Το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ διοργανώνει την ημερίδα «Eπαυξημένη πραγματικότητα (ICE) και αποτύπωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αν. Μακεδονία και Θράκη», που θα πραγματοποιηθεί στο Ιμαρέτ της Καβάλας την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023, από τις 10:00 ως τις 16:00.

 

Κατά τη συνάντηση, στην οποία είναι προσκεκλημένοι τοπικοί φορείς της περιφέρειας από τα πεδία του πολιτισμού, του τουρισμού και της εκπαίδευσης, οι συνεργαζόμενοι φορείς του Έργου ICE θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της συνέργειάς τους και θα συζητήσουν τους τρόπους προβολής και παρουσίασης των εκθεμάτων σε μουσεία, σχολεία και τουριστικές επιχειρήσεις του παρόντος και του μέλλοντος, με έμφαση στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς των τόπων.

 

Η περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης ξεχωρίζει για την πλούσια πολιτιστική και μακραίωνη κοινωνική και θρησκευτική συνύπαρξη ανθρώπων με ποικίλες γλωσσικές, πολιτισμικές και θρησκευτικές ταυτότητες. Το Έργο ICE (Innovative Cultural Experience), στο εγχείρημά του να κάνει απτή την πλούσια κουλτούρα του τόπου, φέρνει κοντά ερευνητές, τεχνολόγους και ειδικούς επιστήμονες με σκοπό την καταγραφή, τεκμηρίωση και ανάδειξη του υλικού και άυλου πολιτισμού της περιοχής.

 

Πέρα από τις συνήθεις εφαρμογές περιήγησης, που έχουν συνήθως στατικό περιεχόμενο, το ICE σχεδιάζει και εφαρμόζει ένα καινοτόμο σύστημα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, παρέχοντας μια ολοκληρωμένη εφαρμογή παρουσίασης εκθεμάτων, με δυναμικό περιεχόμενο για τους επισκέπτες, παιδιά ή ενήλικες, τουρίστες ή ερευνητές.

 

Η ημερίδα πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ και των Τμημάτων Θεολογίας και Φυσικής (Τομέας Ηλεκτρονικής και Υπολογιστών) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Εργαστηρίου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, του Εργαστηρίου Προηγμένων Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και Κινητών Εφαρμογών (ΑΕΤΜΑ) του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και της εταιρείας ΠΡΙΣΜΑ Α.Β.Ε.Ε.

 

Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ (κωδικός έργου: Τ2ΕΔΚ-02564) και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

 

Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ, Ιμαρέτ, Καβάλα

 

09:30 - 10:00   Προσέλευση

 

10:00 - 10:15   Χαιρετισμοί

 

10:15 - 10:30   Παρουσίαση του ερευνητικού έργου ICE

 

Εισηγήτρια: Αγγελική Ζιάκα, Καθηγήτρια Τμήματος Θεολογίας – ΑΠΘ

 

10:30 - 10:45  Ενοποίηση συστήματος ICE με την πλατφόρμα XENAGOS

 

Εισηγητής: Δημοσθένης Καραγεωργίου, Project Manager - PRISMA ELECTRONICS

 

10:45 - 11:00  Χαρτογραφώντας τα μουσουλμανικά και εβραϊκά μνημεία και την άυλη κληρονομιά σε Αν. Μακεδονία και Θράκη: Μελέτη, αξιοποίηση και ανάδειξη

 

Εισηγητές: Εριφύλη Σίσκου, Ιωάννης Μυλωνέλης, Ευστράτιος Καρακίτσος, Υπ. Δρ. Τμήματος Θεολογίας - ΑΠΘ

 

11:00 - 11:15 Βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία: Μελέτη και αξιοποίηση

Εισηγητές: Γεώργιος Χρ. Τσιγάρας, Αικατερίνη Μάρκου, Καθηγητές Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας, Δρ. Κωνσταντίνος Δ. Σεραφειμίδης – ΔΠΘ

 

11:15 - 11:30  Οθωμανικά - Μουσουλμανικά μνημεία στο Νομό Καβάλας

 

Εισηγητές: Ισμήνη Μίχα, Γιώργος Κιούρτης - Ερευνητικό Κέντρο MOHA

 

11:30-11:45   Διαδραστικές Τεχνολογίες στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης και του Πολιτισμού

 

Εισηγητής: Αύγουστος Τσινάκος, Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Προηγμένων

 

Εκπαιδευτικών Τεχνολογιών και Κινητών Εφαρμογών (AETMA Lab) του Τμήματος Πληροφορικής – ΔΙΠΑΕ

 

11:45-12:00  Τεχνολογίες έξυπνης αλληλεπίδρασης με τα εκθέματα του μουσείου 

 

Εισηγητής: Κωνσταντίνος Σιώζιος, Καθηγητής Τμήματος Φυσικής - ΑΠΘ

12:00 -12:30  Διάλειμμα

 

12:30 - 13:30 Παρουσίαση εκθεμάτων με τη βοήθεια του ΙCE Hyper Box

 

Εισηγητές: ΑΕΤΜΑ Lab ΔΙΠΑΕ: Ιωάννης Καζανίδης, Επίκουρος Καθηγητής, Δρ. Γεώργιος Τερζόπουλος, Καθηγητής Πληροφορικής Δευτ/θμιας Εκπαίδευσης 

  

13:30 - 16:00 Στρογγυλή Τράπεζα: Προβολή και παρουσίαση εκθεμάτων στα μουσεία του μέλλοντος

 

16:00-16:30 Συμπεράσματα και Λήξη ημερίδας

 

Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ).