Γράφει ο 

Θωμάς Μαργαρίτης 

Αξιότιμε κ. Δήμαρχε και αγαπητοί αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ακριτικής, ηρωικής και μαρτυρικής πόλης της Δράμας.

Ως πρώην Δήμαρχος της πόλης αλλά ενεργός πολίτης, παρακολούθησα και παρακολουθώ όλα όσα διημήφθησαν μετά την τεράστια επιτυχία της Ολυμπιονίκου μας Άννας Κορακάκη.

Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν αισθάνθηκα άνετα με την αρνητική σε βάρος της πόλης μας δημοσιότητα, διότι, δηλώσεις και ενέργειες υπερτονίσθηκαν και διογκώθηκαν από τα αδηφάγα κεντρικά τηλεοπτικά μέσα, που πάντα αναζητούν έναν «αποδιοπομπαίο τράγο» για να χρεώσουν λάθη και παραλείψεις. Ακόμα και αν δεν έχει καμία ή ελάχιστη ευθύνη.

Ενοχλήθηκα που όλα τα βέλη έπεσαν στον Δήμο Δράμας και προσωπικά μόνο στον Δήμαρχο και κατ’ επέκταση μόνο σε όλους εσάς τους αυτοδιοικητικούς εκφραστές μας, ωσάν να έγινε προσπάθεια να εξαφανισθούν τα ίχνη της «σκοπευτικής παράγκας του Κορυλόβου» που προπονούνταν η Ολυμπιονίκης μας για να «καλυφθούν οι ελλείψεις της Πολιτείας», όπως έγραψαν τα αθηναϊκά μέσα.

Στεναχωρήθηκα και δεν χάρηκα όσο θα ήθελα την περίλαμπρη νίκη της Άννας γιατί σκόπιμα, από διάφορους αθηνοκεντρικούς διαστρεβλωτές, ακούγονταν αρνητικά μόνο η πόλη μας, ενώ ένα Δραμινό παιδί που δεν δίστασε ποτέ να αναφέρεται στην Δραμινή καταγωγή της, χάρισε περηφάνεια σε όλη την Ελλάδα και ζητούσε τα αυτονόητα από όλους τους αρμόδιους που ασφαλώς δεν είναι μόνο ο Δήμος, αλλά η μονίμως κωφεύουσα κεντρική διοίκηση.

Δεν αισθάνθηκα άνετα που η καλοπροαίρετη θέληση του Δήμου και του Δημάρχου να βελτιώσει τις προπονητικές συνθήκες της Άννας, συνοδεύτηκε από ενέργεια αποκαθήλωσης του σκοπευτηρίου – παράγκας, με αποτέλεσμα να προκαλέσει θλίψη και στεναχώρια στην ίδια και τον πατέρα της, γιατί καταστράφηκαν πρωτόγονες μεν κατασκευές, αλλά έχουσες γι’ αυτούς τεράστια συναισθηματική αξία, αφού από τη «φαβέλα» του Κορυλόβου, έφτασαν στην κορυφή του κόσμου στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, πράγμα που δίνει μεγαλύτερη αξία στα μετάλια που κατέκτησε η Άννα.

Στεναχωρήθηκα γιατί παρεξηγήθηκαν οι αγαθές προθέσεις τους Δημάρχου που στην βιασύνη του να βοηθήσει, παραβίασε μια βασική αρχή που λέει ότι: «ποτέ δεν καταστρέφουμε κάτι αν δεν το αντικαταστήσουμε με άλλο καλύτερο και καινούργιο», όπως ευφυώς ανέφερε σε επιστολή του στον τοπικό τύπο, σχετική με το θέμα, ο συμπολίτης μας Δημήτριος Βασλής.

Γιατί είμαι σε θέση να γνωρίζω την «Οδύσσεια» του Δημάρχου και την πραγματική και ανυπόκριτη στενοχώρια του για την τροπή που πήρε η υπόθεση και αντί να είναι μεταξύ των πρώτων, ως ο πρώτος πολίτης της Δράμας, που θα υποδέχονταν την κορυφαία αθλήτριά μας, να είναι ανεπιθύμητος - «persona non grata» στην χαρά της, που ήταν και είναι χαρά της πόλης. Και μαζί με αυτόν και όλοι οι αυτοδιοικητικοί της Δράμας, θαρρείς και ο Δήμος έπρεπε να κατασκευάσει και να συντηρεί σύγχρονο σκοπευτήριο από χρήματα που δεν έχει, ενώ είναι επαίτης ξεροκόμματων από την αποκλειστικά υπεύθυνη κεντρική διοίκηση, την επίσημη Πολιτεία που μονίμως είναι απούσα.

Μου προκάλεσε και μου προκαλεί θυμό που οι εκάστοτε εκφραστές της κεντρικής εξουσίας, «συνωστίζονται» ψευτοπανηγυρίζοντας μόνο για να κλέψουν από την χαρά (μεταφραζόμενη σε ψήφους) των επιτυχόντων που πάλευαν αβοήθητοι μέχρι την επιτυχία τους και στοχεύουν να αποφύγουν οι ίδιοι την κριτική της ανυπαρξίας τους και να στρέψουν έξυπνα τα βέλη τους στους πιο «αδύναμους κρίκους». Στη συγκεκριμένη περίπτωση της Άννας, στον Δήμο Δράμας, στον Δήμαρχο, σε όλους τους αυτοδιοικητικούς της Δράμας και κατ’ επέκταση σε όλους τους Δραμινούς.

ΑΙΣΘΑΝΘΗΚΑ ΟΜΩΣ ΜΕΓΑΛΗ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΠΟΥ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΟΔΕΥΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ, οδήγησε σε συνάντηση εκτόνωσης της περιρέουσας εντάσεως και δρομολόγησης θετικών εξελίξεων, στην κατεύθυνση της βελτίωσης των συνθηκών προπόνησης της χρυσής Ολυμπιονίκου μας.

