Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024", οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 27 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 15 Ιουλίου, παρουσίασαν το μεσημέρι της Πέμπτης 23 Μαΐου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Απόστολος Μουμτσάκης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Καβάλας "Ο Ακρίτας", Αντώνης Μπερτζές. 

 

Οι εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν τη διοργάνωση ειδικών δράσεων για τα 50 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο και για τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την αδελφοποίηση των πόλεων Καβάλας και Νυρεμβέργης. 

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ κ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ: 

"Κάθε επέτειος μας γυρνάει πίσω. Αυτό είναι πολύ καλό για να ενθυμούμεθα αυτά που έγιναν, αλλά δεν μπορούμε να μένουμε εκεί, χωρίς να παίρνουμε δυνάμεις για να προχωρήσουμε μπροστά. 

 

Παίρνουμε τους θησαυρούς μας, που είναι πνευματικοί και αιώνιοι, και βλέπουμε το μέλλον, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη για τους προγόνους μας. Μέσα από τις εκδηλώσεις των Ελευθερίων, τιμούμε και όλους αυτούς που αγάπησαν την εκκλησία και την πατρίδα, και έλεγαν πάντα για τον Χριστό και την Ελλάδα". 

 

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΟΥΜΤΣΑΚΗΣ:

"Φέτος συμπληρώνονται 111 χρόνια Ελεύθερης, Ελληνικής και Δημιουργικής Καβάλας. Στο πρόγραμμα των φετινών Ελευθερίων, εκτός τις εκδηλώσεις για την επέτειο της απελευθέρωσης και την έλευση του Αποστόλου των εθνών Παύλου στην Καβάλα, εντάξαμε ειδικές δράσεις για όσα συνέβησαν στην Κύπρο πριν από πέντε ακριβώς δεκαετίες και για 25 χρόνια Αδελφοποίησης και σε κάθε περίπτωση στενής συνεργασίας ανάμεσα στην Καβάλα και τη Νυρεμβέργη. Οι εκδηλώσεις θα μας δώσουν την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με κομμάτια του παρελθόντος της πόλης και να δούμε με άλλη ματιά την πρόσφατη ιστορία μας".

 

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΥΠΡΙΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ "Ο ΑΚΡΙΤΑΣ", ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΕΡΤΖΕΣ:

"Το στίγμα που θέλουμε να δώσουμε σ' αυτές τις εκδηλώσεις είναι καθαρό πολιτιστικό. Αναφέρομαι στην έκθεση που θα λειτουργήσει στον ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης, όπου θα παρουσιαστούν έργα που επαναπατρίστηκαν στο νησί μας, μέσα από διάφορες δημοπρασίες. 

 

Ο Διευθυντής Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου και γνωστός Βυζαντινολόγος, Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, θέλει να δείξει ότι σε ένα πόλεμο δεν χάνονται μόνο άνθρωποι και περιουσίες, αλλά και ένα κομμάτι του πολιτισμού μας. Δεν θέλουμε να έρθουμε σε κάποια αντιπαράθεση, απλώς καταθέτουμε γεγονότα. Το μήνυμα μας είναι ειρηνικό. Ευελπιστούμε στην απελευθέρωση και τον επαναπατρισμό Κυπρίων, ορθοδόξων και μουσουλμάνων, και ευχόμαστε να είναι η τελευταία μαύρη επέτειος για την Κύπρο".

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

 

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2024 - Αφιερωμένες: Καβάλα – Κύπρος Δεσμοί ιστορίας & φιλίας

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 27 ΜΑΙΟΥ

19:00 Ισόγειο Μεγάλης Λέσχης

Φωτογραφική έκθεση: «Ή κατά συρροήν λεηλασία της πολιτιστικής κληρονομιάς  της Κύπρου  στα Κατεχόμενα».

