Τρία ψέματα καταλογίζει στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο, η παράταξη Τοψίδη, σε σχέση με την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμάκιου στις πυρόπληκτες περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης.

 

Σε χθεσινή (29/8) του ανακοίνωση, ο Χρήστος Μέτιος ανέφερε τα εξής:

 

Με το πέρας των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 28 Αυγούστου στην Αλεξανδρούπολη, με τη συμμετοχή πολυάριθμου κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Υπουργό Επικρατείας κ. Μάκη Βορίδη, του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου και φορέων του Έβρου για το θέμα των πυρκαγιών, ο κ. Μέτιος δήλωσε:

 

«Ο Έβρος, και μαζί ολόκληρη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περνάει δύσκολες στιγμές.

 

Οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών είναι ένα ακραίο φαινόμενο που δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας.

 

Από την πρώτη στιγμή, οι υπηρεσίες και τα στελέχη της Περιφέρειάς μας, και εγώ ο ίδιος προσωπικά, ήμασταν παρόντες σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών, κάνοντας περισσότερα από τις αρμοδιότητές μας, σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό και τους Δήμους.

 

Ταυτόχρονα, ήμουν σε ανοιχτή επικοινωνία με την Κυβέρνηση για την αποστολή ακόμη περισσότερων μέσων κατάσβεσης και συνομίλησα και με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Η παρουσία στον Έβρο πολυάριθμου κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη είναι κάτι που ζήτησα προσωπικά έτσι ώστε οι απαντήσεις και οι λύσεις να δοθούν εδώ, στον Έβρο.

 

Στις συσκέψεις που κάναμε για όλα τα θέματα – για την αυτοδιοίκηση, την πολιτική προστασία και τις αποζημιώσεις, τη μετανάστευση, την αστυνόμευση, τον πρωτογενή τομέα και την προστασία των δασών – εμείς, ως Διοίκηση της Περιφέρειας, θέσαμε τα εξής ζητήματα:

 

-        την στήριξη των πληγέντων σε όλη την Περιφέρειά μας

-        τη δρομολόγηση των απαραίτητων έργων στο περιβάλλον και στις υποδομές

-        την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας

-        και τη λήψη επιπλέον μέτρων σε επίπεδο σχεδιασμού για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον.

 

Η Διοίκησή μας, κι εγώ προσωπικά, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, δίπλα στις προσπάθειες της Πολιτείας για ένα Κράτος αποτελεσματικό, όπως κάνουμε άλλωστε σταθερά όλα αυτά τα χρόνια στη διαχείριση απανωτών κρίσεων.

 

Θα ήθελα τέλος να πω, ότι επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και του ζήτησα την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποκατάσταση του Δάσους της Δαδιάς. Ο κ. Σχοινάς έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό.»

 

Τα μέτρα αρωγής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον Έβρο μετά την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή εδώ.

 

-------

 

«Η μόνη ευθύνη που ανέλαβε ο κ. Μέτιος είναι να μοιράσει σανό στους πληγέντες κτηνοτρόφους» αναφέρει μεταξύ άλλων η Περιφερειακή Σύνθεση και επισημαίνει τα εξής:

 

Καθ’ όλη τη διάρκεια των πυρκαγιών η Περιφερειακή Σύνθεση απέφυγε με κάθε τρόπο να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αντιπολιτευτική με δεδομένο ότι σκοπός μας ήταν η αντιμετώπιση των πυρκαγιών και όχι να καταδείξουμε το επίπεδο του Περιφερειάρχη και της διοίκησης.

 

Σήμερα όμως και αφού ο περιφερειάρχης εξέδωσε δελτίο τύπου λόγω της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στις πυρόπληκτες περιοχές, δικαιούμαστε πλέον να ασκήσουμε κριτική και ειδικά εφόσον ο Χρήστος Μέτιος περιέλαβε στην ανακοίνωσή του, τουλάχιστον τρία ψεύδη

 

Ψευδός πρώτο: Ο περιφερειάρχης ουδόλως ήταν παρών κατά την διάρκεια των πυρκαγιών, αλλά εμφανίστηκε ελάχιστες φορές, ενώ την ώρα που οι φλόγες κατάπιναν τον Έβρο, μέλη της διοίκησής του, διασκέδαζαν στα πανηγύρια!

 

Ψευδός δεύτερο: Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι η επίσκεψη του κλιμακίου έγινε με δική του πρωτοβουλία (!) Πρώτον, αυτό δεν προκύπτει από πουθενά και δεύτερον -και σημαντικότερο – δεν εξηγεί για ποιο λόγο δεν ανέλαβε νωρίτερα την πρωτοβουλία, ώστε μαζί με το κλιμάκιο να έρθει και η σχετική ενίσχυση των δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

 

Ψευδός τρίτο: Παρά το δελτίο τύπου ο περιφερειάρχης δεν έχει τίποτα συγκεκριμένο να πει για την αντιμετώπιση των μείζονος σημασίας οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκάλεσαν οι πυρκαγιές ούτε και έχει να παρουσιάσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση της γενικευμένης κρίσης.

 

Η μόνη αλήθεια που έχει αυτή η ανακοίνωση είναι το γεγονός ότι για άλλη μία φορά ο περιφερειάρχης προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την κυβέρνηση για να απαλλαγεί από τις σοβαρότατες ευθύνες που τον βαρύνουν. Άλλωστε, όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αποτελούν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης χωρίς καμία δική του διεκδίκηση.

 

Ο ίδιος τη μόνη ευθύνη που ανέλαβε είναι να μοιράσει σανό στους πληγέντες κτηνοτρόφους, ενώ  δεν απαντάει και στο κρισιμότερο ερώτημα όλων: ποιο ήταν το σχέδιο με το οποίο λειτούργησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για την διαχείριση και αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς; Υπήρχε κάποιο σχέδιο, τελικά;

 

Όλα αυτά, 39 μέρες πριν τις εκλογές. Είμαστε βέβαιοι ότι η διοίκηση η οποία θα εκλεγεί θα συνεργαστεί σοβαρά με την κυβέρνηση διεκδικώντας για την αποκατάσταση και την προστασία των πυρόπληκτων περιοχών