Αξιότιμοι κύριοι,

Ο χαρακτήρας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι κατ’ εξοχήν διεκδικητικός. Ο Δήμος δεν διαχειρίζεται μόνο «τα του οίκου του» και τα δικά του έσοδα, προερχόμενα από το υστέρημα των πολιτών (που στη Δράμα είναι ελάχιστα), αλλά διεκδικεί το μερίδιο που του αναλογεί από το Κράτος, που οφείλει και επιβάλλεται να βοηθά και να συντρέχει.

Τέτοιο διεκδικητικό χαρακτήρα έδειξαν ότι έχουν και η Άννα Κορακάκη και ο πατέρας της Τάσος. Είναι άνθρωποι της αμφισβήτησης και της διεκδίκησης, χωρίς να χαρίζονται σε κανέναν, όσο «ψηλά» και αν στέκεται. Είναι «τσαμπουκαλεμένοι», αμφισβητούν αρχές και εξουσίες, διαμαρτύρονται και απαιτούν χωρίς να παρακαλούν, ζητώντας το αυτονόητο, όπως ακριβώς διεκδικητική οφείλει να είναι κάθε Τοπική Αυτοδιοίκηση που σέβεται τον εαυτό της.

Ενώστε επομένως τις διεκδικητικές δυνάμεις σας, τώρα που λύθηκαν οι παρεξηγήσεις, γιατί κοινός είναι ο στόχος της βελτίωσης των αθλητικών υποδομών στη Δράμα (και όχι μόνο του σκοπευτηρίου) και απαιτείστε από την μόνη υπεύθυνη κεντρική εξουσία να δοθούν άμεσα λύσεις.

Να δοθούν χρήματα στο Δήμο να κάνει τα απαραίτητα έργα. Με πολιορκητικό κριό την Άννα Κορακάκη και τον πατέρα της Τάσο, αλλά και τον κορυφαίο αθλητή μας, Κώστα Δουβαλίδη, πολλά μπορούμε να πετύχουμε από το Κράτος. Ας ενώσουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας για το καλύτερο δυνατόν, αντί να ερίζουμε μεταξύ μας. Ας μην δώσουμε πλέον το δικαίωμα σε ορισμένους κακεντρεχείς να μας χλευάζουν λέγοντας ότι: «εσείς οι Δραμινοί ούτε τις χαρές σας δεν μπορείτε να διαχειριστείτε και μία τεράστια παγκόσμια επιτυχία που θα έδινε ανέξοδη προβολή στην πόλη σας την μετατρέψατε σε τραγωδία γιατί είστε μανούλες στα αυτογκόλ».

Δυστυχώς αυτά ελέχθησαν και δεν πλήττουν μόνο το Δήμαρχο ή την Δημοτική αρχή αλλά το σύνολο της δραμινής κοινωνίας που εκφράζετε.

Αξιότιμοι κύριοι,

Η Άννα Κορακάκη και ο Κώστας Δουβαλίδης μας έδωσαν όραμα και ελπίδα να αγωνιστούμε για μια καλύτερη Ελλάδα που θα ξεφυτρώσει μέσα από την οικονομική εξαθλίωση της χώρας μας. Εξέφρασαν όλους τους Έλληνες που παλεύουν και αγωνίζονται μόνοι τους, χωρίς βοήθεια από το επίσημο κράτος και είναι και αυτοί «Ολυμπιονίκες της καθημερινότητας». Σε όλους αυτούς έδωσαν εκτός από τη χαρά, πίστη και δύναμη ότι με θάρρος, αγώνα και ελπίδα μπορεί να έλθει ένα καλύτερο μέλλον στην πολύπαθη χώρα μας. Αποτελούν και θα αποτελούν πρότυπα αγωνιστικότητας. Και τα θετικά πρότυπα σήμερα σπανίζουν.

Επιβάλλεται λοιπόν και προτείνω, να γίνει αποδεκτό ως πρώτη θετική ενέργεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Δράμας:

  1. ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΘΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ (ΦΟΥΣΚΩΤΟ) ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΡΑΧΤΙΔΗ, ΣΕ «ΚΛΕΙΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΝΑ ΚΟΡΑΚΑΚΗ» ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΗΘΕΙ Η ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΠΙΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΚΑΙ
  2. ΝΑ ΟΝΟΜΑΣΘΕΙ ΤΟ ΠΡΩΗΝ ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ, ΝΥΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ, ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ, ΣΕ «ΣΤΑΔΙΟ ΚΩΣΤΑΣ ΔΟΥΒΑΛΙΔΗΣ», ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ.

Η ανέξοδη αυτή ενέργειά σας, ηθικά θα ανταμείψει τους αθλητές μας και οι αθλητικοί χώροι δια της ονοματοδοσίας τους θα αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τους νέους της Δράμας να ασχοληθούν με τον αθλητισμό.

Σε ονοματοδοσία σταδίων με τα ονόματα Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονικών προχώρησαν όλες οι πόλεις της χώρας μας που είχαν τέτοιους κορυφαίους αθλητές και τα αποτελέσματα μόνο θετικά ήταν, ακόμη και σε επίπεδο τουριστικής προβολής και επισκεψιμότητας.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΑΣ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟΥΔΕ ΖΗΜΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΚΕΡΔΟΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΠΙΚΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΩΣ ΓΕΦΥΡΑ ΕΝΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΑΘΛΗΤΙΚΟΜΑΝΑ» ΔΡΑΜΑ.

Με τιμή,

ΘΩΜΑΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

τ. ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ

 τ. ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