 

Διάρκεια έκθεσης: 27 Μαΐου – 2 Ιουνίου 2024 

 

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη ως Κυριακή 10:00-13:00 και 19:00-21:00 Ομιλητές: Δρ. Χαράλαμπος Γ. Χοτζάκογλου, βυζαντινολόγος, Διευθυντής Βήματος Θρησκειών και Πολιτισμών Ιεράς Μονής Κύκκου. Κωνσταντίνος Π. Παπακοσμάς, Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας. Μουσικά ποικίλματα από το Μουσικό Σχολείο Καβάλας

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΜΑΪΟΥ

20:00 Ισόγειο Μεγάλης Λέσχης

Ομιλητής: Λυκούργος Μαγκαφάς, Καθηγητής Πανεπιστημίου με θέμα: “Κύπρος 1974 – Ιστορία της εισβολής”.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΜΑΪΟΥ

20:00 Δημοτικός Κήπος Καβάλας

Συνάντηση των  αδελφοποιημένων πόλεων Καβάλας- Νυρεμβέργης στο πλαίσιο 25 χρόνων συνεργασίας.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ

19:00 Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας 

Εγκαίνια έκθεσης

Κοινή έκθεση φωτογραφίας του Φ.Ο Καβάλας και της ομάδας “Unposed Collective” Νυρεμβέργης στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων αδελφοποίησης  των δυο πόλεων Καβάλας και Νυρεμβέργης.  Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουνίου – 17 Ιουνίου 2024 Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 08.30 - 15.30, Τετάρτη: 18.00 - 21.00

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ

19:00 Δημοτικός Κήπος

Συμβολική δενδροφύτευση  στο πλαίσιο του εορτασμού των 25 χρόνων αδελφοποίησης των δυο πόλεων Καβάλας και Νυρεμβέργης

 

19:30  Προτομή Ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη, Παραλία Ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Καβάλας "Ο Έβρος" θα πραγματοποιήσει εργαστήρια ζωγραφικής. 

 

20:00  Προτομή Κανάρη, Παραλία

Ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Καβάλας "Ο Έβρος" στο πλαίσιο της διάσωσης, διατήρησης και προβολής των πολιτιστικών παραδόσεων του τόπου καταγωγής τους, θα διοργανώσει μουσικοχορευτική εκδήλωση με την συμμετοχή όλων των τμημάτων του.

 

ΤΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ

20:00 Ναυτικό Μουσείο Καβάλας (προάυλιος χώρος)

Παρουσίαση των πρακτικών του Πανελληνίου Ναυτικού Συνεδρίου (Καβάλα 2018)  που οργάνωσε το  Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Καβάλας.

 

Ομιλία κ. Κωνσταντίνου Π. Παπακοσμά με θέμα : “ Η οργάνωση της πόλης το πρώτο καιρό της Απελευθέρωσης – (Προβολή ντοκιμαντέρ).Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα απαγγελθούν ποιήματα από την κα. Σοφία Μαρτίδου. Συμμετέχει η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Καβάλας.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 

19:00 Αύλιος Χώρος των Δημοτικών Σχολείων 10ου και 12ου παραπλεύρως του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Τιμίου Προδρόμου Καβάλας.

 

Το Γραφείο Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου διοργανώνει εορταστική εκδήλωση με τίτλο: «μικροί αγωνιστές, Μεγάλοι Νικητές». 

 

20:30 Θεατράκι Μεχμέτ Αλή Θεατρική παράσταση με τίτλο: «Παράδις έχουμ’, όποιουν θέλουμ’ παίρνουμ’» από την Θασιακή Ένωση Καβάλας.

 

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 

20:30 Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Καβάλας

Έκθεση φωτογραφικού υλικού και τεκμηρίων.

«1913 - 2024: Η διαχρονική πορεία του Στρατού στην ιστορία της Καβάλας.» Επιμέλεια Έκθεσης: Βασίλης Λωλίδης, Δημοσιογράφος ΑΠΕ, Κωνσταντίνος Π. Παπακοσμάς, Ερευνητής Τοπικής Ιστορίας Διάρκεια έκθεσης: 20 Ιουνίου - 1 Ιουλίου 2024 Ώρες λειτουργίας: 10.00-13.00 & 19.00-22.00 Διοργάνωση: XX Τεθωρακισμένη Μεραρχία - Δήμος Καβάλας

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 

10:00-14:30 Δημοτικός Κήπος Καβάλας 

Σκακιστικό τουρνουά Rapid «Ελευθέρια 2024».

