Την ιστορία της Θάσου στην τέχνη της υφαντικής επιχειρεί να αναδείξει ο πολιτιστικός σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο» μέσα από τη δράση «Μάθε τέχνη κι άστηνε».

 

Στο πλαίσιο της δράσης που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού, ο σύλλογος πρόκειται να πραγματοποιήσει μεταξύ άλλων και σεμινάρια υφαντικής στις 9 και 10 Μαρτίου στις αποθήκες των μεταλλείων.

 

Τα σεμινάρια παρέχονται δωρεάν και απευθύνονται σε όλους όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν την υφαντική τέχνη. Η διαδικασία ξεκινά από την αρχική μορφή του μαλλιού, το ξάσιμο, το βάψιμο, τη μετατροπή του σε κλωστή και στη συνέχεια την ύφανση σε αργαλειό.

 

«Ο τουρισμός μάς απομάκρυνε από την τέχνη της υφαντικής»

 

Όπως αναφέρει σχετικά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου τού συλλόγου Αναστασία Τσώμου πρόκειται για μια προσπάθεια γνωριμίας με τον παραδοσιακό αργαλειό και την υφαντική τέχνη.  

 

«Με την ραγδαία εξέλιξη του τουρισμού στη Θάσο, ο ντόπιος πληθυσμός απομακρύνθηκε από την τέχνη και τις τεχνικές ύφανσης. Η εικόνα είναι καθολική και αντιπροσωπευτική όλου του νησιού. Είναι μια τεχνική που χάνεται και μια τέχνη που δεν αξιοποιείται ούτε σε επαγγελματικό επίπεδο όπως συμβαίνει σε άλλα νησιά.

 

Στην προσπάθειά μας να διδάξουμε, να διαδώσουμε την υφαντική τέχνη αλλά και να δημιουργήσουμε την επαγγελματική προοπτική στο νησί μας, ο σύλλογος μας απευθύνθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και κατάφερε να ενταχθεί στο σχετικό πρόγραμμα».

 

Συναρμολόγηση των αργαλειών που βρέθηκαν ακόμα και στα σκουπίδια

 

Σύμφωνα με την κ. Τσώμου το πρόγραμμα χρηματοδοτεί, για την ανακατασκευή και τη συντήρηση παραδοσιακών αργαλειών.

 

«Κομμάτια αυτών των αργαλειών συλλέξαμε από σπίτια, αποθήκες ακόμα και από τα σκουπίδια. Στόχος μας είναι τα κομμάτια αυτά να συμπληρωθούν, να συναρμολογηθούν και να ξαναγίνουν αργαλειοί.

 

Επίσης μέσα από το πρόγραμμα θα προμηθευτούμε και τις πρώτες ύλες ύφανσης όπως το στημόνι και το υφάδι»,

 

επισημαίνει.

 

Ο κύκλος του μαλλιού

 

Ο σύλλογος ωστόσο επιχειρώντας όχι μόνο να διασώσει τους αργαλειούς που εντόπισε μισοχαλασμένους αλλά και να διαδώσει την υφαντική τέχνη που κάποτε άνθιζε στο νησί στις 9 και 10 Μαρτίου διοργανώνει διήμερο σεμινάριο στις αποθήκες των μεταλλείων με τον τίτλο «ο κύκλος του μαλλιού» το οποίο απευθύνεται σε ενήλικες και εφήβους.

 

Όπως επισημαίνει η κ. Τσώμου,

 

«στόχος μας είναι να εξειδικεύσουμε γυναίκες του χωριού αλλά και των όμορων χωριών οι οποίες με την σειρά τους θα επιμορφώνουν δωρεάν τις επόμενες ενδιαφερόμενες.

 

Την τέχνη της υφαντικής, το ιδίασμα (διάσιμο) του στημονιού, το στήσιμο και το " αρμάτωμα" των αργαλειών, την τεχνική του Felting - με αυτό το πρώτο σεμινάριο, θα μας δείξουν οι : Λένα Γεροθανάση και η Γιώτα Καρβουνιάρη από το "Pokari Project".

 

Μετέπειτα θα ενσωματώσουμε στην δράση και όσες υφάντρες από τον τόπο μας έχουν δύναμη και διάθεση να μεταλαμπαδεύσουν την γνώση  και την εμπειρία τους.

 

The Pokari Project  είναι μία ομάδα χειροτεχνών, κτηνοτρόφων, επιστημόνων η οποία στοχεύει στην αποκατάσταση του πρόβειου μαλλιού

 

Το Pokari Project θέλει να επιστρέψει στο ελληνικό μαλλί την αξία του δημιουργώντας ένα βιώσιμο νήμα το οποίο στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, συμβάλλει στη μείωση των αποβλήτων, τη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομίας αλλά και στηρίζει την διατήρηση των αυτοχθόνων φυλών προβάτων.

 

Επίσης όπως αναφέρει, τα σεμινάρια στοχεύουν και στη γνωριμία των νεότερων με την υφαντική σαν τέχνη αλλά και σαν πολύτιμο εργαλείο για κάθε νοικοκυρά που βοηθούσε στην αυτάρκεια και στην οικιακή οικονομία των οικογενειών.

 

«Δεν αποκλείουμε ωστόσο αυτή μας η προσπάθεια να δώσει το έναυσμα ακόμα και για μια επαγγελματική προοπτική για όσους θέλουν να ασχοληθούν καθώς όλο και περισσότερο η υφαντική εντάσσεται στη σύγχρονη εποχή (μικροϋφαντική, κόσμημα, οργανικές πρώτες ύλες, οίκος Dior Σουφλί κτλ),

 

καταλήγει η κ. Τσώμου.