοίγει τα φτερά του το δημοτικό θέατρο της Θάσου το οποίο συμπληρώνει φέτος 7 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού. Έτσι μετά την παρουσία του σε θεατρικές σκηνές της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης, εμπλουτίζεται με περισσότερες παραγωγές τις οποίες θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από τις 20 Φεβρουαρίου μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Πρόκειται για 4 παραγωγές τις οποίες στελεχώνουν γνώριμοι μας ερασιτέχνες ηθοποιοί από προηγούμενες παραγωγές, αλλά και νεοεισερχόμενες παρουσίες από επαγγελματίες ηθοποιούς, όπως η Ταρσία Ελευθερίου και η Αμάντα Καταρτζή.

 

Δέσποινα Πανταζή - Το πρώτο βιολί της ομάδας

 

Επικεφαλής και καθοδηγητής της όλης προσπάθειας που γίνεται από το δημοτικό θέατρο είναι η σκηνοθέτιδα Δέσποινα Πανταζή η οποία όπως όλα δείχνουν κέρδισε το στοίχημα της δημιουργίας θεατρικών σχημάτων στο νησί. Ερωτηθείς σχετικά με τις νέες παραγωγές είπε:

«Βρισκόμαστε ήδη στον 7ο χρόνο θεατρικής δημιουργίας και η Θάσος φέτος ειδικά έχει πολλές παραστάσεις. Κάθε μήνα παρουσιάζουμε κι ένα έργο. Έχουμε επικεντρωθεί κυρίως σε σάτιρα και κωμωδία με εξαίρεση τις ανθισμένες μανόλιες που είναι μια ρομαντική κομεντί, όλα τα άλλα είναι σάτιρες με μικροαστική νοοτροπία.

Ελπίζω να χαρεί η Θάσος με όλα αυτά που κάνουμε γιατί επί εφτά χρόνια τώρα, καταφέραμε όχι μόνο να συγκροτήσουμε τις θεατρικές μας ομάδες αλλά να έχουμε κι ένα πλήθος από παραγωγές.

Τώρα με αυτή την ευκαιρία το κοινό θα μπορεί σε τακτά χρονικά διαστήματα να έχει το θέατρό του με διαφορετικές παραστάσεις κάθε μήνα στο θεατράκι του Καλογερικού στον Λιμένα».

 

 

Αναστάσης Μπίλιας -  Ο ηθοποιός,

ο σκηνογράφος και ο στυλίστας

 

Ένα από τα βασικότερα στελέχη της θεατρικής ομάδας είναι ο αντιπρόεδρος της ΔΗΚΕΘ, Αναστάσης Μπίλιας ο οποίος δεν παίζει μόνο στις παραστάσεις αλλά είναι και αυτός που έχει αναλάβει να κατασκευάσει τα σκηνικά κι έχει σχεδιάσει τα κοστούμια για όλες τις παραστάσεις με προσωπική εργασία. Όπως τόνισε ο ίδιος σχετικά, «Σχεδιάζω τα σκηνικά και τα κοστούμια και τα κατασκευάζουμε όλοι μαζί. Βασικός χορηγός όλης αυτής της προσπάθειας είναι ο κόσμος που μας στηρίζει σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνουμε. Το αποτέλεσμα από τις κριτικές που έχουμε πάρει είναι πολύ καλές. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ερασιτεχνική δουλειά μπορεί να συναγωνιστεί επάξια μεγάλες παραγωγές».

 

Ικανοποιημένος με τις νέες παραγωγές της δημοτικής θεατρικής ομάδας αλλά και την προσπάθεια που γίνεται ο δήμαρχος Θάσου, Κώστας Χατζηεμμανουήλ τόνισε ερωτηθείς σχετικά, «Η Θάσος προσπαθεί να είναι πιστή στην παράδοσή της αφού λίγο πιο πάνω από εμάς υπάρχει το αρχαιότερο και το ομορφότερο αρχαίο θέατρο της χώρας. Έτσι λοιπόν αυτό που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια, έχει αναβαθμιστεί, ενώ το επίπεδο είναι επαγγελματικό. Βέβαια δεν είναι ότι ένας δήμος στηρίζει το θέατρο, ένας δήμος που έχει υποχρέωση απέναντι στο θέατρο που είναι η γενέτειρα του Ηγήμωνα του εφευρέτη της παρωδίας, αλλά αυτή την προσπάθεια τη  στηρίζει η αγάπη και το ταλέντο των δημοτών, αυτών των – δεν θέλω να πω ερασιτεχνών γιατί είναι τόσο συνεπείς σε αυτό που κάνουν. Ψυχή όλων αυτών είναι η δασκάλα μας, η σκηνοθέτιδα μας, η Δέσποινα Πανταζή που χωρίς αυτή δεν θα υπήρχε ούτε αυτό το επίπεδο, ούτε αυτή η διδασκαλία, αλλά ούτε και αυτή η απόλαυση, γιατί είναι πολυτέλεια οι άνθρωποι ενός νησιού να γεύονται την ποιότητα ενός θεάτρου με εναλλασσόμενο δραματολόγιο, όλη τη χρονιά πλέον, χειμώνα – καλοκαίρι».

 

 

Τι θα δούμε από τις δημοτικές θεατρικές ομάδες Λιμένα και Λιμεναρίων

 

Φεβρουάριος: Ανθισμένες μανόλιες (δημοτική ομάδα Λιμένα) Είναι μια κοσμοαγάπητη ρομαντική κομεντί, που πραγματεύεται τη σχέση, και το δέσιμο κάποιων γυναικών που βρίσκονται και βγάζουν τα εσώψυχά τους μέσα σε ένα κομμωτήριο. Και τη συμπαράσταση που έχει η μία με την άλλη. Μια γλυκιά κωμωδία ρομαντικού τύπου η οποία μοιράζει ισότιμα, το δράμα με την κωμωδία.

 

 

Μάρτιος: Φαύστα (δημοτική ομάδα Λιμένα) Η μοναδική γραφή του Μποστ έτσι όπως μόνο αυτός ήξερε να γράφει, να σατιρίζει και να βάζει το μαχαίρι στο κόκαλο του μικροαστισμού. Τρομερά χαρούμενη με μουσική του αξέχαστου Λουκιανού Κηλαηδόνη ο οποίος είχε γράψει τη μουσική για τη Φαύστα στο θεατρικό εργαστήρι.

 

Απρίλιος: Δάφνες και πρικροδάφνες (δημοτική ομάδα Λιμεναρίων) Ένα έργο της δεκαετίας του 70. Μια σάτιρα επίσης δυναμική με την πένα του Κεχαΐδη. Σατιρίζει τη λοβιτούρα των παραγόντων προκειμένου να πετύχουν κάτι πολιτικά.

 

 

Μάιος: Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης (δημοτική θεατρική ομάδα Λιμένα) Μια θεότρελη κωμωδία.