Τη θετική στάση των Καβαλιωτών απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα χαιρετίζει μεταξύ άλλων με ανακοίνωσή της η Δημοτική Παράταξη «Συμπαράταξη Πολιτών». Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση επισημαίνεται:

Οι προσφυγικές μετακινήσεις δεν αποτελούν ένα φαινόμενο της εποχής, υπήρχαν καθ’ όλο το διάβα της ανθρωπότητας. Η έξαρσή τους στην παρούσα στιγμή είναι αποτέλεσμα του οικονομικού ανταγωνισμού των ισχυρών του πλανήτη, των ανισοτήτων που μπορεί κανείς να διαπιστώσει σε παγκόσμιο επίπεδο, της ανελέητης προσπάθειας εξάντλησης των πόρων και του ιμπεριαλιστικού πολέμου στις διάφορες περιοχές της γης. Έτσι το διεθνές κεφάλαιο, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες μετακινούνται ελεύθερα προκειμένου να  μεγιστοποιήσουν τα οφέλη τους, υπέργειοι και υπόγειοι πόροι εξαντλούνται και κατασπαταλούνται, οι οικονομικές, περιφερειακές και κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και η φτώχεια αγγίζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, περιοχές και χώρες. Το προσφυγικό αποτελεί αντανάκλαση όλων αυτών και αποτελεί επακόλουθη συνέπειά του. Είναι αυτές οι αιτίες που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπων σε ξεριζωμό και στον εκτοπισμό από τις πατρίδες τους.

Η περιοχή μας και ιδιαίτερα η πόλη της Καβάλας αποτελεί στις μέρες μας σημαντικό πυλώνα υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Στους λίγους μήνες που πέρασαν οι κάτοικοι του δήμου μας επέδειξαν ισχυρά αντανακλαστικά αλληλεγγύης με ποικίλους τρόπους.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ τιμά απεριόριστα τη βοήθεια που προσέφεραν και προσφέρουν καθημερινά οι συλλογικότητες, οι εθελοντικές οργανώσεις, οι εργαζόμενοι του Δήμου Καβάλας, οι γιατροί και το προσωπικό του Νοσοκομείου αλλά και οι απλοί ανώνυμοι πολίτες προκειμένου οι πρόσφυγες να έχουν τα στοιχειώδη. Εμείς ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους αυτούς και θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε από την πλευρά μας με κάθε τρόπο. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργούμε χωρίς τεχνητούς και εν πολλοίς ρατσιστικούς διαχωρισμούς όπως «αυτούς και τους δικούς μας» ή «οι δικοί μας και οι άλλοι». Είμαστε αλληλέγγυοι και στους ανθρώπους του δήμου μας που περνούν δύσκολες στιγμές από τις πολιτικές της λιτότητας και των μνημονίων όπως και στους πρόσφυγες και μετανάστες που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο αύριο.

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ήταν, είναι και θα είναι παρούσα σε κάθε προσπάθεια για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και την υπεράσπιση και διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Θα είναι παρούσα και θα συμμετέχει στη δράση για την ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού κινήματος προκειμένου να αναδείξει τη βασική αιτία «γέννησης» του προσφυγικού δράματος που είναι ο πόλεμος και τα ευρύτερα συμφέροντα στις εμπόλεμες περιοχές.

Για εμάς, ο άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση.

 

Για τη Συμπαράταξη Πολιτών

Ο επικεφαλής

Άρης Βέρρος