Για την «ενεργειακή κοινότητα» και τις ενέργειες της δημοτικής αρχής μιλά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Καβάλας, Χρήστος Ποτόλιας.
Συγκεκριμένα, αναφέρει:
Στη συνεδρίαση “Λογοδοσίας” (28-8-24) η δημοτική αρχή «πέρασε πίστα», σχετικά με την “ενεργειακή κοινότητα” και το φωτοβολταϊκό πάρκο που θα κατασκεύαζε:
- Μετά τους διθυράμβους ότι το εγχείρημα θα χρηματοδοτηθεί – επιδοτηθεί, που τελικά δεν ευόδωσε.
- Τις απατηλές προσδοκίες ότι, στην εποχή της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, με τέτοιες “επενδύσεις”, ως την κότα που γεννούν τα χρυσά αυγά, θα μπορούν να ωφεληθούν συγχρόνως ο δήμος, οι λαϊκές οικογένειες και οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η δημοτική αρχή στην ουσία εφαρμόζει την πολιτική της "πράσινης οικονομίας", στο όνομα της οποίας μοιράζεται πακτωλός δισεκατομμυρίων σε μονοπωλιακούς ομίλους. Δεν χρηματοδοτούνται όμως οι “επενδύσεις” των δήμων, προκειμένου να “σπρωχτούν” στους ιδιώτες (βλέπε ΣΔΙΤ).
- Τις φρούδες ελπίδες ότι, εν μέσω του αδυσώπητου ανταγωνισμού ανάμεσα στα μεγαθήρια της ενέργειας, θα “έλυνε” δήθεν τα ενεργειακά προβλήματα του δήμου, καθώς και χιλιάδων “ευάλωτων”, με την παραγωγή και διάθεση φτηνού ηλεκτρικού ρεύματος.
Ο δήμαρχος δήλωσε ότι το επόμενο βήμα για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού είναι ο δανεισμός από τράπεζες εξωτερικού και εσωτερικού και η συνεργασία με ιδιώτη, ΣΔΙΤ δηλαδή.
Η δημοτική αρχή αντί να διεκδικήσει τα εκατομμύρια ευρώ που χρωστάει το κράτος στο δήμο, δέχεται την πολιτική της υποχρηματοδότησης και ως "φάρμακο" προχωρά σε επώδυνο δάνειο.
Δηλαδή οι Καβαλιώτες θα φορτωθούμε ένα δάνειο χωρίς να ξέρουμε τελικά πού θα πάνε αυτά τα χρήματα, αφού δεν είναι σίγουρο πως θα καταλήξει αυτό το εγχείρημα.
«Πίστα» επίσης πέρασαν και οι άλλες παρατάξεις που μαζί με τη διοίκηση ψήφισαν (αριθ. απ. 352/2021) για την ενεργειακή κοινότητα, τη στιγμή που όλοι τους γνώριζαν το αρνητικό νομικό πλαίσιο.
Καλούμε το λαό να βγάλει συμπεράσματα και από αυτή την εξέλιξη. Τέτοια εγχειρήματα προωθούν παραπέρα την απελευθέρωση της ενέργειας, που έφερε αυξήσεις του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά πάνω από 50% και πάνω από 150 % στο χαράτσι για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο ρόλος των ενεργειακών κοινοτήτων είναι συμπληρωματικός στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων. Στην απελευθερωμένη αγορά η τιμή διαμορφώνεται «ελεύθερα» με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της ενέργειας. Σε έναν τέτοιο ανταγωνισμό οι “μεγάλοι” θα καθορίζουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, όλοι θα λειτουργούν με βάση το κέρδος.
Με τον ανταγωνισμό το μεγάλο κεφάλαιο θα τρώει το μικρό…. Την ίδια στιγμή από την κατασκευή τέτοιων μονάδων, κέρδος στις πλάτες του λαού θα έχουν και οι παραγωγοί του αναγκαίου υλικού για την κατασκευή τους, καθώς επίσης και οι κατασκευαστικές εταιρίες των ΑΠΕ.
Κέρδος επίσης θα έχουν και οι τράπεζες, σαν αυτές που θα δανείσουν το δήμο. Κέρδη δηλαδή μόνο για το κεφάλαιο και φτώχεια για το λαό!
Η λύση που προτείνουμε:
ΑΠΕ προς όφελος του λαού, ενταγμένες σε έναν πολύμορφο κοινωνικοποιημένο τομέα ενέργειας που θα είναι λαϊκή περιουσία.
Από σήμερα όμως οργανώνουμε την αντεπίθεση μας, δεν περιμένουμε πότε θα έρθει αυτή η μέρα, θέτουμε το πλαίσιο πάλης για:
- μείωση τιμολογίων
- κατάργηση πράσινων τελών
- κατάργηση έμμεσων φόρων στο ρεύμα
- φτηνό ρεύμα όπως των βιομηχάνων στους αγρότες
- κατάργηση ΦΠΑ στα μέσα και τα εφόδια των αγροτών