 

ΤΡΙΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 

19:30  Κήπος Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Καβάλας Καλλιτεχνικό Εργαστήρι για παιδιά & εφήβους (Workshop)

Με την τεχνική του Graffiti Stencils τυπώνουμε μπλουζάκια με σχέδια εμπνευσμένα από το έμβληματης ΧΧ ΤΘ ΜΕΡΑΡΧΙΑΣ. Επιμέλεια: Θώμη Αγγέλου, Γραφίστρια, Εικαστικός

 

20:00 Πάρκου Φαλήρου

Απόδοση τιμής στον Ήρωα Δημήτρη  Τσαμκιράνη, που έχασε την ζωή του κατά την διάρκεια της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο το 1974. Στην εκδήλωση θα συμμετέχει το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας, ο Σύλλογος Κυπρίων Καβάλας, Η Δημοτική Φιλαρμονική.

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 

10:00 Έπαρση σημαίας, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνου, στο Ηρώο της πόλης στις Καμάρες, πλησίον κτιρίου παλιών δικαστηρίων (Διοικητήριο - 1913), εις ανάμνηση υψώσεως της σημαίας από τον πλωτάρχη Αντώνιο Κριεζή.

 

20:30 Προτομή Κανάρη, Παραλία

Αναπαράσταση άφιξης λόχου Θασίων εθελοντών στην Καβάλα στις 26 Ιουνίου 1913, από την Θασιακή Ένωση Καβάλας. Παραδοσιακοί χοροί από την Θασιακή Ένωση Καβάλας.

 

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΙΟΥΝΙΟΥ

20:00 Προτομή Ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη, Παραλία

Τα μουσικά σύνολα του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας (Δ.Ω.Κ.) θα παρουσιάσουν στους Καβαλιώτες ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα για όλες τις ηλικίες και όλες τις μουσικές προτιμήσεις.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ιερός Καθεδρικός Ναός Αποστόλου Παύλου 

19:00 Μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός εσπερινός.

20:30 Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος, στα «ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» δια των οδών Ομονοίας και Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτου. Ιερός τόπος-Μνημείο Αφίξεως Αποστόλου Παύλου στη Νεάπολη (παραπλεύρως ιερού Ναού Αγίου Νικολάου).

20:50 Αρτοκλασία, Ομιλία

 

21:00  Προτομή Ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη, Παραλία

10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Συλλόγων με τίτλο «Σεργιάνι στην Ελλάδα», με την συμμετοχή συλλόγων από όλες τις περιοχές της Ελλάδας όπου θα παρουσιάσουν χορούς με ιδιαίτερο τοπικό χρώμα της περιοχής τους.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΙΟΥΝΙΟΥ

Ιερός Καθεδρικός Ναός Αποστόλου Παύλου

 

7:00 – 10:30 Όρθρος και Πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία.

 

10:30 Δοξολογία για τον εορτασμό της 111ης επετείου απελευθέρωσης της Καβάλας. 

 

11:15 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης.

 

20:00  Προτομή Ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη, Παραλία

10ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελληνικών Συλλόγων «Κάθε τόπος και χορός» από το Κέντρο Ελληνικής Λαογραφίας «Νεάπολις». Συμμετέχουν χορευτικά σύνολα πολιτιστικών συλλόγων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Συνδιοργάνωση: Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ

20:30 Προτομή Ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη, Παραλία

Η Ομάδα Έκφρασης Ελληνικού Πολιτισμού « Ιχνηλάτες», διοργανώνει την 5η συνάντηση παιδικών & εφηβικών τμημάτων παραδοσιακών χορών. Συμμετέχουν: Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Καβάλας "Μνήμη Μικράς Ασίας", Πολιτιστικός Σύλλογος Κηπούπολης - Καλαμίτσας "Αγ. Ειρήνη", Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκινοχώματος και  Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας.

 

21:00 Αρχαιολογικός χώρος Φιλίππων

Κατανυκτική Ακολουθία – Αγρυπνία προς τιμή των Αγίων Αποστόλων στους Αρχαίους Φιλίππους επί των ερειπίων της παλαιοχριστιανικής Βασιλικής Α΄

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΙΟΥΛΙΟΥ 

 

20:30 Προτομή Ναυάρχου Κωνσταντίνου Κανάρη, Παραλία

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την έλευση των προσφύγων στην Ελλάδα, κατόπιν εφαρμογής της Ανταλλαγής των πληθυσμών που υπογράφηκε στην Συνθήκη της Λωζάνης, διοργανώνει χορωδιακή συνάντηση. 

 

ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ

21:15 Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Χορευτική συνάντηση «Στα Βήματα του Αποστόλου Παύλου».

 

(δελτίο Τύπου Δήμου Καβάλας)