Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας παρουσίασε το αναλυτικό πρόγραμμα του για την Α’ καλλιτεχνική περίοδο 2023-2024, από τον Οκτώβριο έως το Δεκέμβριο του 2023.

 

Η ανακοίνωση του ΔΗΠΕΘΕ αναφέρει τα εξής:

 

“Η Δημοτική Θεατρική Κοινωφελής Επιχείρησης Καβάλας (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ), παρουσιάζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Α Καλλιτεχνικής Περιόδου 2023 – 2024, όπως αναφέρεται παρακάτω αναλυτικά.

 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

 

*Οι παραστάσεις – εκδηλώσεις στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου θα πραγματοποιούνται ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.

 

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας - Α’ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ Οκτώβριος - Δεκέμβριος 2023

 

Συνοπτικό πρόγραμμα

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

  • ΣΥΡΑΝΟ Διασκευή- Σκηνοθεσία: Ελένη Βλάχου Από 22.10 έως 30.11 Παραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

 

ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΙΣ

  • ΤΑΟ του  Γιώργου Καφετζόπουλου (Πέμπτη 9 - Παρασκευή 10 – Σάββατο 11 Νοεμβρίου)

 

  • Η ΑΡΚΟΥΔΑ του Άντον Τσέχωφ (Τετάρτη 22 – Πέμπτη 23 – Παρασκευή 24 Νοεμβρίου)

 

ΝΕΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

  • Η ΠΙΟ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της Εύας Οικονόμου-Βαμβακά (7 – 17 Δεκεμβρίου 2023)  Παραγωγή ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

 

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

  • ΑΣΕ ΤΟ ΦΩΣ ΑΝΟΙΧΤΟ (20 Δεκεμβρίου)

 

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

  • WHAT IF?? Βιωματικό Εφηβικό Εργαστήριο

 

ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

  • ΣΥΡΑΝΟ (βασισμένο στο κλασικό αριστούργημα Συρανό Ντε Μπερζεράκ του Εντμόν Ροστάν), Κυριακή 22 Οκτωβρίου – Κυριακή 26 Νοεμβρίου στις 12:00 (Και καθημερινές πρωινές παραστάσεις για σχολεία)

 

Μέχρι πού μπορείς να φτάσεις για κάποιον που αγαπάς; 

Ποια είναι στ’ αλήθεια τα συστατικά μιας ωραίας ιστορίας; Ένα όμορφο πριγκιπόπουλο και μια πανέμορφη πριγκίπισσα; Για εμάς όχι!  

 

Εμείς διαλέγουμε έναν ήρωα πιο παράξενο κι απ’ τους παράξενους,  γενναίο στο σπαθί, με φαντασία όμοια με ποιητή και με μια μύτη…  …που πιο τεράστια δεν έχεις δει!  Για να πετύχει η συνταγή χρειαζόμαστε ακόμα μερικά πράγματα:  μια πάστα με λεμόνι, ένα πακέτο γράμματα,  ένα ξίφος μοναδικό  και ένα ακόμα τελευταίο συστατικό.  Αυτό είναι μυστικό! 

 

Φέτος, η παιδική του σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας παρουσιάζει την παράσταση ΣΥΡΑΝΟ σε μια σύγχρονη διασκευή και σκηνοθεσία. Έχοντας τα καλύτερα υλικά στη διάθεσή του καθώς και μια ομάδα φανταστικών ηθοποιών, το Αντιγόνη Βαλάκου σηκώνει αυλαία για να μας κάνει να βουτήξουμε σε μάχες, πολέμους, φιλίες, έρωτες, μυστικά και γράμματα-σε έναν κόσμο δηλαδή τόσο παραμυθένιο όσο και η ζωή μας που μπορεί να γίνει η πιο όμορφη ιστορία. Μια ιστορία για την αξία της φιλίας, την ομορφιά της διαφορετικότητας και τη δύναμη της αγάπης! 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ 

