Με το ξεκίνημα του νέου σχολικού έτους, το Σύνολο Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας βρέθηκε εκτός συνόρων, στη Ραιδεστό της Τουρκίας, για μία πολύ επιτυχημένη εμφάνιση! Είχε προηγηθεί στο τέλος του προηγούμενου σχολικού έτους επίσημη πρόσκληση από το Ελληνικό Προξενείο Αδριανούπολης, με στόχο να συμμετάσχει κάποιο μουσικό σύνολο του Ωδείου στο ετήσιο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Δήμου Ραιδεστού (Tekirdag, Suleyman Pasa).

Έπειτα από τις απαραίτητες συνεννοήσεις – και βάσει της επιθυμίας του Προξενείου και των διοργανωτών να προβληθούν μεγάλοι συνθέτες της έντεχνης ελληνικής λαϊκής δημιουργίας (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Πλέσσας, Λοΐζος, Κουγιουμτζής) – ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δ.Ω.Κ. επέλεξε το Σύνολο που διευθύνει ο καταξιωμένος καθηγητής Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου, Μανώλης Παργεντάκης.

Με την άφιξή της, η ελληνική αποστολή (όπου στο μεταξύ είχε προστεθεί το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας) έγινε δεκτή από τον Δήμαρχο Ραιδεστού. Την Δήμαρχο Καβάλας εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δ.Ω.Κ., Χαράλαμπος Κουφατζής, και ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων σε πολύ φιλικό κλίμα. Το βράδυ της 3ης Σεπτεμβρίου τα δύο συγκροτήματα παρουσιάστηκαν μπροστά στο ενθουσιώδες κοινό της Ραιδεστού στο Λιμάνι της πόλης. Εκεί, παρουσία του Δημάρχου Ραιδεστού, της Προξένου της Ελλάδας, επισήμων και περίπου τριακοσίων θεατών, το Σύνολο Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του Δ.Ω.Κ. ταξίδεψε το κοινό με μεγάλη επιτυχία στα ηχητικά μονοπάτια αγαπημένων έντεχνων λαϊκών τραγουδιών, που είναι δημοφιλή και στη γείτονα χώρα.

 

Όπως επισημαίνει η Πρόξενος της Ελλάδας, Παρασκευή Χαριτίδου, στην ευχαριστήρια επιστολή της προς την Δήμαρχο Καβάλας, «η άψογη εκτέλεση . . . των κλασικών δημιουργιών των μεγάλων μας συνθετών από πλευράς [Δημοτικού] Ωδείου Καβάλας . . . μας γέμισε όλους με χαρά και περηφάνια»!

 

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, μάλιστα, μουσικοί της περιοχής εξέφρασαν την επιθυμία περαιτέρω συνεργασίας με το Σύνολο του Δ.Ω.Κ., σε επίπεδο σύμπραξης και ανταλλαγών. Αντίστοιχη ήταν και η βούληση της ελληνίδας Προξένου για διοργάνωση ανάλογων πολιτιστικών δράσεων σε Αδριανούπολη, Ραιδεστό και Σαράντα Εκκλησιές.

 

Την εμφάνιση του συνόλου μας στο εξωτερικό ακολούθησε μία επίσης πολύ επιτυχημένη συναυλία του στον Δημοτικό Κήπο, την Παρασκευή 9 του μηνός, στο πλαίσιο της «Γιορτής της Αγοράς». Εκεί, εκατοντάδες περαστικοί διασκέδασαν επί μία και πλέον ώρα με το λαϊκό και παραδοσιακό ρεπερτόριο της Ορχήστρας μας, η οποία με την επάξια εκπροσώπηση του Ωδείου εντός και εκτός συνόρων επιβεβαιώνει διαρκώς το υψηλό επίπεδο σπουδών του κορυφαίου μουσικού-εκπαιδευτικού ιδρύματος της Καβάλας.

 

Παράλληλα με αυτές τις δραστηριότητες, οι εγγραφές νέων και παλαιών μαθητών συνεχίζονται σε έντονους ρυθμούς στο Δ.Ω.Κ., τόσο στα τμήματα του Ωδείου όσο και στη Φιλαρμονική. Ελάτε να γευτείτε τη χαρά της μουσικής μαζί με τους 650 μαθητές μας, με το κύρος και την ποιότητα που προσφέρει το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας.

 

Μπορείτε να διδαχθείτε οποιοδήποτε όργανο της επιλογής σας (Σύγχρονο ή Κλασικό, Ηλεκτρικό ή Ακουστικό), να κάνετε μαθήματα Μονωδίας-Φωνητικής, να σπουδάστε Ανώτερα Θεωρητικά, Βυζαντινή Μουσική, καθώς και Λαϊκή & Παραδοσιακή Μουσική -- πάντοτε με παιδαγωγούς και καλλιτέχνες εγνωσμένης αξίας.

 

Από τα δημοφιλή Τμήματα Μουσικής Προπαιδείας μέχρι την προετοιμασία για τα Μουσικά Τμήματα των Πανεπιστημίων, το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας αποτελεί επί πολλές δεκαετίες την πλέον έγκυρη και εγγυημένη επιλογή.

 

Εκτός από τα ατομικά μαθήματα, οι μαθητές μας παρουσιάζονται τακτικά με την Ορχήστρα Συμφωνικού Ροκ “Young Power Orchestra”, το Ροκ Εργαστήρι, την Ορχήστρα Δωματίου, την Ακορντεονάτα, την Παιδική & τη Μεικτή Χορωδία, και το Σύνολο Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής.

 

Εγγραφές καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή (8:00-21:00) στο γνωστό νεοκλασικό της οδού Βενιζέλου 67. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2510.222119 | Φαξ: 2510.221963 | E-mail: [email protected]

 

Ελάτε κοντά μας, στον υπέροχο κόσμο της μουσικής!

 

Ο Πρόεδρος του Δ.Ω.Κ.                      Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δ.Ω.Κ.

         Χαράλαμπος Κουφατζής                            Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος