Η ενημερωτική ιστοσελίδα altsantiri.gr τις τελευταίες ημέρες έχει δημιουργήσει ένα διαδραστικό χάρτη με τον οποίο ενημερώνει για όλες τις πλαστές ειδήσεις που έχουν κυκλοφορήσει και εξακολουθούν να κατασκευάζονται εναντίον των προσφύγων. Ανάμεσα στις πλαστές αυτές ειδήσεις φιγουράρει και η είδηση που όλοι θυμόμαστε «κατέβασαν την εικόνα της Παναγίας» στην Καβάλα και πολλές ακόμα. Μάλιστα ο χάρτης θα ανανεώνεται καθημερινά για την ενημέρωση των πολιτών:

Συγκεκριμένα στο κείμενο της ιστοσελίδας αναφέρεται:

«Βιασμός ανήλικου κοριτσιού» στην Ειδομένη, «κρούσμα χολέρας σε πρόσφυγα» στη Κω, «κατέβασαν την εικόνα της Παναγίας» στην Καβάλα, «απαγόρευσαν το πηλήκιο και το εθνόσημο στους στρατιώτες στο Κέντρο Διαβατών», είναι μερικές μονάχα από τις δεκάδες πλαστές ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν σε ευρείας -και όχι μόνο- έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σκορπώντας το δηλητήριο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

Όλες οι παραπάνω «ειδήσεις» αφού έκαναν τον «γύρο του διαδικτύου», εκπληρώνοντας τον προφανέστατο σκοπό τους, τελικά, μετά από μια απλή δημοσιογραφική έρευνα αποδείχτηκαν πλαστές.

Δυστυχώς, όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ελάχιστοι τελικά είναι αυτοί που ενημερώνονται για την αποκατάσταση της αλήθειας και συνήθως είναι πολύ αργά καθώς έχει διαμορφωθεί η τελική εικόνα που οι «εμπνευστές« θέλουν να επιβάλουν.

Κάπως έτσι, και με σκοπό την αποδόμηση αυτών των «ειδήσεων» διαμορφώθηκε ένας διαδραστικός χάρτης (ακολουθεί ακριβώς από κάτω) με τις καταγεγραμμένες ψευδείς ειδήσεις για τους πρόσφυγες, ο οποίος ανανεώνεται καθημερινά, προσφέροντας την πραγματική διάσταση των γεγονότων, μα κυρίως την κατάρριψη των ακροδεξιών… φαντασιώσεων.

Πηγή: altsantiri.gr