Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μελλοντικών Τεχνολογικών Μελετών (ΙPTS) του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της Προπαρασκευαστικής Δράσης για την εφαρμογή της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3), που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πραγματοποίησαν:

 

Α. Θεματικό Εργαστήριο για την Επιχειρηματική Ανακάλυψη της Αλυσίδας Αξίας του Τουρισμού στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

 

Το θεματικό εργαστήριο έγινε στο Ξενοδοχείο «Astir – Egnatia», στην Αλεξανδρούπολη, από 11 έως 12 Φεβρουαρίου 2015.

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες είχαν τη ευκαιρία να ενημερωθούν, αλλά και να συνεισφέρουν ενεργά στη διαδικασία της επιχειρηματικής ανακάλυψης, για τις ακόλουθες κατηγορίες της αλυσίδας αξίας:

  • Τουρισμός Τεσσάρων Εποχών
  • Τουρισμός και Πολιτισμική Κληρονομιά
  • Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και Τουρισμός
  • Γαστρονομικός Τουρισμός

 

Β. Εκδήλωση για την Αξιολόγηση της Προπαρασκευαστικής Δράσης για την εξειδίκευση της εφαρμογής της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης

 

Η εκδήλωση έγινε στο Ξενοδοχείο «Astir – Egnatia», στην Αλεξανδρούπολη, από 12 έως 13 Φεβρουαρίου 2015.

 

Τις εργασίες άνοιξε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Γεώργιος Παυλίδης.

 

Στον χαιρετισμό του, στη Διεθνή Συνάντηση για την «Αξιολόγηση της πιλοτικής Στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης στην Α.Μ.Θ», στην Αλεξανδρούπολη, ο κ. Παυλίδης είπε:

 

«Σας καλωσορίζω εκ μέρους της κοινωνίας της Περιφέρειάς μας, όλους τους εκλεκτούς προσκεκλημένους απ’ όλα τα σημεία της Ευρώπης, από την Ευρωβουλή, από τη DG Regio, από το JRC, τους δεκάδες κορυφαίους εμπειρογνώμονες απ’ όλες σχεδόν τις  χώρες, τους εκπροσώπους των Περιφερειών από τη χώρα μας, τη ΓΓΕΤ, όλους σας. Σας εύχομαι καλή διαμονή στον τόπο μας.

Σήμερα η Περιφέρειά μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ μια υγιή ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα, που να έχει διάρκεια, να μην είναι ρηχή αλλά θεμελιωμένη βαθιά και να συνδέεται με την ταυτότητα και τα παραγωγικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενδιαφέρεται  για κάθε στρατηγική και μεθοδολογία που θα την οδηγήσει σ’ αυτή. Η στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης είναι για μας πρωτόγνωρη εμπειρία, μας εκπλήσσει θετικά, μας δείχνει νέους δρόμους ,νέες οπτικές και πτυχές στην ανάπτυξη και μπορεί να αποτελέσει πλοηγό σε αυτήν την κατεύθυνση. Στοχεύουμε στη διεύρυνση των προστιθέμενων αξιών όπου αυτό είναι εφικτό, στην ανακάλυψη νέων δυνατοτήτων  ανάπτυξης  και καινοτομίας. Επιδιώκουμε ώστε η παραγωγή, δεμένη με την καινοτομία, την έρευνα και την επιχειρηματικότητα να παίξει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό μια πετυχημένης για το μέλλον Περιφερειακής πολιτικής. Ενδιαφερόμαστε για τον «Ορίζοντα 2020» και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής που θα γεφυρώσει την υστέρηση που έχουμε έναντι άλλων, στο χώρο της καινοτομίας, ως Περιφέρεια.

Στη διάρκεια της κρίσης οπισθοδρομήσαμε πολύ περισσότερο από άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας. Είμαστε αποφασισμένοι να αφήσουμε πίσω την υστέρηση και αναδιαρθρωτική αδράνεια. Στοχεύουμε στην οικονομία της ανοιχτής γνώσης, στη διάχυση αυτής στο μέγιστο δυνατό βαθμό ώστε να μεγιστοποιήσουμε την συμμετοχή των ενδιαφερομένων και των  δικαιούχων σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και σε  προγράμματα.

