Πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε με πανηγυρικό τρόπο, από την κυβέρνηση Συριζα/Ανελ και τους τοπικούς κυβερνητικούς βουλευτές, η έναρξη της κατασκευής και διέλευσης του αγωγού ΤΑΡ από την περιοχή μας. Χθες, μάλιστα, άρχισαν και τα πρώτα ξεφορτώματα στο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας. Είναι περιττό να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά την παντελή αναξιοπιστία και τον πολιτικό ξεπεσμό της κυβέρνησης αλλά και των τοπικών εκπροσώπων της. Ότι καταδίκαζαν και αντιμάχοταν έντονα έναν χρόνο πριν, σήμερα το υπερασπίζονται και το προωθούν πιο φανατικά και πιο αποτελεσματικά και από τις προηγούμενες ακροδεξιές και νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις των Σαμαρά, Βενιζέλου, Παπαδήμου και Παπανδρέου. Έχουν καταρρίψει κάθε ρεκόρ αναξιοπιστίας,

υποχωρητικότητας και πολιτικού ευτελισμού, κάτι που γίνεται μέρα με τη μέρα συνείδηση και βιωμένη πραγματικότητα για τους πολίτες της χώρας μας. Ας μείνουμε, ωστόσο, στα ουσιαστικά και πρακτικά σημεία αυτής της πολιτικής απόφασης: 

• Παραγνωρίζεται τελεσίδικα η δέσμευση της κυβέρνησης για αλλαγή της όδευσης του αγωγού από μη καλλιεργήσιμη γη υψηλής παραγωγικότητας και ιδιαίτερα για αλλαγή της χάραξης στο τμήμα εκείνο που περνά μέσα από τα μοναδικά τενάγη των Φιλίππων. Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με τους εκβιασμούς και τις αυθαιρεσίες της εταιρείας προς τους τοπικούς μικροιδιοκτήτες της περιοχής, οδηγεί στο οριστικό ξεκλήρισμα των ντόπιων αγροτών και στη διάλυση της πρωτογενούς παραγωγικής βάσης της περιοχής. Έτσι, εξωθούνται οι αγρότες της περιοχής είτε προς τη μετανάστευση, είτε προς τη μακροχρόνια ανεργία και περιθωριοποίηση. Επιπλέον, η χώρα μας αυξάνει το παραγωγικό της έλλειμμα και εξαρτάται ακόμη περισσότερο από τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων.

• Η διέλευση και η συγκεκριμένη χάραξη του αγωγού, δεσμεύει επίσης μακροπρόθεσμα τα λιγνιτοφόρα πεδία, λίγο βορειότερα στο Νομό Δράμας. Σε μια εποχή που οι ενεργειακές ανάγκες αυξάνονται και ο ανταγωνοσμός στον ενεργειακό τομέα γίνεται ολοένα και οξύτερος, μια τέτοια δέσμευση μόνο σε ύποπτες σκέψεις μπορεί να βάλει ακόμη και τον πιο καλόπιστο παρατηρητή.

• Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι καθαρά αποικιοκρατικού τύπου, εντελώς μονομερής και εξυπηρετεί μόνον τα συμφέροντα της κατασκευάστριας εταιρείας και των δυτικοευρωπαίων πελατών της, στη μόνιμη επειδίωξή τους για ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία. Κανένα απτό όφελος δεν προκύπτει για τη χώρα μας και την περιοχή μας, αφού ούτε τέλη διέλευσης θα καταβάλλονται, ούτε αντισταθμιστικά οφέλη προβλέπονται, ούτε δημιουργείται τοπικό δίκτυο παροχής φυσικού αερίου προς τις πόλεις από τις οποίες περνάει ο αγωγός. Πρόκειται για φυσικό αέριο τράνζιτ, από το οποίο ούτε κυβικό εκατοστό δεν θα καταλήξει στα σπίτια μας ή στις δουλειές μας.

• Παράλληλα, ο αγωγός δημιουργεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και κινδύνους ατυχημάτων, των οποίων ούτε η έκταση, ούτε οι συνέπειες μπορούν να προβλευθούν εκ των προτέρων. Πρόκειται για μια διαρκή περιβαλλοντική βόμβα στην περιοχή μας.

• Προβλήθηκε το επιχείρημα ότι ο αγωγός θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Πράγματι, πρόκειται για μικρό αριθμό επισφαλών και προσωρινών θέσεων εργασίας, κυρίως των πιο υποβαθμισμένων και κακοπληρωμένων, καθώς οι επιτελικές και διευθυντικές θέσεις επιφυλλάσονται για τα μεγαλοστελέχη της εταιρείας. Μετά το πέρας της κατασκευής, οι θέσεις αυτές είτε θα εκλείψουν, είτε θα μειωθούν σημαντικά ενώ, στο μεταξύ, θα έχει καταστραφεί ο πρωτογενής τομέας της περιοχής και θα έχουν οδηγηθεί στην ανεργία ή στη μετανάστευση πολλαπλάσιοι εργαζόμενοι.

• Τέλος, προβάλλεται το επιχείρημα για γεωστρατηγική αναβάθμιση της περιοχής μας μέσω της κατασκευής του αγωγού TAP. Πρόκειται για το αντίθετο ακριβώς. Η κατασκευή ενός αγωγού που εξυπηρετεί μονομερή και συγκεκριμένα συμφέροντα, βάζει τη χώρα μας και ειδικότερα την περιοχή μας στο κάδρο των μελλοντικών διεθνών συγκρούσεων για την ενέργεια, με ότι συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο. Η γεωστρατηγική αυτή απόφαση, σε συνδυασμό με την απόρριψη μιας κατά πολύ συμφερότερης και ευνοϊκότερης πρότασης για την κατασκευή ανταγωνιστικού αγωγού που θα μετέφερε ρώσικο φυσικό αέριο, είναι προφανές ποια αλλότρια, αποικιακά συμφέροντα εξυπηρετεί και σε ποιες μελλοντικές περιπέτειες εμπλέκει τη χώρα μας και την περιοχή μας. Επιπλέον, δένει τη χώρα μας σε μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση με δύο απ' τα πιο αντιδημοκρατικά και σκοταδιστικά καθεστώτα της ευρύτερης περιοχής, όπως είναι αυτά της Τουρκίας και του βασικού συμμάχου της, Αζερμπαϊτζάν.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Λαϊκή Ενότητα καταδικάζει και αντιτίθεται στην κατασκευή αυτού του φαραωνικού και αποικιοκρατικού έργου. Αντίθετα, προτείνει και δεσμεύεται για την ανασυγκρότηση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής με στόχο την αυτάρκεια και για την ενεργειακή και γεωπολιτική απεξάρτηση της χώρας με βάση μια ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική με μοναδικό γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας και του λαού μας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΑΕ ΚΑΒΑΛΑΣ