Η παράσταση “Κάποτε στη Σμύρνη μας” από την θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Χρυσοχωρίου, “ ταξιδεύει” στην όμορφη πόλη της Ανατολής, την Σμύρνη, στις 20, 21 και 22 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης στις 20:30 το απόγευμα.
Σχετική ανακοίνωση των δημιουργών αναφέρει τα εξής:
“Κάποτε στη Σμύρνη μας. Μια θεατρική παράσταση αφιερωμένη στη Σμύρνη.
Ένα ταξίδι στο βάθος της ιστορίας, στις ημέρες που οδήγησαν στο τέλος του ελληνισμού της Ιωνίας, εκεί που όλα χάθηκαν μέσα στον καπνό και στη φωτιά.
Το «Κάποτε στη Σμύρνη μας, επικεντρώνεται σε ιστορίες απλών ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα της εποχής με ενθουσιασμό, πάθος, αγωνία, όλεθρο.
Άλλωστε η Ιστορία είναι πανταχού παρούσα, την κουβαλούν μαζί τους και μέσα τους οι άνθρωποι άλλοτε χαμογελώντας ,άλλοτε δακρύζοντας.
Η αυλαία ανοίγει και ο κυρ Αλκιβιάδης με την κυρά Παρθένα ετοιμάζονται να προϋπαντήσουν τους εύζωνες στο λιμάνι, τη μέρα που ο ελληνικός στρατός αποβιβάζεται στη Σμύρνη.
Και ύστερα οι στρατιώτες μας στο νοσοκομείο, άλλοι Βενιζελικοί και άλλοι βασιλικοί, σηκώνουν στις πλάτες τους τα όνειρα της φυλής μας.
Και ο Γιώργης, παιδί της Σμύρνης, εθελοντής στον ελληνικό στρατό τρέχει να λευτερώσει τα άγια χώματα μας από την Τουρκιά. Γιατί το είπε και ο βασιλιάς: Οι μεγάλες δυνάμεις είναι με το μέρος της Ελλάδας.
Μα …έπεσαν πολλές κανονιές στον Αφιόν Καρά Χισάρ .Δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Κάρα, ζώα, στρατιώτες, όλα τινάχτηκαν στον αέρα, όλα.
Τινάχτηκε μαζί και η ζωή που είχανε μέχρι τώρα. Το μέτωπο έσπασε έπεσε και μαζί του έπεσε και η Ιωνία. Η Σμύρνη έγινε η τραγωδία μας και οι τραγωδίες πονούν.
Μέσα από τις νίκες, τις ήττες, πρωταγωνιστής είναι ο άνθρωπος και το μεγάλο δίλημμα αν θα χάσει τη ψυχή του ή αν θα βρει τη δύναμη να επιβιώσει.
Κάποτε στη Σμύρνη μας ένα αντιπολεμικό κείμενο που ζωντανεύει τις μέρες και τις νύχτες του χαλασμού. Εκατον ένα χρόνια μετά, η θεατρική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Χρυσοχωρίου, μας σεριανίζει στην όμορφη πόλη της Ανατολής, την Σμύρνη μας στις 20, 21 και 22 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης στις 8:30μ.μ.
Συντελεστές παράστασης
Κείμενα, σκηνοθεσία: Λίνα Κατσάνη
Φώτης Σουσαμλής: κυρ Αλκιβιάδης, αγρότης
Γιώργος Μακκίδης: νεαρός εθελοντής
Ειρήνη Πυλαρινού: Κυρά Παρθένα
Δέσποινα Καρασερίδου: Νεαρή μητέρα
Χρυσούλα Παπαδοπούλου: Κυρά Ειρήνη
Γρηγόρης Κιουτσιούκουστας: Αρίφ
Ξανθούλα Δουμπενίδου: κυρά Μαρίτσα
Νατάσα Τσεμαλίδου: Κυρά Βασιλική
Δημήτρης Σουσαμλής: Θοδωρής
Βασίλης Αραμπατζής: Ανέστης
Χρήστος Μπάτζιος: Κώστας
Σάββας Γιαννουπλάκης: Φαντάρος
Παναγιώτης Γιαννουπλακης: Σωκράτης
Νίκος Κουκούτσης: Φαντάρος
Γιάννης Κουκίδης: Φαντάρος
Παναγιώτης Γιαννουπλάκης: Σωτήρης
Δόμνα Μουζαλιώτη: Κόρη, Ερριέτα
Θεοδώρα Καμπόσου: Ανατολή, κόρη
Μαρία Παπαδοπούλου: Νοσοκόμα
Δήμητρα Χατζόγλου: Νοσοκόμα
Ρένα Λούλη: Νοσοκόμα
Βάγια Μυλωθρού: Παρασκευή
Ελένη Παπαδοπούλου: Φιλιώ
Βασιλική Καμπόσου: Ιουλία
Φωτισμός: Σαράντης Μιτζιρίκης
Ήχος: Σπύρος Ρόιδος.
Επιμέλεια Κοστουμιών: Δήμητρα Παπάζογλου
Φωτογραφία: Δημήτρης Σουσαμλής
Επιμέλεια γραφικών: Ζώης Μπακιρτζής”