Ο Γιάννης Φραντζεσκάκης και η kathimerini.gr κάνουν ένα αφιέρωμα στα smartwatch… για σκύλους.

 

Αναλυτικά το αφιέρωμα αναφέρει τα εξής:

 

Είναι πάνω από τέσσερα χρόνια τώρα που έχω πάψει να φοράω συμβατικά ρολόγια. Στην αρχή με κέρδισε το ξυπνητήρι με τη δόνηση, γιατί με ταράζουν τα κουδουνίσματα και, ούτως ή άλλως, κοιμάμαι πολύ ελαφρά· ένα απλό χτύπημα στον καρπό αρκεί για να ανοίξω τα μάτια μου.

 

Μετά, ανακάλυψα πόσο σπουδαία καταγραφικά εργαλεία είναι αυτά τα περίφημα «έξυπνα ρολόγια». Ειδικά αν ανήκεις στην κατηγορία αυτή των πασχόντων από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή μέτρησης, μια (κατά την ουδόλως ταπεινή άποψή μου) χαριτωμένη και χρήσιμη διαταραχή, ειδικά αν κάποια στιγμή χρειαστεί να μάθεις π.χ. πόσα είναι τα σκαλιά από το ισόγειο μέχρι το διαμέρισμά σου. (Αν σε έχω επισκεφτεί έστω και μία φορά, στείλε μου μήνυμα. Εγώ, ξέρω…)

 

Κι έτσι το smartwatch που φοράω έγινε ο καθημερινός μου βοηθός σε όλα όσα μετριούνται: αποστάσεις, θερμίδες, ώρες ύπνου και άσκησης, καρδιακοί παλμοί…

 

Τις προάλλες, ένας φίλος με δήλωσε συνδιαχειριστή της εφαρμογής που παρακολουθεί το πού βρίσκεται ο σκύλος του ανά πάσα στιγμή. Και ανακάλυψα πόσο έχουν εξελιχθεί οι, μέχρι πριν από λίγα χρόνια πρωτόγονες, συσκευές εντοπισμού (trackers έχουμε μάθει να τα λέμε), που κάποτε δεν έκαναν τίποτε παραπάνω από το να σου δείχνουν τη θέση τους σε έναν χάρτη.

 

Ένας αλγόριθμος χρειάστηκε. Και δεν ήταν καν ανάγκη να είναι τόσο εξελιγμένος. Με κριτήρια τη μετακίνηση του σκύλου (ή της γάτας σας) στον χώρο και την ταχύτητά της, προσφέρει μια γενική εικόνα για το πόσο δραστήριος είναι μέσα στην ημέρα, πόσες ώρες κοιμάται, πόσες θερμίδες δαπανά, πόσο απομακρύνεται από τη βάση του, πόσο επηρεάζεται η ευζωία του (δεδομένου ότι το 100% της άσκησης ενός ζώου είναι το περπάτημα ή το τρέξιμο).

 

Είναι πολύ πρωτόλειες αυτές οι πληροφορίες και τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν. Λογικό, μια και μιλάμε για την αξιοποίηση ενός μόνο δεδομένου: του γεωγραφικού στίγματος. Στα εργαστήρια των ανήσυχων startuppers, όμως, αναπτύσσονται ήδη τεχνολογίες που θα κλείσουν το χάσμα ανάμεσα στα έξυπνα ρολόγια που φοράμε εμείς και στο απλοϊκό tracker που φέρουν τα ζώα μας.

 

Μην πανικοβάλλεστε, δεν μιλάμε για τσιπάκι. Ακόμη. Προς το παρόν μιλάμε για ένα γιλέκο με διάφορους αισθητήρες που αντικαθιστά το περιλαίμιο και θα μας δίνει περίπου τις ίδιες πληροφορίες όπως και το έξυπνο ρολόι στον καρπό μας.

 

Είναι καλό πράγμα αυτή η ψηφιακή επιτήρηση των ζώων μας; Και βέβαια είναι! Όσο είναι και η υποχρέωσή μας να φροντίζουμε για την υγεία τους, να καταλαβαίνουμε τις ανάγκες τους και να προλαβαίνουμε οτιδήποτε μπορεί να τα βάλει σε κίνδυνο. Όσο περισσότερα δεδομένα έχουμε, τόσο πιο θωρακισμένοι είμαστε απέναντι στο απροσδόκητο.

 

Μας το έμαθαν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι (ο πρώτος πολιτισμός που άρχισε να μετράει τα πάντα) και το επιβεβαίωσε η σύγχρονη επιστήμη με το βασικότερο αξίωμά της: «Ό,τι μετριέται, ρυθμίζεται». 

 

Φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image