Σαφή προειδοποίηση προς το Μέγαρο Μαξίμου απευθύνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος για το ενδεχόμενο περαιτέρω καθυστέρησης της καταβολής των αγροτικών επιδοτήσεων, τονίζοντας ότι θα προκύψει «πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση».
Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος ανέλαβε στη συνέχεια και το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Ασύλου, εκτιμά πως η ματαίωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν «δεν επέφερε κάποια αρνητική ουσιαστική συνέπεια», ενώ για τη ΝAVTEX που αφορά το «Πίρι Ρέις» και τα μποφόρ στα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία αντιτείνει:
«Ενισχύουμε την εθνική άμυνα, καλλιεργούμε τις διεθνείς συμμαχίες μας και επικοινωνούμε τις εθνικές μας θέσεις, είτε με ήρεμα είτε με ταραγμένα νερά».
Εκτός από την τέταρτη Belharra, το ΥΠΕΘΑ προσανατολίζεται στην αγορά 2+2 ιταλικών φρεγατών. Τι σημαίνουν αυτές οι πρωτοβουλίες για την αποτρεπτική δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού; Μπορεί η χώρα μας να ανταποκριθεί σε αυτό το δημοσιονομικό βάρος;
«Ο στόλος φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού αντιμετωπίζει πρόβλημα γήρανσης, καθώς τα πλοία είναι μεν αξιόπλοα, αλλά και ηλικίας 35-45 ετών.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο σχεδιασμός του ΥΠΕΘΑ, σύμφωνα με την υφιστάμενη δομή δυνάμεων, προβλέπει 12 φρεγάτες, ήτοι τις τέσσερις FDF, τις τέσσερις ΜΕΚΟ για τις οποίες έχει σχεδιαστεί η υλοποίηση του εκσυγχρονισμού τους, καθώς και για τέσσερις επιπλέον –«νεότερες» σε ηλικία– φρεγάτες, που εύχομαι να είναι οι 2+2 ιταλικές.
Σημειώνεται ότι η εξεύρεση λειτουργικών μεταχειρισμένων πλοίων –προφανώς από άλλες χώρες– στην παγκόσμια αγορά δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, καθώς πρέπει να ικανοποιούνται οι προϋποθέσεις που θέτει το ΠΝ ως προς την επιχειρησιακή ετοιμότητα του πλοίου αλλά και ως προς το κόστος αγοράς.
Με βάση τα παραπάνω, η ενίσχυση του ΠΝ με αυτά τα πλοία είναι επιβεβλημένη για τη συνολική αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων στο τρέχον ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.
Κι αν το κόστος για νέα πολεμικά πλοία είναι αναμφίβολα υψηλό, εντούτοις οι ανάγκες του ΠΝ για σύγχρονες μονάδες με επαυξημένες δυνατότητες πρέπει να καλυφθούν άμεσα, βάσει του κοστολογημένου προγράμματος εξοπλισμών που έχει καταρτίσει το ΥΠΕΘΑ, έχει επεξεργαστεί το ΚΥΣΕΑ και έχει εγκρίνει ο πρωθυπουργός.
Παρά την ακύρωση της συνάντησης με τον Ερντογάν και την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι το ταξίδι στη Νέα Υόρκη συνέβαλε «στην αναγνώριση της Ελλάδας ως δύναμης σταθερότητας».
Θεωρείτε ότι όλα κύλησαν βάσει σχεδίου για την ελληνική αποστολή στο πλαίσιο της 80ής Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ;
«Η ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, σε συνδυασμό με τη συνάντηση Ερντογάν – Τραμπ στο Λευκό Οίκο λίγες μέρες αργότερα, δημιούργησαν αρχικές εντυπώσεις ότι «κάτι δεν πήγε καλά» ως προς τον ελληνικό σχεδιασμό.
