Εξαιρετικά μεγάλα ήταν τα ύψη της βροχής που έπεσαν στη Θάσο το διήμερο Σάββατο 30/11 και Κυριακή 01/12, καθώς το νησί ήταν ανάμεσα στις περιοχές τις οποίες χτύπησε έντονα το φαινόμενο Bora.

 

 

Συγκεκριμένα, ο Λιμένας δέχθηκε το Σάββατο 30 Νοεμβρίου τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα βροχής που έχει καταγραφεί ποτέ στον νομό Καβάλας σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Meteokav, στο δίκτυο σταθμών του οποίου εντάσσεται και το MeteoThassos με στοιχεία από το μετεωρολογικό σταθμό των Natura Bungalows στον Λιμένα.

 

 

 

O ημερήσιος υετός ξεπέρασε τα 153mm (153 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο). Η περιοχή έμφασης της βροχόπτωσης ήταν κυρίως το ανατολικό-βορειανατολικό κομμάτι της Θάσου.

 

Ζημιές στο λιμάνι του Λιμένα

 

Η έντονη βροχόπτωση δημιούργησε πολλά προβλήματα στον Λιμένα και κυρίως στην περιοχή του λιμανιού. Στα θετικά καταγράφεται ότι αν κι έπεσε μεγάλη ποσότητα νερού το κεντρικό ρέμα του Λιμένα δεν υπερχείλισε όπως είχε γίνει το 2019.

 

 

Ωστόσο τα φερτά υλικά που κατέβασε επί δύο 24ωρα ήταν αρκετά για να προκαλέσουν την καθίζηση του τσιμεντένιου τοιχίου που έχει κατασκευάσει το Λιμενικό Ταμείο στην κατάληξη του ρέματος στη θάλασσα.

 

Σύμφωνα με την πρώτη αυτοψία των Λιμενικών Αρχών από την βροχή και τα κύματα λόγω των θυελλωδών ανέμων προκλήθηκαν σοβαρές ρωγμές στο ανατολικό τμήμα του κρηπιδώματος του λιμανιού από τις θέσεις πρόσδεσης 5 και 6 μέχρι το γεφυράκι.

 

Οι Λιμενικές αρχές σύμφωνα με πληροφορίες με αίτημά τους προς το Λιμενικό Ταμείο Θάσου ζητούν την άμεση αποκατάσταση του κρηπιδώματος ώστε να δένουν με ασφάλεια τα πλοία.

 

 

Με αφορμή τις ζημιές το πρωί της Δευτέρας 2 Δεκεμβρίου συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Θάσου προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την επιδιόρθωση τους.