Στην περιοχή μας από το βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης βρίσκονται υπό δύσκολες συνθήκες στοιβαγμένοι χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους εκατοντάδες μικρά παιδιά.

Οι άνθρωποι αυτοί περνούν τα σύνορα για να γλυτώσουν από τις βόμβες των ιμπεριαλιστών.

Ταυτόχρονα Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, με πρόσχημα τους πρόσφυγες ζεσταίνουν τις "πολεμικές μηχανές" στην περιοχή. Ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου στην Αν. Μεσόγειο και την Β. Αφρική είναι προ των πυλών και θα έχει σαν αποτέλεσμα κι άλλα αθώα θύματα και νέες προσφυγικές ροές.

Σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο, για να έχει αξία η όποια βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους απαιτείται να μπει εμπόδιο, να αντιταχθεί στη δράση των ιμπεριαλιστών. Να αντιταχθεί στις εθνικιστικές και φασιστικές αντιλήψεις που σπέρνουν την ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Να καταδικάσει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, με τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αποτελεί μέρος της πηγής του προβλήματος.

Να διακηρύξουμε έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Έξω η FRONTEX και οι άλλοι μηχανισμοί της ΕΕ από τη φύλαξη των συνόρων. Καμία συμμετοχή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις.

Σήμερα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε μέτρα έμπρακτης έκφρασης αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην περιοχή μας, πέρα από όσα έχουν γίνει ή δε έγιναν μέχρι σήμερα.

Να καλέσουμε το λαό σε έμπρακτη αλληλεγγύη, απομονώνοντας της φωνές μίσους και ξενοφοβίας που καλλιεργούνται συστηματικά από κρυφούς και φανερούς φασίστες.

Στο ερώτημα πού βρίσκονται οι ευθύνες για την εικόνα χάους που παρατηρούμε σε όλη τη χώρα, ακριβώς επειδή πρόκειται «για όλη τη χώρα», πριν από όλα υπεύθυνη είναι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Το επιχείρημα ότι φταίνε μόνο οι κακοί Ευρωπαίοι που υποτίθεται δεν υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους είναι το φύλλο συκής μιας πολιτικής από κοινού συμφωνημένης μέσα στην ΕΕ από εταίρους, φίλους και εχθρούς που άλλωστε συνυπέγραψαν Τσίπρας και Καμένος. Αυτοί συμφώνησαν τον περασμένο Νοέμβρη για τον εγκλωβισμό 50000 προσφύγων στη χώρα μας, που φυσικά θα γίνουν 70000, 100000 και βάλε… αυτοί συμφώνησαν στις τελευταίες συνόδους της ΕΕ για την μονομερή «κατάργηση» της Σένγκεν από Γερμανία (που τώρα δήθεν μας στηρίζει και μας συμπονά) μαζί με τις χώρες του Βίζενγκραντ. Αυτοί έφεραν τους Νατοικούς φονιάδες στο Αιγαίο.

Σε ότι όμως αφορά τις εδώ ευθύνες με σαφήνεια πρέπει να τοποθετηθούμε: και βεβαίως ευθύνονται τόσο ο Δήμος όσο και η Αντιπεριφέρεια, γιατί παρά τις επίμονες δικές μας εκκλήσεις για συνεδρίαση του ΔΣ ακόμα από τον Αύγουστο του 2015, αυτοί περί άλλων τύρβαζαν. Αποδείχτηκε επιζήμια η τακτική τους «να μην το πολυσυζητάμε για να μην έρθει στο κεφάλι μας». Ήταν πέρα για πέρα ξεκάθαρο πως η κατάσταση θα έφτανε εδώ και ο Δήμος μαζί και η αντιπεριφέρεια πιάστηκαν ολωσδιόλου απροετοίμαστοι, χωρίς κανένα επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης. Όχι για να μην παρουσιάσουμε μια εικόνα – όπως και δυστυχώς έγινε – συνεχών παλινοδιών και αναξιοπιστίας(1ο βράδυ, Φίλιππος ΄Β, Κολυμβητήριο). Αλλά πριν από όλα για να μπορέσουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να μην συμβάλλουμε στην έτι περαιτέρω ταλαιπωρία αυτών των κατατρεγμένων ανθρώπων, αλλά ίσα ίσα να μπορέσουμε να τους ανακουφίσουμε στην πορεία που διάλεξαν για να σώσουν και να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.

Ακόμα και τώρα στο «και πέντε» η δημοτική αρχή πρέπει να καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων προς όλες τις κατευθύνσεις κάτι που δυστυχώς δεν βγαίνει ότι υπάρχει στις προθέσεις της και από τη σημερινή συνεδρίαση. Είναι φυσικό και συμφωνούμε ότι τα όρια και τα περιθώρια του δικού μας Δήμου είναι συγκεκριμένα και πεπερασμένα και αυτό οφείλουμε να το απαιτήσουμε από την κεντρική διοίκηση, αλλά με αναθέματα και ευχές δεν λύνεται το πρόβλημα. Γιατί τώρα πρέπει να ετοιμαστούμε για τα ακόμα χειρότερα, ακόμα και για καταστάσεις όπου το κεντρικό κράτος θα συνεχίσει να αγνοεί τις δικές μας εκκλήσεις. Για να μην αναγκαστούμε αντί για προσωρινή φιλοξενία να δούμε ακόμα και καταυλισμούς…

Καβάλα 29-2-16

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