Ο Σωτήρης Ορφανίδης σε ανάρτηση του αναφέρει πως για πρώτη φορά στη χώρα θα έχουμε τοπικό στέλεχος Ulva (U. lacinulata), το γνωστό και ως “μαρούλι της θάλασσας”.

 

Μπροστάρης της ενέργειας αυτής, ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κεραμωτής, Σταύρος Αρβανιτάκης. Το προϊόν θα διατίθεται για περαιτέρω δοκιμή αποκλειστικά στο Συνεταιρισμό για ιδιαίτερες γευστικές εμπειρίες.

 

Τα πράσινα φύκη (μαρούλια της θάλασσας), θεωρούνται ως οι καταλληλότεροι υποψήφιοι για ένα καινοτόμο είδος ευρωπαϊκής και όχι μόνο υδατοκαλλιέργειας - θαλασσοκαλλιέργειας.

 

Τα είδη Ulva έχουν αναλυθεί εκτενώς ως προς την αξία τους ως τρόφιμα, ζωοτροφές, συστατικά τροφίμων (π.χ. πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, χρωστικές ουσίες, αντιοξειδωτικά), χημικά συστατικά και φαρμακευτικές ιδιότητες. 

 

Στη θαλάσσια καλλιέργεια, είδη του γένους Ulva μπορούν να καλλιεργηθούν, είτε σε χερσαίες, είτε σε θαλάσσιες εγκαταστάσεις. Ένα στέλεχος Ulva μπορεί να παράγει περισσότερη βιομάζα ανά τετραγωνικό μέτρο από τα φυτά της ξηράς (25-40 τόνοι ξηρής βιομάζας ανά εκτάριο ετησίως, σε σύγκριση με 2,1, 4,1 και 5,1 τόνους για τη σόγια, το σιτάρι και τον αραβόσιτο, αντίστοιχα). 

 

Επιπλέον, τα στελέχη του γένους Ulva είναι γνωστά ως εξαιρετικά βιοφίλτρα για υπηρεσίες οικοσυστήματος, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα της αναπτυσσόμενης βιομηχανίας της ιχθυοκαλλιέργειας στη ξηρά και στη θάλασσα, αποτρέποντας τον ευτροφισμό στα παράκτια ύδατα.

 

 

Ο κ. Ορφανίδης αναφέρει στην ανάρτηση του τα εξής:

“Sold out (ξεπουλήσαμε)! Για πρώτη φορά στη χώρα μας τοπικό στέλεχος Ulva (U. lacinulata) σε πραγματική δοκιμασία! 

 

Με ποιον άλλον, παρά με τον καινοτόμο-μπροστάρη Πρόεδρο του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Κεραμωτής κ. Σταύρο Αρβανιτάκη. Το προϊόν θα διατίθεται για περαιτέρω δοκιμή αποκλειστικά στο Συνεταιρισμό για ιδιαίτερες γευστικές εμπειρίες, μαζί με τις ροδόχρους τσιπούρες και τα υπόλοιπα νοστιμότατα προιόντα του. 

 

Για εμάς πρόκειται για μια σημαδιακή ημέρα (31/10/2024), όπου μετά από χρόνιες δοκιμές και συνεχείς αλλαγές καταφέραμε να αναπτύξουμε καθετοποιημένη μέθοδο μαζίκης παραγωγής Ulva, με απώτερο σκοπό τη διάδοσή της στη χώρα μας. 

 

Ακούραστος μαχιτής σε αυτόν το αγώνα ο επιστήμων εργαστηρίου κ. Απόστολος Παπαδημητρίου (MSc), όπου μετέτρεψε μια εγκαταλελλημένη υποδομή σε θαλάσσιο ανθηρό κήπο.  Πάντα με την υποστήριξη της χώρας και της Ευρωπαικής Κοινότητας, μέσω των πολλών και διαφορετικών ερευνητικών προγραμμάτων. 

 

Μεταξύ αυτών τα παρακάτω: (https://seawheatcost.haifa.ac.il, https://novafoodies.eu/Τι απομένει? Πολλά, μεταξύ αυτών η δημιουργία τεχνογνωσίας για μεταφορά της καλλιέργεια στο φυσικό περιβάλλον. Μια νέα διδακτορική διατριβή έχει ήδη ξεκινήσει για εμβάθυνση σε βιοχημικούς και οικοφυσιολογικούς μηχανισμούς ανοχής του είδους στις περιβαλλοντικές κρίσεις. 

 

Μεταξύ των σημερινών γευσιγνωστών ο νέος Πρόεδρος της Ελληνικής Φυκολογικής Εταιρείας Δρ. Βασίλειος Παπαθανασίου και εγώ (Φωτογράφος και Επιστημονικά Υπεύθυνος).”