Το 2ο ΓΕΛ Καβάλας πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη κατά το χρονικό διάστημα 14-20/4/2024 στην Αυστρία, και πιο συγκεκριμένα στο Rankweil  της περιοχής Vorarlberg. Η μετακίνηση αυτή 8 μαθητριών και μαθητών από το σχολείο μας μαζί με δύο συνοδούς εκπαιδευτικούς πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ (Accreditation) που εκπονεί το 2ο ΓΕΛ καβάλας εδώ και δύο χρόνια.

 

Στη διάρκεια του εκπαιδευτικού αυτού ταξιδιού επισκεφτήκαμε το πρότυπο Τεχνικό και Επαγγελματικό Λύκειο HTBLUVA Rankweil, όπου και είχαμε τη χαρά, να συνεργαστούμε με τους μαθητές, τις μαθήτριες και τις/τους εκπαιδευτικούς του σχολείου που μας υποδέχτηκε με τον καλύτερο τρόπο. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα της Αυστρίας και το Πρόγραμμα Σπουδών του σχολείου που επισκεφτήκαμε, να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε σκέψεις, εμπειρίες και προβληματισμούς για τα εκπαιδευτικά συστήματα των δύο χωρών. 

 

Μέσα σε κλίμα φιλίας και συνεργασίας, όπου επικρατούσε η επιδίωξη της γνώσης και της ουσιαστικής επικοινωνίας, οι δύο ομάδες εργασίας, η αυστριακή και η ελληνική, εργάστηκαν από κοινού σε ποικίλους τομείς εκπαιδευτικού και παιδαγωγικού ενδιαφέροντος, όπως η προτεραιότητα της εξασφάλισης μέσα στη σχολική κοινότητα της σωματικής και ψυχικής υγείας μαθητριών και μαθητών μέσω της επαφής με τη φύση αλλά και την αξιοποίηση τεχνικών yoga, η βελτίωση των γλωσσικών τους δεξιοτήτων σε μια ξένη γλώσσα μέσω της επικοινωνίας και των ξεναγήσεων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μας στην περιοχή, η καλλιέργεια της δημιουργικότητας και αυτενέργειας των μαθητριών και μαθητών μέσω της αξιοποίησης των Νέων Τεχνολογιών (Mentimeter, Scratch, παρουσιάσεις με αξιοποίηση ppt), η σημασία του δημιουργικού συνδυασμού θεωρίας και πράξης, η καλλιέργεια κιναισθητικών δεξιοτήτων μέσω της πρακτικής εξάσκησης στα πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια του σχολείου (οικοδομικό εργοτάξιο, ξυλουργείο). Στο πλαίσιο αυτό αξιοποιήθηκαν μαθησιακές μέθοδοι, όπως «Μαθητές βοηθούν μαθητές» (Students help students) και «Μαθαίνω κάνοντας» (Learning by doing).

 

Είχαμε, επίσης, την ευκαιρία να περιηγηθούμε στην ευρύτερη περιοχή και να θαυμάσουμε τα μοναδικά φυσικά τοπία γύρω από τη λίμνη Bodensee στα σύνορα Αυστρίας, Γερμανίας και Ελβετίας και να κατανοήσουμε τον τρόπο που οι άνθρωποι συμβιώνουν και συνεργάζονται σε μια συνοριακή περιοχή και πώς αυτό αποτυπώνεται στην ιστορία, στον πολιτισμό, στην κουλτούρα, στην αρχιτεκτονική, στη γαστρονομία της περιοχής. Επισκεφτήκαμε, συγκεκριμένα, το νησί Lindau και πόλεις στη γύρω περιοχή, όπως το Dornbirn, το Feldkirch, το Bregenz, το Hohenems και φυσικά το Rankweil με την πολυσυλλεκτική αρχιτεκτονική τους και τα μεσαιωνικά και νεότερα  μνημεία τους.

 

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να κάνουμε στην επίσκεψή μας στο Εβραϊκό Μουσείο στο Hohenems, όπου είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιστορία της Εβραϊκής κοινότητας στην περιοχή, να κατανοήσουμε τη συνύπαρξη διαφορετικών κοινοτήτων στην περιοχή και τη σημασία της, καθώς και την αξία της πολύ- και διαπολιτισμικότητας στον σύγχρονο κόσμο. Ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η περιοδική έκθεση του Μουσείου για τις προσπάθειες συνύπαρξης και συνεργασίας της Εβραϊκής και Παλαιστινιακής κοινότητας στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, με στόχο την υπέρβαση των συγκρούσεων και την πολυπόθητη ειρήνη.

 

Το ταξίδι μας στην Αυστρία ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, αφήνοντάς μας τις καλύτερες εντυπώσεις αλλά και την προσμονή να ολοκληρωθεί αυτή η εκπαιδευτική ανταλλαγή με την υποδοχή και φιλοξενία της Αυστριακής ομάδας στην πόλη μας τον επόμενο μήνα. Ανυπομονούμε να συναντήσουμε ξανά τους νέους μας φίλους!

 

Ήταν για όλους μας μια υπέροχη και ξεχωριστή εμπειρία που θα μας μείνει αξέχαστη και θα αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες εκπαιδευτικές επισκέψεις του σχολείου μας στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του προγράμματος ERASMUS, το οποίο προσφέρει σε μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να γνωρίζουν και να εξοικειώνονται με ανθρώπους, τόπους, σχολικές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη, να διευρύνουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τους ορίζοντές τους, να αντιλαμβάνονται την ομορφιά και της αξία της πολυσυλλεκτικότητας, του αλληλοσεβασμού, της συνεργασίας, της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης.

 

Αν τα ταξίδια είναι ένα σημαντικό εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό εργαλείο για την υπέρβαση προκαταλήψεων και στερεοτύπων και για την καλλιέργεια της αμοιβαίας κατανόησης και του αλληλοσεβασμού, τότε η επίσκεψη στο Rankweil της Αυστρίας ήταν ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και χαιρόμαστε πολύ που ήμασταν μέρος αυτής της εμπειρίας, συμβάλλοντας στην ενίσχυση των ευρωπαϊκών δεσμών στον τομέα της εκπαίδευσης.

(δελτίο Τύπου)