Ο Πολιτιστικός σύλλογος Λιμεναρίων “Το Κάστρο”, με ανακοίνωση του ζητά από τη Δημοτική αρχή, και την υπηρεσία νεωτέρων της ΑΜΘ, να προστατέψουν και να αναδείξουν το υδραγωγείο των Λιμεναρίων.

 

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

“Ένα από τα εκθέματα του Ανοιχτού Μουσείου: «Λιμενάρια +» είναι το υδραγωγείο των Λιμεναρίων, δεξαμενή νερού.

 

Το υδραγωγείο είναι μια από τις εγκαταστάσεις του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος, βρίσκεται στην ανατολική πλευρά των Λιμεναρίων, πάνω από το γήπεδο. 

 

Άλλο ένα κτίσμα ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, μοναδικής ομορφιάς που χρήζει περαιτέρω συντήρησης και ανάδειξης.

 

Κατασκευάστηκε περίπου την ίδια εποχή με το Παλατάκι και εξυπηρετούσε με νερό τις λειτουργικές ανάγκες του συγκροτήματος.

 

Αν και πέρασε ένας και πλέον αιώνας από την κατασκευή του, εξακολουθεί να είναι λειτουργικό και να εξυπηρετεί τις ανάγκες του χωριού σε νερό, καθημερινά.

 

Πρόκειται για μια λιθόκτιστη δεξαμενή νερού ενταγμένη στις φυσικές κλίσεις του εδάφους. Η μοναδική της όψη που είναι και η είσοδος προς την δεξαμενή είναι ιδιαίτερα διακοσμημένη με τραβηχτές κορνίζες και πλινθόκτιστα πλαίσια γύρω από τα ανοίγματα.

 

Εσωτερικά ένας θολωτός προθάλαμος οδηγεί στη δεξαμενή της οποίας το κύριο μέρος, λόγω της κλήσης, βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

 

Στην πίσω πλευρά του υδραγωγείου υπάρχουν δύο προεξοχές που εξασφαλίζουν τον αερισμό του και επιτρέπουν τη φυσική ροή του νερού.

 

Οι διαστάσεις της δεξαμενής είναι 20m Χ15m με  χωρητικότητα 400 κυβικά νερού περίπου και αποτελεί μέρος του σημερινού δικτύου ύδρευσης του χωριού.

 

Δυστυχώς η φυσική βλάστηση τόσο στην οροφή, όσο και περιμετρικά δρα διαβρωτικά. Η χρόνια εγκατάλειψη είναι ορατή.

 

Ο θολωτός προθάλαμος, η εξωτερική του όψη και η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του σε συνδυασμό με την λειτουργικότητά του, το καθιστούν κτίσμα μοναδικής ομορφιάς που χρήζει περαιτέρω συντήρησης και ανάδειξης.

 

Καλούμε την Δημοτική αρχή, καλούμε την Υπηρεσία Νεωτέρων της ΑΜΘ, να «πράξουν τα δέοντα» ώστε στα πλαίσια του ιστορικού τόπου να προστατέψουν και να αναδείξουν την εγκατάσταση αυτή του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος που αποτελεί ένα κρυμμένο θησαυρό του τόπου μας.”