Σήμερα συναντιόμαστε  εδώ ο κόσμος  της ευρωπαϊκής πολιτικής, των τεχνοκρατών, των προγραμμάτων, της καινοτομίας, ο κόσμος των επιχειρήσεων, της έρευνας, των καλών πρακτικών και της αυτοδιοικητικής πολιτικής για να ανταλλάξουμε ιδέες και προτάσεις, να επιχειρήσουμε να κτίσουμε το νέο που αρμόζει στην Περιφέρειά μας. Να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την γνώση, τις βέλτιστες πρακτικές, τις πραγματικές ευκαιρίες χρηματοδότησης και ανόδου που έχουμε μπροστά μας, αλλά και να δημιουργήσουμε νέες.

Να φτάσουμε μέσα από ρεαλιστικές διαδρομές, μέσα από ένα περιφερειακό οδικό χάρτη επιχειρηματικής ανακάλυψης σε διεύρυνση των αναπτυξιακών μας δυνατοτήτων.

Ευχαριστούμε όσους μας επέλεξαν ως πιλοτική Περιφέρεια. Ευχαριστούμε τον κ. ευρωβουλευτή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το JRC, τον κ. Βoden και τους συνεργάτες του, όσους εργάζονται προς την κατεύθυνση αυτή.

Η στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης είναι για μας πρόκληση και ευκαιρία. Να διερευνήσουμε όσο πιο βαθειά γίνεται την Περιφερειακή μας ταυτότητα, να ανακαλύψουμε ότι σημαντικό μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε και να επιχειρήσουμε να το μετατρέψουμε σε πραγματική ανάπτυξη. Επιδίωξη μας η αναδιάταξη του αναπτυξιακού μοντέλου μας, ο εκσυγχρονισμός του αγροτοδιατροφικού μας συμπλέγματος και επιλεγμένων υπηρεσιών και η διασύνδεσή τους με καινοτόμες επιχειρηματικές δραστηριότητες και νέες αλυσίδες αξιών.

 Στην διαδρομή των μέχρι τώρα συναντήσεων άλλαξαν αρκετά στην θεώρηση της ανάπτυξής μας, μέσα από τον προβληματισμό και την νέα γνώση.

Στις μέχρι σήμερα προπαρασκευαστικές δράσεις, στα πλαίσια του τρέχοντος προγράμματος, ασχοληθήκαμε με την οινοποιία, τα ζωικά προϊόντα, τον τουρισμό, ενώ ακολουθούν συναντήσεις για το ζεόλιθο, τα κηπευτικά σε συνδυασμό με τα εκτενή κοιτάσματα της γεωθερμίας στην περιοχή.

Στο τέλος αυτής της διαδρομής της διερεύνησης της στρατηγικής για την έξυπνη εξειδίκευση στη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη , πρέπει:

α. Να γίνουν οι επιβαλλόμενες διορθώσεις στην στρατηγική μας.

β. Να προσδιορισθούν καθαροί και ρεαλιστικοί στόχοι.

γ. Να προσδιοριστούν τα μέσα, τα εργαλεία και τα προγράμματα για την προώθηση των στόχων στην πράξη και στο αποτέλεσμα.

δ. Να συγκροτηθούν ευέλικτες δομές συγκρότησης των προγραμμάτων και παρακολούθησης της υλοποίησής των, και τέλος

ε. Να οδηγηθούμε σε πραγματικά αναπτυξιακά αποτελέσματα.

Ως Περιφέρεια θα υποστηρίξουμε την πορεία αυτή, με ανθρώπινους και χρηματοδοτικούς πόρους.

 Έχουμε δρόμο μπροστά μας, πολύ δουλειά, για να επιτύχουμε το καλύτερο.

Στα επόμενα χρόνια επιθυμούμε το κάθε ευρώ, η κάθε κίνησή μας να προσθέτει αξίες, να έχει αποτελέσματα. Επιδιώκουμε να οδεύουμε καθαρά, στοχευμένα, με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις χωρίς να αφήσουμε τίποτε στην τύχη. 

Επιθυμούμε την συνέχιση του προγράμματος και μετά το πρώτο χρονικό διάστημα για το οποίο προγραμματίστηκε και σας εγγυόμαστε ότι θα εργαστούμε εντατικά για να μετατραπεί σε ωφέλιμη ανάπτυξη και καλό παράδειγμα για τους άλλους.

Σας ευχαριστώ και σας καλωσορίζω και πάλι στον τόπο μας».