Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θάσου, διοργανώνει μία εκπαιδευτική δράση για την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, με την εθελοντική ομάδα αντιρρύπανσης του, που έχει συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό, την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28 Μαρτίου.

 

 

Σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού Ταμείου αναφέρει τα εξής:

“Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θάσου, δείχνοντας έμπρακτα τη μέριμνά του για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας στην Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος, διοργανώνει και φέτος την Εκπαίδευση Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης της εθελοντικής Ομάδας Αντιρρύπανσης του που έχει συγκροτηθεί για τον σκοπό αυτό, την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024.

 

Η εν λόγω Εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την εξειδικευμένη στα θέματα Εταιρεία «ΜΕΤΟΠΗ-Σύμβουλοι Προστασίας Περιβάλλοντος», σε Θεωρητικό και σε Πρακτικό επίπεδο, με σκοπό την ενημέρωση, καθώς και την κατάρτιση όλων των μελών της Ομάδας Αντιρρύπανσης, αλλά και όσων πολιτών επιθυμούν να την παρακολουθήσουν, για τις δυνατότητες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Θάσου σε εξοπλισμό αντιρρύπανσης και για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση πραγματικού περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης.

 

 

Το πρόγραμμα της Εκπαίδευσης περιγράφεται αναλυτικά παρακάτω:

 

 

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024 – Θεωρητική Εκπαίδευση (11:00 έως 14:00)

 

Το Θεωρητικό Μέρος της Εκπαίδευσης θα διεξαχθεί στο "Καλογερικό" και θα περιλαμβάνει κατ' ελάχιστον τα ακόλουθα θέματα:

  • 1. Γενικά στοιχεία Οργάνωσης του Δ.Λ.Τ. Θάσου για την αντιρρύπανση
  • 2. Πηγές εμφάνισης ρυπάνσεων εντός ή εγγύς λιμενικής εγκατάστασης ευθύνης του Δ.Λ.Τ. Θάσου
  • 3. Ιδιότητες του πετρελαίου όταν αυτό διαρρεύσει στη θάλασσα
  • 4. Διαδικασίες χρήσεως των πλωτών φραγμάτων, με έμφαση στην αγκυροβόλησή τους
  • 5. Διαδικασίες επιλογής των απορροφητικών και προσκολλητικών υλικών, ανάλογα με το περιστατικό
  • 6. Παρουσίαση του υφιστάμενου εξοπλισμού αντιρρύπανσης του Δ.Λ.Τ. Θάσου στον Λιμένα Θάσου και στο Λιμένα του Βαθέως, συνοδευόμενη από αντίστοιχο φωτογραφικό υλικό
  • 7. Προβολή Οπτικοακουστικού υλικού εκτέλεσης άσκησης Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης σε άλλη λιμενική εγκατάσταση
  • 8. Άσκηση επί χάρτου για περιστατικό ρύπανσης διαρροής πετρελαιοειδών στον Λιμένα Θάσου 9. Διάλογος και συζήτηση

 

 

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 – Πρακτική Εκπαίδευση (11:00 έως 14:00)

 

Το Πρακτικό μέρος της Εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί στο Λιμένα Θάσου και θα αποτελείται από δύο (2) σκέλη:

  • 1ο Σκέλος: Συνοπτική επίδειξη όλων των υλικών & μέσων θαλάσσιας αντιρρύπανσης που διαθέτει το Δ.Λ.Τ. Θάσου σε 2 Container στον Λιμένα Θάσου και έμπρακτη εκπαίδευση στον τρόπο χρήσεως των απορροφητικών και προσκολητικών υλικών, ανάλογα με το είδος της ρυπογόνου ουσίας
  • 2ο Σκέλος: Διεξαγωγή Άσκησης αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης στο Λιμένα Θάσου, με τη χρήση πλωτού φράγματος και με σενάριο το οποίο θα ανακοινωθεί επι τόπου από τον Υπεύθυνο Συντονιστή Επιχειρήσεων Αντιρρύπανσης του ΔΛΤ Θάσου.”