γράφει ο

Μεταπαραμυθάς

 

Μια διαφορετική, «επίκαιρη» φάτνη στήθηκε στην πλατεία Κονσουλίδη της Καβάλας, μια φάτνη του σήμερα που στη θέση του νεογέννητου Χριστού έχει το κορμάκι του τρίχρονου Αιλάν, που δεν γλύτωσε από τον σύγχρονο Ηρώδη.

 

Το έργο σχεδίασε και έφτιαξε η εικαστική ομάδα του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, που την αποτελούν ο Κώστας Καμαργιανης, ο Χρήστος Καρακίτσος, η Ανθή Μήτρογλου, ο Διαμαντής Σταγγίδης και η Αντιγόνη Τσάφη. 

 

Όπως αναφέρουν οι καλλιτέχνες, «η «φάτνη» ως έννοια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Γέννηση του Χριστού και κατά συνέπεια φορτωμένη με όλα τα νοήματα που προκύπτουν από αυτήν. Αν όμως αφαιρέσουμε το μεταφυσικό αυτό περίβλημα, αντικρίζουμε μια απόλυτα ανθρώπινη σκηνή.

 

Πρόκειται για ανθρώπους που μεταναστεύουν από την πατρίδα τους για να σωθούν από την ανθρώπινη βία. Ίσως πολλοί άνθρωποι να μην συνειδητοποιούν την πλευρά αυτή.

 

Η κατασκευή αυτή αποτελεί μια απόπειρα να μεταφερθεί η «σκηνή της φάτνης» στο σήμερα. Με σημερινούς ανθρώπους που μεταναστεύουν από την πατρίδα τους για να σωθούν ξανά από την ανθρώπινη βία. Και δυστυχώς δεν τα καταφέρνουν όλοι...

 

Μια ακόμη παράμετρος που προέκυψε ασυνείδητα κατά την διαδικασία της εκτέλεσης του έργου, ήταν η μνημειακή εμφάνιση της σύνθεσης που παραπέμπει και σε αέτωμα, θυμίζοντας τα γλυπτά του Παρθενώνα (που επίσης έχουν μεταναστεύσει ακούσια)».