Τη μελέτη του για την αλλαγή των κλιματικών δεδομένων για την πεδιάδα Νέστου σχολίασε, μιλώντας στον KavalaNews 102,8 o καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, Γιώργος Συλαίος.

 

Όπως σημείωσε, οι πιέσεις στους υδατικούς πόρους είναι ήδη εμφανείς και θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. «Η περιοχή μας είναι από τις πιο ευνοϊκές της χώρας, γιατί βρέχεται από τρία μεγάλα ποτάμια και έχουμε κάποιες αποθήκες νερού.

 

Όσο περνούν τα χρόνια, ακόμα κι αυτή η χρήση του νερού θα μας υποδείξει ότι χρειάζεται να καλιεργήσουμε με το λιγότερο δυνατό νερό. Το νερό σταδιακά θα βρεθεί σε έλλειψη. Κι αυτό είναι αναπόφευκτο. Γι’ αυτό μιλάμε για την ερημοποίηση στη Μεσόγειο», συμπλήρωσε.

 

Όπως τόνισε «αυτό που κάναμε εμείς είναι να δούμε αυτές τις τιμές θερμοκρασίας και βροχόπτωσης και να υπολογίσουμε το πλεόνασμα ή το έλλειμμα νερού από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα. Στην κοιλάδα του Νέστου, οι δείκτες ξηρασίας γίνονται εντονότεροι. Αυτό θα πιέσει τους υδατικούς πόρους και θα μας υποχρεώσει να καλλιεργούμε φυτά που δεν είναι τόσο υδρόφιλα».