Αδιαφανείς διαδικασίες στην παραχώρηση της Kavala Oil σε παλιό, από το 2003, συνεργάτη του Σταύρου Παπασταύρου, υπονόησε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στην Βουλή, ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος. Συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος αναφερόμενος στην παραχώρηση της Kavala Oil είπε:

 

«Θυμάστε την υπόθεση της Kavala Oil; Όταν ήμασταν εδώ στη Βουλή και δίναμε μάχη για την Kavala Oil και για την τροπολογία της Kavala Oil; Ξέρετε ποιος αγόρασε ή μάλλον σε ποιον χαρίστηκε η Kavala Oil; Χαρίστηκε στον σημερινό πρόεδρο κ. Ματθαίο Ρήγα. Ψάχνω να βρω τον κ. Ματθαίο Ρήγα στο internet στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στο φύλλο 3092 και βλέπω ότι το 2003 ο κ. Ματθαίος Ρήγας κάνει επιχείρηση με τον κ. Παπασταύρου. Κοινή εταιρία με τον Παπασταύρου. Το 2013 ο Σαμαράς γίνεται πρωθυπουργός, ο Παπασταύρου και το κουμάντο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ φέρνει τον συνέταιρό του από την capital connect σύμβουλοι επιχειρήσεων και του δίνει την Kavala Oil. Με όλα τα κοιτάσματα του Πρίνου 1, όλα τα κοιτάσματα του Πρίνου 2, όλα τα κοιτάσματα του πεδίου Έψιλον».

 

Δείτε στο 15:24 το επίμαχο σημείο

 

Διαβάστε τι είχε πει στη Βουλή το 2013 για την παραχώρηση της kavala Oil ο Πάνος Καμμένος 

«Ζήτησα το λόγο, διότι προηγουμένως ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον κύριο Υπουργό να απαντήσει επί της επιστολής της 26ης Φεβρουαρίου της ΚΑΒΑΛΑΣ OIL και αν έχει λάβει γνώση.

Η επιστολή αυτή –και το λέω για να καταγραφεί για τα πρακτικά- εστάλη προς τον κύριο Υπουργό και κοινοποιήθηκε σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, στους Βουλευτές της Καβάλας, στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου κτλ.

Τι αναφέρει αυτή η επιστολή; Αυτή η επιστολή, εκ μέρους του αντισυμβαλλομένου –του μόνου αντισυμβαλλομένου- της ΚΑΒΑΛΑ OIL, αναφέρει ότι δεν έχει ουδεμία σχέση ως αντισυμβαλλόμενος η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Εδώ, λοιπόν, τι κάνουμε; Έρχεται η Κυβέρνηση και αρνείται να απαντήσει ότι πήρε την επιστολή. Εμείς σας λέμε ότι την πήρατε. Σας τη διαβάζουμε και σας την εγχειρίζουμε αυτή τη στιγμή.

Και συνεχίζει η Βουλή, κύριε Πρόεδρε, να συζητά για κύρωση συμβάσεως μεταξύ των εξής αντισυμβαλλομένων: του Ελληνικού Δημοσίου, της ΚΑΒΑΛΑ OIL –που είναι πράγματι αντισυμβαλλόμενος- και μιας τρίτης εταιρείας, της εταιρείας ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ, η οποία έχει τη μόνη νόμιμη ιδιότητα του μετόχου της ΚΑΒΑΛΑ OIL.

 

Εκ του πονηρού η Κυβέρνηση δεν απαντά και η συζήτηση που γίνεται εδώ, υποκρύπτει σχεδιασμό. Εμείς τον καταγγέλλουμε.

 

Τι ακριβώς θα γίνει; Μπαίνει παράνομα ως αντισυμβαλλόμενος, η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ, η οποία είναι μόνο μέτοχος, μαζί με το 33% των εργαζομένων στην ΚΑΒΑΛΑ OIL και από τη στιγμή που θα περάσει το σχέδιο νόμου, θα γίνει το εξής: Ως μέτοχος της ΚΑΒΑΛΑ OIL η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ, έχοντας πάρει τη «βούλα» της Βουλής -με την παραπλάνηση την οποία έκανε η Κυβέρνηση εδώ- θα προχωρήσει στην πτώχευση της ΚΑΒΑΛΑ OIL. Το 67%, δηλαδή, του μετόχου της ΚΑΒΑΛΑ OIL, που είναι η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ, θα πτωχεύσει την ΚΑΒΑΛΑ OIL, έτσι ώστε να μην έχουν οι εργαζόμενοι κανένα δικαίωμα.

 

Με τη Σύμβαση αυτή, την οποία σήμερα ερχόμαστε να κυρώσουμε, όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΚΑΒΑΛΑ OIL, θα πάνε στον άλλον αντισυμβαλλόμενο, δηλαδή στην ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ.

 

Για να καταλάβει ο ελληνικός λαός τι λέμε, μιλάμε για μία τεράστια περιουσία, μιλάμε για όλα τα κοιτάσματα που υπάρχουν στην περιοχή του Βόρειου Πρίνου, στο κοίτασμα ΕΨΙΛΟΝ  (Ε), στην περιοχή της Νότιας Καβάλας. Αυτό είναι ένα περιουσιακό στοιχείο.