Διασκευή κειμένου και Σκηνοθεσία: Ελένη Βλάχου 

Σκηνικά - Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα 

Σύνθεση Πρωτότυπης Μουσικής: Ηλίας Βαμβακούσης 

Φωτισμοί: Μαριέττα Παυλάκη 

Κινησιολογία: Φωτεινή Μελετιάδου 

Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Γαλανάκης, Χαρά Λιόλιου, Αναστασία Μιροσνιτσένκο, Ντίνος Παπαγεωργίου 

 

Παραστάσεις για το κοινό Κυριακή 22 και 29 Οκτωβρίου, Κυριακή 5, 12, 19 και 26 Νοεμβρίου στις 12.00, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου. 

 

Περιορισμένος αριθμός πρωινών παραστάσεων θα δοθούν για τους μαθητές των σχολείων από τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου έως και την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023, στο θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου.  Τιμές εισιτηρίων: 8€ γενική είσοδος για τις παραστάσεις κοινού 

 

6€ μαθητικό για οργανωμένες πρωινές παραστάσεις 

Ηλεκτρονική Προπώληση: https://www.ticketservices.gr/event/dipethe-kavalas-syrano/

Παραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

  • ΤΑΟ του Γιώργου Καφετζόπουλου, Πέμπτη 9 Παρασκευή 10 και Σάββατο 11 Νοεμβρίου   |21:00|

 

«Το πιστολάκι που κουβαλάς πρέπει να το σέβεσαι»

 

Ο Αντρέας Καραμούτσος προγραμματίζει τη συνταξιοδότηση του μετά από εννέα χρόνια στη φυλακή. Ο αλλοπρόσαλλος γιος του ονειρεύεται να κληρονομήσει το πατρικό «βασίλειο» της νύχτας και ο Ιωσήφ Μωυσίδης που «ανέβηκε σαν το φίδι» και πια «τρέχει» την Αθήνα, δεν προτίθεται να παραχωρήσει τίποτα.

 

«Τάο», μια άγρια κωμωδία με στιγμές που παγώνουν το αίμα. Σπαράγματα ιδεολογιών, μύθων, θρησκειών, φαντασιώσεων. Το χάος των ημερών. Και μέσα σε όλο αυτό αναζητείται ο δρόμος. 

 

Ο δρόμος που θα σε κάνει «μάγκα», ή θα φέρει τη «φώτιση». Θα μπορούσαν οι άνθρωποι να είναι καλύτεροι; Η ιστορία μιας βίαιης ενηλικίωσης, μεταφερμένη σε έναν ειρωνικά αλληγορικό κόσμο της νύχτας.

 

Κείμενο: Γιώργος Καφετζόπουλος

Σκηνοθεσία: Δανάη Σπηλιώτη

Σκηνικό: Γιώργος Χατζηνικολάου, Δανάη Σπηλιώτη

Κοστούμια: Μαρία Αναματερού

Μουσική: Φώτης Σιώτας

 

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Αντώνης Καφετζόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Γιώργος Καφετζόπουλος

 

Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 40’

*στην παράσταση ακούγεται το τραγούδι «Whats my name” των Goin’ Through

 

Τιμές εισιτηρίων: 

14 € Γενική Είσοδος, 

12 € Φοιτητικό-Ανέργων-ΑΜΕΑ 

 

  • Η ΑΡΚΟΥΔΑ του Άντον Τσέχωφ, Τετάρτη 22 Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Νοεμβρίου |21:00| 

 

Ένα θέατρο που χωράει σε μια βαλίτσα ή σε ένα ασανσέρ, ακόμα και σε μια μπαμπούσκα, μα και σε μια σάλα χορού. Εξωστρεφές βοντβίλ, οριακά ακραίο,γεμάτο ανατροπες . Ο μάγος Τσέχωφ κυνηγώντας το μεγάλο όνειρο, κάνει το πένθος ζωή και το σκοτάδι φως,ταξιδεύοντας μας σε μια όαση γέλιου και συγκίνησης. 

