«Θεωρώ ότι τα στοιχεία της έρευνας του Guardian είναι σωστά»,

 

σημείωσε μιλώντας στον Ευριπίδη Ταρασίδη και στον KavalaNews 102,8 ο καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ΔΠΘ Γιώργος Γκαϊντατζής.

 

Όπως εξηγείσαι, στην περιοχή της Καβάλας παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές.

 

Μάλιστα, εξέφρασε το παράπονο της επιστημονικής κοινότητας σχετικά με την μη ύπαρξη διαρκών δεδομένων μετρήσεων, τα οποία θα ήταν ικανά να δώσουν πλήρη εικόνα της κατάστασης.

 

Συμπλήρωσε ότι περίπου 800 χιλ. άνθρωποι στην Ε.Ε. πεθαίνουν πρόωρα εξαιτίας αυξημένων συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων, την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα ο αριθμός είναι 4.000.

 

Ξεκαθάρισε ότι το νομοθετικό όριο της Ε.Ε. για τα PM 2.5 είναι 25μgr/m3 (μέση ετήσια τιμή), ενώ του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι 5μg/m3.

 

Η διαφορά αυτή προκύπτει γιατί, όπως σημειώνει

 

«ο ΠΟΥ βρίσκεται από την ασφαλή πλευρά του ποταμού και γνωρίζοντας ότι αυτός είναι ένας επικίνδυνος ρύπος, βάζει το όριο σχεδόν 5 φορές κάτω».

 

Άλλωστε, η σημερινή μέτρηση του δικού του σταθμού δείχνει 11μgr/m3 στην περιοχή του Χαλκερού, δηλαδή υπερδιπλάσια τιμή του ορίου του ΠΟΥ, που θεωρείται μία «κανονική μέρα».