Η φωτογραφία (εξώφυλλο) είναι από την σημερινή περιοχή Φάληρο -Ραψάνη εικονίζει την συνοικία του Αγίου Ιωάννη, όπου διακρίνεται η εκκλησία και το καμπαναριό. Δεξιά διακρίνονται τα δυο υπέροχα νεοκλασικά αλλά και ένα σπίτι σχεδόν ερείπια, ίσως από τον βομβαρδισμό της πόλης από τον Αγγλικό στόλο το 1916, στην διάρκεια της Βουλγαρικής κατοχής.

 

γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Η συστηματική έρευνα στο διαδίκτυο αλλά και στα Πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού αποκαλύπτει συνέχεια ιστορικά ντοκουμέντα για την Καβάλα αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

 

Κείμενα, φωτογραφίες, διατριβές αλλά και σπάνια ντοκουμέντα έρχονται να προστεθούν στην ιστορική διαδρομή του τόπου μας.

 

Εδώ και χρόνια καταβάλω μια μεγάλη προσπάθεια ώστε οι εικόνες αυτές και οι ψηφίδες τοπικής ιστορίας να γίνουν “κτήμα” όλων.

 

Αναδεικνύω κάθε νέα “ανακάλυψη” και σας την παρουσιάζω, προσθέτοντας στοιχεία αλλά και συνδυάζοντας άλλες δημοσιεύσεις ή ερευνητικές προσπάθειες.

 

Εικόνες της Καβάλας όπως είναι γνωστό βρίσκονται στην Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών, σε Πανεπιστήμια, όπως το Χάρβαρντ στην Βοστώνη στην Δρέσδη της Γερμανία αλλά και στο Πανεπιστήμιο Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Πρόσφατα η έρευνα με οδήγησε σε μια σειρά φωτογραφιών της Καβάλας το 1918 όπου εικονίζουν την Καβάλα στο κέντρο, στην παραλία, στην συνοικία της Παναγίας αλλά και σε πολλά άλλα σημεία.

 

Είναι στο ψηφιακό αποθετήριο του Ιδρύματος Αμυντικής Επικοινωνίας και Οπτικοακουστικής Παραγωγής (ECPAD) της Γαλλίας. Το Ίδρυμα αυτό του Γαλλικού κράτους, είναι ένα κορυφαίο κέντρο αρχείων και οπτικοακουστικής παραγωγής.

 

 

Ως εκ τούτου, διατηρεί εξαιρετικά κεφάλαια οπτικοακουστικών και φωτογραφικών αρχείων για όλες τις σύγχρονες συγκρούσεις στις οποίες έχει εμπλακεί ο γαλλικός στρατός από το 1915, δηλαδή 15 εκατομμύρια φωτογραφίες και 94.000 ώρες φιλμ.

 

Αυτά τα κεφάλαια εμπλουτίζονται συνεχώς από αρχεία στρατιωτικά αλλά και από δωρεές από ιδιώτες.

 

Εγκατεστημένο στο “Fort d'Ivry-sur-Seine” από το 1948, το ECPAD έχει στην κατοχή τα αρχεία των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων σε όλα τα πεδία επιχειρήσεων που έχουν εμπλακεί.

 

Το ίδρυμα – αρχείο είναι ένας μεγάλος πολιτιστικός παράγοντας και αντλεί τα έσοδά του από κεφάλαια, μέσω της συμπαραγωγής ταινιών, της συνέκδοσης βιβλίων, της δημιουργίας εκθέσεων και της συμμετοχής σε φεστιβάλ.

 

 

Το ίδρυμα συμβάλει στην εκπαίδευση και την έρευνα με σχολεία, μαθητές και δασκάλους, και έχει δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό κέντρο στο “School of Image Professions” (EMI).

 

Σε συνεργασία με την Καβαλιώτισσα Ιωάννα Μουσικούδη, καθηγήτρια Πανεπιστημίου στην Γαλλία θα προσπαθήσουμε να έχουμε πρόσβαση σε όλο το αρχείο και των στοιχείων που αφορούν την Καβάλα. Σύντομα περισσότερα νέα...