 

Έτσι κι εμείς αναμετριόμαστε με όλη μας τη δύναμη

με το μεγαλείο του συγγραφέα και με εργαλεία τη μουσική, την ποίηση και τα ίδια μας τα σώματα, κυνηγούμε μια πατρίδα στην ατέλειωτη και θλιβερή στέπα της πραγματικότητας.

 

Η υπόθεση εξελίσσεται σε ένα αγρόκτημα στην επαρχία του Ρίπλοβο, όπου κατοικεί η Έλενα Πόποβα μια όμορφη χήρα που μήνες τώρα πενθεί για την απώλεια του συζύγου της.

 

Κλεισμένη και πλήρως απομονωμένη στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού της, δέχεται την επίσκεψη του απόστρατου υπολοχαγού Σμιρνώφ που απαιτεί με άκομψο τρόπο την εξόφληση δυο γραμματίων που του χρωστούσε ο εκλιπών.

 

Η βαρυπενθούσα δεν έχει αντίρρηση, η συμπεριφορά του όμως και οι απόψεις που έχει ο ίδιος για τις γυναίκες την ταράζουν. Η ένταση ανάμεσα τους κορυφώνεται και η σύγκρουση είναι μοιραία και αναπόφευκτη.

 

Η μονομαχία είναι μονόδρομος. Το πένθος, το χρέος και τέλος ο έρωτας αντιμετωπίζονται από τον Τσεχωφ με αθωότητα και αυτοσαρκασμό.

 

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Νίκος Καρδώνης

Μετάφραση: Δαυίδ Μαλτέζε

Επιμέλεια κίνησης: Υβόννη Τζάθα

Μουσική: Μιχάλης και Γιάννης Λατουσάκης

Διασκευή και επιμέλεια στίχων: Βασίλης Ανδρέου

Κοστούμια - σκηνικά: Αλεξάνδρα-Αναστασία Φτούλη, Νίκος Καρδώνης

Φωτισμοί: Ναυσικά Χριστοδουλάκου

 

Φωτογράφιση παράστασης: Δομνίκη Μητροπούλου

Teaser: Αλέξης Ορφανίδης

 

Ηθοποιοί: Κατερίνα Λάττα, Γιάννης Λατουσάκης, Γιάννης Δενδρινός

Ζωντανή μουσική επί σκηνής: Μιχάλης Λατουσάκης

 

Τιμές εισιτηρίων: 

14 € Γενική Είσοδος, 

12 € Φοιτητικό-Ανέργων-ΑΜΕΑ 

 

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

  • Η ΠΙΟ ΣΩΣΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ της Εύας Οικονόμου Βαμβακά, Πέμπτη 7 – Κυριακή 17 Δεκεμβρίου Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή

 

Πόσο πολύ αλλάζει τη ζωή ενός ζευγαριού η γέννηση του πρώτου τους παιδιού; Είναι η μητρική αγάπη το πιο αδιαπραγμάτευτο πράγμα στο σύμπαν; Ή μήπως υπάρχουν στιγμές που τίποτα δε φαίνεται πια να είναι στη θέση του;

 

Πρόκειται για ένα νέο έργο που τοποθετεί στο κέντρο του, την ιστορία ενός καθημερινού ζευγαριού και ακολουθεί την απόφασή τους να αποκτήσουν το πρώτο τους παιδί. Και έτσι περνώντας μέσα από τις δυσκολίες και τα εμπόδια της Ελλάδας του 2023 καταγράφει μια βίαιη ιστορία ενηλικίωσης. 

 

Μια γλυκόπικρη ιστορία θυσίας και αγάπης που έχουμε δει να εκτυλίσσεται πολλές φορές μπροστά σταμάτια μας αλλά συνήθως δεν της δίνουμε σημασία -έως ότου να ακούσουμε ένα δικό μας, οικείο, κλάμα να μας ξυπνάει. Και τότε συνειδητοποιούμε πόσο κοντά βρίσκεται η απόγνωση στην ευτυχία. Και πώς μάλλον τίποτα δεν είναι αδιαπραγμάτευτο.

