Την ήπια ανάπτυξη των Λουτρών των Ελευθερών από μικρές επιχειρήσεις ζητά για ακόμα μια φορά με ανακοίνωσή της η «Πρωτοβουλία Πολιτών για την δάσωση των Λουτρών των Ελευθερών». Η ανακοίνωση αναφέρει:

 

Μετά την ακύρωση και της δεύτερης προκήρυξης για τα Λουτρά Ελευθερών, εκφράζουμε για άλλη μια φορά την ανησυχία μας για τον στρεβλό δρόμο που ακολουθεί η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και η Εργοανάπτυξη Α.Ε., προσπαθώντας μάταια να προσελκύσει μια μεγαλοκεφαλαιουχική επένδυση και απορρίπτοντας πεισματικά κάθε άλλη μορφή αξιοποίησης, προστασίας και ήπιας ανάπτυξης. Η περίπτωση Νταβέλη δυστυχώς δεν αποδείχθηκε καθόλου διδακτική, παρότι άφησε πίσω της μόνο υποβάθμιση, καταστροφές και ένα καμένο κτίριο, μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας. Η προκήρυξη που ακολούθησε μετά το «διαζύγιο» με τον Νταβέλη δεν ήταν παρά ένα copy-paste της παλιάς. Δεν μπορεί κανείς, όμως, κάνοντας τα ίδια πράγματα, να περιμένει διαφορετικά αποτελέσματα… 

 

Έχοντας διανύσει, λοιπόν, έναν φαύλο κύκλο 5 χρόνων, που επέφερε ακόμη μεγαλύτερη φθορά και υποβάθμιση στα Λουτρά Ελευθερών, βρισκόμαστε ξανά στο σημείο μηδέν. Ως Πρωτοβουλία Πολιτών, καλούμε για άλλη μια φορά την ΠΕ Καβάλας να προασπίσει – ως οφείλει – τον δημόσιο χαρακτήρα των ιαματικών πηγών και να διερευνήσει (επιτέλους) την δυνατότητα μιας άλλου είδους ανάπτυξης, που βρίσκεται στον αντίποδα της μονοπωλιακής “all inclusive” εκμετάλλευσης και των μεγάλων και υπερ-πολυτελών μονάδων. Μιας ανάπτυξης συμμετοχικής, ανοιχτής στην κοινωνία και στην οικονομική δραστηριότητα των ανθρώπων της περιοχής, με γνώμονα την προστασία του φυσικού και αρχιτεκτονικού τοπίου.

 

Είναι εξαιρετικά λυπηρό, ένας τόσο πολύτιμος φυσικός πόρος να απαξιώνεται συστηματικά, γιατί αυτοί που τον διαχειρίζονται περιμένουν τον «επενδυτή» με το μαγικό ραβδί. Κι όμως, έχουμε καταδείξει ουκ ολίγες φορές ότι, σε αντίθεση με τα παραδείγματα τύπου “all-inclusive” που είναι λίγα και αποτυχημένα, δημοτικές επιχειρήσεις ή κοινωνικοί συνεταιρισμοί έχουν δημιουργήσει «μικρά θαύματα» στη διαχείριση και αξιοποίηση ιαματικών πηγών (π.χ. Λουτρά Πόζαρ, Αγγίστρου και – γιατί όχι; - τα κοντινά μας Λασπόλουτρα Κρηνίδων.

 

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη κατανοούμε την αγωνία σας να κόψετε την κορδέλα σε ένα πεντάστερο τερατούργημα, μην ξεχνάτε όμως ότι τα «αστέρια» δεν τα φέρνουν οι υποτιθέμενοι επενδυτές, η ίδια η περιοχή είναι χιλιάδων – εκατομμυρίων – αστέρων και η ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σας βαραίνει εξ’ ολοκλήρου. Τί σας εμποδίζει κ. Αντιπεριφερειάρχη, τόσα χρόνια, από το να παρέχετε μία στοιχειώδη καθαριότητα στον χώρο; Τί σας εμποδίζει από το να επιτρέψετε σε μικρές επιχειρήσεις της περιοχής να λειτουργήσουν το εστιατόριο, ή ένα μικρό υδροθεραπευτήριο; Μήπως όλη αυτή η υποβάθμιση είναι τελικά εσκεμμένη, για να προχωρήσετε στο μοναδικό σχέδιο που έχετε και που υπηρετείτε όλα αυτά τα χρόνια, την άνευ όρων παράδοση όλων των πηγών, των κτιρίων και του περιβάλλοντα χώρου σε έναν και μοναδικό «επενδυτή»;

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΩΝ ΛΟΥΤΡΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