 

Δεύτερο περιουσιακό στοιχείο: Οι πετρελαιοπηγές οι οποίες παύουν να βγάζουν πετρέλαιο, δεν είναι άχρηστες. Οι πετρελαιοπηγές αυτές είναι οι καλύτερες «αποθήκες» φυσικού αερίου που υπάρχουν στον κόσμο.

 

Υπάρχει δε και πρόταση προς την KAVALA OIL να μετατραπούν οι παλιές πετρελαιοπηγές του Πρίνου σε αποθήκες φυσικού αερίου από ρωσική εταιρεία για 200 εκατομμύρια. Υπάρχει και μελέτη κατατεθειμένη και στη Βουλή.

 

Αυτό, λοιπόν, το περιουσιακό στοιχείο-που είναι η σύμβαση την οποία δεν δέχθηκε η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε συζήτηση και αυτό περνάει παράνομα και συμμετέχει και στην παρανομία και το Προεδρείο της Βουλής, ενώ σας λέμε ότι δεν μπορεί να κυρωθεί σύμβαση με αντισυμβαλλόμενο που δεν υπάρχει- περνάει στα χέρια της ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΙΓΑΙΟΥ.

 

Υπάρχει και ένα τρίτο σοβαρότερο, το οποίο κι αυτό το καταγγέλλουμε και γράφεται στα πρακτικά. Πρέπει να πάρετε απόφαση κι εσείς, κύριε Πρόεδρε, αλλά και η κυβέρνηση να μην σιωπά και να απαντά όταν τη ρωτάνε στη Βουλή. Υπάρχει το θέμα της άδειας. Τρεις έχουν άδεια στην Ελλάδα. Η ΔΕΠΑ, η ΔΕΣΦΑ και η KAVALA OIL.

 

Εάν με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, προχωρήσουν, βάλουν στο παιχνίδι την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ που έχει την έννοια του μετόχου, πάνε και πτωχεύσουν την KAVALA OIL και πετάξουν και 350 οικογένειες στο δρόμο –και εδώ είναι υπεύθυνοι και οι Βουλευτές της Καβάλας- εν συνεχεία θα έχει την άδεια στα χέρια της η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ.

 

Εάν, λοιπόν, αληθεύουν αυτά που γράφονται στον Τύπο ότι, παραδείγματος χάριν, δέχεται πίεση η Κυβέρνηση να αποκλείσει τη Ρωσία από τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, γιατί δέχεται βέτο εκ μέρους συμμάχων, τότε σημαίνει ότι σήμερα προχωράει η Κυβέρνηση με δόλο και σε μία τρίτη πράξη: Βγάζει από το παιχνίδι και την άδεια της KAVALA OIL.

 

Δεν είναι, λοιπόν, μία απλή κύρωση σύμβασης σήμερα, κύριε Πρόεδρε. Σήμερα έχουμε εδώ μία παράνομη διαδικασία, μία άκυρη διαδικασία. Βάζει στο παιχνίδι η Βουλή αντισυμβαλλόμενο που δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει, γιατί το Διοικητικό Συμβούλιο της KAVALA OIL με την απόφαση της 26ης Φεβρουαρίου που κοινοποίησε στην Κυβέρνηση –και έχει υποχρέωση η Κυβέρνηση να το πει στο Προεδρείο της Βουλής- δεν αναγνωρίζει ως αντισυμβαλλόμενο τον μέτοχό της και εδώ πωλείται δημόσιος πλούτος και ικανοποιούνται συγκεκριμένα συμφέροντα.

 

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, αντί να κάθεται ο κύριος Υπουργός στα έδρανα και να αγνοεί το Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που τον ρώτησε, να απαντήσει συγκεκριμένα:

Ξέρετε ή όχι την επιστολή από την KAVALA OIL; Είναι αντισυμβαλλόμενος η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ, ναι ή όχι; Πείτε μας ακριβώς τι θα γίνει. Εάν αύριο προχωρήσει αυτός ο νόμος –που εμείς δεν τον αναγνωρίζουμε, είναι παράνομος- και εν συνεχεία ο μέτοχος ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ πάει σε πτώχευση την KAVALA OIL, θα είναι εκείνη, η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΙΓΑΙΟΥ δηλαδή, ο κάτοχος όλων των περιουσιακών στοιχείων και των δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή; Κι εάν αυτά γίνονται εν γνώσει σας, με ποιο δικαίωμα αποφασίζετε και τη φέρνετε στη Βουλή για να βαφτίσετε την παρανομία σας ως νόμιμη και δεν λέτε την αλήθεια στον ελληνικό λαό;

 

Εμείς ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταγγέλλουμε την ιδιαίτερη σημασία αυτής της συζήτησης. Καταθέτουμε αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας μαζί με συναδέλφους Βουλευτές από το ΣΥΡΙΖΑ και σας λέμε ότι αυτή τη διαδικασία δεν την αναγνωρίζουμε. Τη θεωρούμε παράνομη, επικίνδυνη και πιστεύουμε ότι υποκρύπτει δόλο και άνομα συμφέροντα».