 

Κείμενο και Σκηνοθεσία: Εύα Οικονόμου Βαμβακά

Σκηνικά και Φωτισμοί: Βασίλης Αποστολάτος

Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα

Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Μαστοράκης, Γιάννης Σταυρίδης 

Βοηθός Σκηνοθέτη: Υψιπύλη Σοφιά

Παίζουν: Δήμητρα Βήττα, Δημήτρης Δρόσος, Υψιπύλη Σοφιά

 

Τιμές εισιτηρίων: 

12 € Γενική Είσοδος, 

8 € Φοιτητικό-Ανέργων-ΑΜΕΑ

 

Ηλεκτρονική προπώληση: ticketservices.gr

Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 

 

  • ΣΥΝΑΥΛΙΑ “ΑΣΕ ΤΟ ΦΩΣ ΑΝΟΙΧΤΟ”, Με το Φώτη Σιώτα Μια συναυλία στο απόλυτο σκοτάδι που μπορεί και κρατάει το φως ανοιχτό. Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου

 

Το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας θέλοντας να προσφέρει και φέτος το δικό του δώρο στην πόλη λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων επιλέγει να κλείσει αυτή την Α’ καλλιτεχνική περίοδο με μια ιδιαίτερη δράση, τη συναυλία/εμπειρία ΑΣΕ ΤΟ ΦΩΣ ΑΝΟΙΧΤΟ. 

 

Πρόκειται για μια ξεχωριστή συναυλία που πραγματοποιείται στο απόλυτο σκοτάδι έτσι ώστε κοινό και ερμηνευτές, έχοντας οξυμένες τις άλλες αισθήσεις- πλην της όρασης- να δημιουργήσουν κοινές αναμνήσεις καθώς θα βιώσουν όλοι μαζί κάτι διαφορετικό. 

 

Έχοντας στον πυρήνα της τη διάθεση της προσφοράς και της συμπερίληψης, τα έσοδα των εισιτηρίων της συγκεκριμένης δράσης θα προσφερθούν εξολοκλήρου στην ενίσχυση τοπικών φορέων που αποδεδειγμένα εμπνέουν και συνεισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο ενώ η επιλογή τους θα γίνει από το ίδιο το κοινό της πόλης, μέσω ανοιχτής ψηφοφορίας στο διαδίκτυο. 

 

Καλεσμένος καλλιτέχνης είναι ο μοναδικός Φώτης Σιώτας που με το έργο, τη στάση και τη φωνή του καταφέρνει τα τελευταία χρόνια να κρατάει κάθε φως ανοιχτό.

 

Τιμές εισιτηρίων: 12 € Γενική Είσοδος

 

  • ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ, ΕΦΗΒΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ WHAT IF…?? …τα Σάββατα ξανα-έκανες μια διαφορετική βόλτα;

 

Μετά την επιτυχημένη πρώτη απόπειρα το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ διοργανώνει για δεύτερη χρονιά ένα βιωματικό εργαστήριο εφήβων ελπίζοντας ότι μέσα από αυτό θα μπορέσει να προσφέρει στους εφήβους το χώρο και τα εργαλεία που χρειάζονται για να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. 

 

Μέσα από πρακτικές ασκήσεις από προέρχονται από τη φιλοσοφία του σωματικού θεάτρου και τις αρχές του συστήματος των view points και έχοντας ως πρώτη ύλη τις ιστορίες και τα όνειρα των ίδιων των συμμετεχόντων, θα ανακαλύψουμε και φέτος τη θεραπευτική επίδραση που μπορεί να έχει το θέατρο στη ζωή μας. 

 

Διδάσκει η Μαρίνα Τσελεπή

Κάθε Σάββατο από Νοέμβριο έως Μάιο

Κόστος συμμετοχής: 20/μήνα.”