Ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να αντιμετωπιστούν οι υψηλές τιμές -ειδικά στα τρόφιμα- άφησε σε συνέντευξη του στο MEGA ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

 

Προϋπόθεση, όπως τόνισε, η καλή πορεία της οικονομίας και εκτέλεσης του προϋπολογισμού, καθώς στην εξίσωση όπως είπε μπαίνει πλέον και ο παράγοντας πιθανών επιπτώσεων από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

 

Την ίδια ώρα η κατάσταση με τις τιμές στα τρόφιμα στη χώρα μας είναι δραματική.

 

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα πρωτεία των αυξήσεων σε ετήσια βάση κατέχει το ελαιόλαδο, η τιμή του εκτινάχθηκε από Σεπτέμβριο σε Σεπτέμβριο πάνω από 28%.

 

Μόνο μέσα σε ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, καταγράφηκε αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου κατά 6,7%.

 

Συγκρίνοντας τον Σεπτέμβριο του 2019 με τον Σεπτέμβριο του 2023 η σωρευτική μεταβολή στην τιμή του ελαιόλαδου διαμορφώθηκε στο +65%.

 

Σε πολύ μεγάλες τιμές πληρώνουν οι καταναλωτές και τα νωπά λαχανικά.

 

Ετησίως οι τιμές ανέβηκαν κατά 24,7%, ενώ τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο καταγράφηκε αύξηση κατά 10,2%.

 

Κατά 16% έχουν αυξηθεί ετησίως και οι τιμές στο ρύζι.

 

Ακόμη πιο δύσκολη είναι η αγορά των τυριών και ειδικά της φέτας.

 

Η τιμή συνολικά των τυριών καταγράφει αύξηση της τάξης του 12,8% σε σχέση με πέρυσι.

 

Η τιμή της φέτας έχει ανέβει πολύ παραπάνω.

 

Μόνο το τρίμηνο, από τον φετινό Ιούλιο έως τον Οκτώβριο, η τιμή της συσκευασμένης φέτας ΠΟΠ είναι ακριβότερη στα ράφια κατά 10,4%,

 

ενώ από τον Μάρτιο του 2022, όταν άρχισε ο πληθωρισμός των τροφίμων να χτυπάει «κόκκινο», η αύξηση της τιμής της φέτας έχει φτάσει στο 33,2%.

 

Πάνω από 361% ακριβότερα τα απορρυπαντικά στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.