Εάν όμως κάνουμε νηφάλια αποτίμηση βάσει δεδομένων εκτιμώ ότι οι ως άνω εντυπώσεις δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Μετά τη δηκτική για τη χώρα, αν όχι προκλητική, τοποθέτηση Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος πραγματοποίησης της συνάντησης. Αρα η ματαίωση δεν επέφερε κάποια αρνητική ουσιαστική συνέπεια.
Η δε επακολουθήσασα συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στην Ουάσινγκτον σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ουσιαστική επιτυχία για την τουρκική πλευρά.
Ο Ερντογάν έδωσε πολλά και δεν πήρε τίποτε απτό και συγκεκριμένο, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος απαίτησε μεταξύ άλλων λιγότερες σχέσεις με Ρωσία και Κίνα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την αμυντική ενίσχυση της γείτονος.
Αναμένουμε τις εξελίξεις, πλην όμως όλα αυτά επιβεβαιώνουν τη θέση της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή αναφορικά με τις ΗΠΑ και το δυτικό στρατόπεδο, όπως πολύ σωστά δήλωσε ο πρωθυπουργός.»
Μήπως τελικά με την έκδοση NAVTEX για το «Πίρι Ρέις» αποδεικνύεται ότι πλέον επικρατούν μποφόρ στα «ήρεμα νερά» με τους γείτονες;
«Εάν προσδιορίσουμε ως «ήρεμα νερά» τα ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας και την αποφυγή εντάσεων, παρόμοιων με αυτές που ζήσαμε το 2020-2022 μεταξύ των δύο χωρών, αυτό παραμένει διαρκές και επιθυμητό ζητούμενο.
Η Τουρκία όμως με την πρόσθετη και πρόσφατη αυτοπεποίθηση του ισχυρού γεωπολιτικού δρώντος, σε περιφερειακό τουλάχιστον επίπεδο, θα συνεχίζει να πιέζει για την αύξηση της επιρροής της στην ανατολική Μεσόγειο, προφανώς και στο Αιγαίο.
Στόχος της Τουρκίας είναι να ερωτάται πρώτα και να παρέχει σύμφωνη γνώμη ακολούθως για ό,τι συμβαίνει στον θαλάσσιο χώρο.
Ετσι εκτιμά ότι ασκεί αποφασιστική επιρροή. Προφανώς αυτή η συνθήκη δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, η οποία άλλωστε έχει διά του πρωθυπουργού ορίσει επανειλημμένως τις εθνικές κόκκινες γραμμές στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Αρα, ενισχύουμε την εθνική άμυνα, καλλιεργούμε τις διεθνείς συμμαχίες μας και επικοινωνούμε τις εθνικές μας θέσεις, είτε με ήρεμα είτε με ταραγμένα νερά.»
Το τελευταίο διάστημα εκφράζονται όλο και περισσότερες ανησυχίες για το ενδεχόμενο να μην καταβληθούν εγκαίρως οι αγροτικές επιδοτήσεις λόγω ενστάσεων της Κομισιόν. Είστε σε θέση να καθησυχάσετε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Καβάλας για το αντίθετο;
«Πρόσφατα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ξεκάθαρα ότι η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης από ευρωπαϊκούς πόρους για τους αγρότες θα λάβει χώρα τον Νοέμβριο, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι.
Είναι γεγονός ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στις πληρωμές λόγω της γνωστής κατάστασης με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και οι ανησυχίες των αγροτών, ιδίως των κτηνοτρόφων, είναι εύλογες, καθώς οι οικονομικές υποχρεώσεις τούς πιέζουν αφόρητα.
Εκτιμώ ότι αυτό έχει γίνει αντιληπτό από το υπουργείο, που κάνει αγώνα δρόμου να προλάβει τις πληρωμές και να διασφαλίσει την απρόσκοπτη ροή των ευρωπαϊκών πόρων.
Περαιτέρω καθυστερήσεις θα επιτείνουν το αδιέξοδο των αγροτών, αλλά θα δημιουργήσουν και πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση.»
Πηγή: documentonews.gr - Άγγελος Προβολισιάνος
Φωτογραφία: LATO KLODIAN/EUROKINISSI