Για την υποψηφιότητά του στις επικείμενες επιμελητηριακές εκλογές (Κυριακή 24 και Δευτέρα-Τρίτη 25 και 26 Νοεμβρίου) μιλά στο KavalaNews ο επιχειρηματίας Ευριπίδης Ταρασίδης. Αναφέρεται στην απόφασή του να εμπλακεί ενεργά στα επιχειρηματικά κοινά καθώς και στους λόγους που τον οδήγησαν να επιλέξει τον συνδυασμό του Γιάννη Σαρρή.
Ερ: Πείτε μας μερικά λόγια για τον εαυτό σας και τις επαγγελματικές σας δραστηριότητες.
Απ: Γεννήθηκα και ζω στην Καβάλα. Είμαι 36 ετών, παντρεμένος με τη δικηγόρο Ειρήνη Ευσταθιάδου. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμαι στον εμπορικό τομέα και συγκεκριμένα στην ανδρική ένδυση, διευθύνοντας το κατάστημα Men’s Stories.
Παράλληλα δραστηριοποιούμαι στον χώρο των δεξιώσεων. Έχω εργαστεί σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς όπως δημοσιογραφία, βιντεοληψία, ηχοληψία, σκηνοθεσία, υπεύθυνος βουλευτικού γραφείου κ.α.
Έχω πολυδιάστατες σπουδές μεταξύ των οποίων ως Πολιτικός Μηχανικός, στη Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, στον Ελληνικό Πολιτισμό. Αυτή τη στιγμή είμαι μεταπτυχιακός φοιτητής στο τμήμα Φιλολογίας του ΔΠΘ, στην κατεύθυνσης της Βυζαντινής Φιλολογίας και Παλαιογραφίας.
Έχω εκδώσει μια ποιητική συλλογή και έχω σκηνοθετήσει ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ.
Ερ: Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε ενεργά με το Επιμελητήριο;
Απ: Το διάστημα που δραστηριοποιούμαι στον εμπορικό κόσμο, δεν ένιωσα ποτέ το Επιμελητήριο να είναι δίπλα μου. Η ύπαρξη του ήταν ανεπαίσθητη για τους περισσότερους μικρομεσαίους εμπόρους.
Με δεδομένο ότι το Επιμελητήριο αποτελεί ένα θεσμικό σύμβουλο του κράτους, αλλά παράλληλα -τρόπον τινά- ένα συνδικαλιστικό φορέα, ο βαθμός που παίρνει σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση της αποστολής του είναι κάτω από τη βάση.
Επιπλέον, έχω τη μόνιμη πεποίθηση ότι η συμμετοχή νέων ανθρώπων στα κέντρα λήψης αποφάσεων μόνο προς τη σωστή κατεύθυνση μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα.
Προσωπικά είμαι ενεργός πολίτης από τα...γεννοφάσκια μου! Θεωρώ τεράστια ευκαιρία για το Επιμελητήριο Καβάλας να μπουν νέοι άνθρωποι μπροστά, να παλέψουν για τους επιχειρηματίες της περιοχής, να σχεδιάσουν ένα μέλλον με ανάπτυξη προς όφελος της περιοχής και των ανθρώπων της.
Βρισκόμαστε, άλλωστε, σε ένα δύσκολο χρονικό σημείο -σκεφτείτε ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού είναι ακόμα εμφανείς- κι ως εκ τούτου, η επόμενη διοίκηση του Επιμελητηρίου πρέπει να είναι σοβαρή, ανεξάρτητη και καινοτόμα.
Ερ: Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο συνδυασμό;
Απ: Θέλω να είμαι ειλικρινής: η παρουσία του Γιάννη Σαρρή ως επικεφαλής του συνδυασμού ήταν καταλυτική. Πρόκειται για έναν επιχειρηματία που θαυμάζω και έναν άνθρωπο που εκτιμώ ιδιαίτερα.
Αυτοδημιούργητος, με όρεξη και δυναμισμό, πρόθυμος να σε ακούσει, αισιόδοξος, μακριά από πολιτικές και κομματικές κλίκες, ακούραστος, νέος και με ήθος, ο Γιάννης Σαρρής συμπυκνώνει όλα όσα θέλω από τον επόμενο πρόεδρο του Επιμελητηρίου.
Επιπλέον, οι προγραμματικές του θέσεις στοχεύουν στην αλλαγή της νοοτροπίας που επικρατούσε τα τελευταία πολλά χρόνια στο Επιμελητήριο Καβάλας. Ο Γιάννης είναι έτοιμος να συγκρουστεί αν χρειαστεί, γιατί δεν έχει καμία εξάρτηση από κανέναν.
Επιπρόσθετα, έχει αντιληφθεί από πολύ νωρίς ότι η αλλαγή ή θα είναι ΡΙΖΙΚΗ ή δεν θα υπάρχει! Τέλος, είμαι πολύ χαρούμενος που το ψηφοδέλτο του συνδυασμού απαρτίζεται από επαγγελματίες που διαπρέπουν στον κλάδο τους, είναι καθαροί και έτοιμοι να παλέψουν για τα συμφέροντά μας.
Ερ: Τι θα λέγατε στους επιχειρηματίες που δεν ασχολούνται με τις επιμελητηριακές εκλογές;
Απ: Θα τους ρωτούσα αν αισθανθήκαν το Επιμελητήριο κοντά τους τα τελευταία 7 -τουλάχιστον- χρόνια. Θα τους ζητούσα να μου πουν αν γίνανε κοινωνοί κάποιας “έρευνας της αγοράς και μελέτης των προβλημάτων που ανακύπτουν” ή αν έμαθαν κάτι σχετικό με την ενημέρωση των μελών του Επιμελητηρίου επί των εκάστοτε ισχυόντων”.
Αν ήταν ενήμεροι για τα προγράμματα που μπορεί να τους αφορούσαν και αν είχαν ενημέρωση τους διαγωνισμούς που “έτρεχαν” κάθε φορά. Αν αντιλήφθηκαν έστω και στο ελάχιστο κάποια προσπάθεια τόνωσης της αγοραστικής δυναμικής της περιοχής, για να μιλήσω για τον τομέα μου.
Να σας πω κάτι χαρακτηριστικό: η τελευταία μελέτη που παρουσιάστηκε πριν την φετινή που αφορούσε την ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων, έγινε το 2021, δηλαδή 3 χρόνια πριν. Αναρωτιέμαι, σε έναν κόσμο που αλλάζει τόσο γρήγορα, που επηρεάζεται από πολέμους, κλιματικές αλλαγές, οικονομικές κρίσεις, δεν προέκυψε κανένα θέμα προς μελέτη όλο αυτό το διάστημα;
Αν, λοιπόν, οι επιχειρηματίες έχουν παρόμοιες αγωνίες με αυτές που εξέθεσα, αν θέλουν έναν πιο δυναμικό, αποδοτικό και προσαρμοστικό οργανισμό, ικανό να υποστηρίξει καλύτερα τα μέλη του και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αν θέλουν νεά πρόσωπα με όρεξη για δουλειά, χωρίς κομματικές εξαρτήσεις, αν θεωρούν κρίσιμο να δημιουργηθεί ένα επιμελητήριο εξωστρεφές, που προωθεί τη συνεργασία, την καινοτομία, των ψηφιακό μετασχηματισμό, τη βιώσιμη ανάπτυξη και έχει ως προτεραιότητα την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας και η προστασία των δικαιωμάτων των μελών του, τότε οι κάλπες των εκλογών στις 24,25 και 26 Νοεμβρίου είναι μονόδρομος.