Η Σταυρούλα Τσολακίδου προετοιμάζεται για τον μεγαλύτερο στόχο της για φέτος, το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών στο Σκάκι, που θα αρχίσει στις 30 Ιουλίου στο Μπακού και παραχώρησε συνέντευξη στον Αποστόλη Μπαμπατζίκο και το KavalaNews.Gr

 

Η Καβαλιώτισσα international master (διεθνής μαιτρ) και woman grandmaster (γυναίκα γκραν μαιτρ), μίλησε εκτός από τους αγώνες της, και για τη ζωή της, τις σπουδές της, την πορεία της στο σκάκι και όχι μόνο.

 

 

Αναλυτικά η συνέντευξη

 

 

Ερ: Να αρχίσουμε με ένα σχόλιο για τους τελευταίους αγώνες που έδωσες στην Πράγα. Πώς τα πήγες; 

 

Απ: Οι τελευταίοι αγώνες που έδωσα ήταν στην Πράγα, σε ένα Open τουρνουά. Δεν πήγε όσο καλά θα ήθελα, αλλά ο λόγος που έπαιξα εκεί ήταν πιο πολύ για εξάσκηση, επειδή είχα καιρό να παίξω και για προετοιμασία για το Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, που είναι πολύ σημαντικό.

 

Ερ: Πες μας για το Παγκόσμιο Κύπελλο που έρχεται, η προετοιμασία πως είναι;

 

Απ: Αυτό είναι ένα τουρνουά πολύ σημαντικό για μένα και ακόμη προετοιμάζομαι. Η μορφή του είναι σε νοκ άουτ αγώνες, παίζεις με έναν παίκτη ένα ματς δύο παρτίδων και αν κερδίσεις προχωράς στον επόμενο γύρο. Είναι αρκετά αγχωτικό καθώς αν χάσεις αποκλείζεσαι αμέσως. Είναι από τα πιο σημαντικά τουρνουά που γίνονται μέσα στο χρόνο. Είμαι πολύ χαρούμενη που προκρίθηκα γιατί είναι δύσκολο να προκριθείς, καθώς είναι συγκεκριμένες οι θέσεις. Είχα προκριθεί από το Πανευρωπαϊκό που είχε γίνει τον Μάρτιο και είχα βγει 4η.

 

Ερ: Αυτή τη στιγμή υπάρχει αυτός ο στόχος μόνο και τα υπόλοιπα είναι πιο μακρινά;

 

Απ: Τώρα θέλω να παίζω επαγγελματικά σκάκι, θα έχω συνέχεια κάποιο τουρνουά. Μετά το Παγκόσμιο είναι η Α’ Εθνική που παίζουμε με την ομάδα της Καβάλας. Πλέον θα παίζω πολλούς αγώνες, κάτι που μου έχει λείψει κιόλας.

 

Ερ: Το χαίρεσαι τώρα που είναι πολλοί οι αγώνες, ή βγαίνει και λίγο κούραση;

 

Απ: Τώρα μου έχει λείψει περισσότερο, καθώς σπούδαζα μέχρι τον Μάιο και δεν έπαιζα τόσο συχνά και θέλω να το ξανακάνω. Παλιά όταν έπαιζα τρία τουρνουά απανωτά ήταν πολύ κουραστικό, αλλά για αυτό πρέπει να κάνεις ένα καλό πρόγραμμα και να έχεις έναν καλό χρόνο για να ξεκουραστείς και να προετοιμαστείς για να είσαι σε καλή κατάσταση.

 

Ερ: Οι σπουδές σου στο Σεντ Λούις πως ήταν σου άρεσαν; Τώρα που τελείωσες θα κάνεις κάτι άλλο στο αντικείμενο σου την ψυχολογία;

 

Απ: Σπούδαζα ψυχολογία με σκακιστική υποτροφία και έπαιζα για την ομάδα του Σεντ Λούις στο Παναμερικάνικο πρωτάθλημα. Γενικά μου άρεσε αρκετά, η ψυχολογία με ενδιαφέρει, αλλά δεν έχω σκοπό να το εξασκήσω άμεσα, αφού αισθάνθηκα πως θέλω να κάνω πάλι πρωταθλητισμό στο σκάκι. Είμαι ανοιχτή να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό αλλά όχι τώρα.

 

Ερ: Που θα είναι η βάση σου τώρα που τελείωσες τις σπουδές σου στις ΗΠΑ; 

 

Απ: Θα ταξιδεύω πολύ και θα είμαι στην Ευρώπη, δεν θα γυρίσω στην Αμερική. Θα είμαι στην Ευρώπη γιατί εδώ θα είναι καλύτερα για τους αγώνες μου.

 

Ερ: Πες μας για τον Σκακιστικό Όμιλο Καβάλας, πως άρχισες από μικρή αλλά και για το σήμερα που έρχεσαι για τους αγώνες και τις εκδηλώσεις του Ομίλου στην Καβάλα. Είσαι πάντα κοντά στο σύλλογο.

 

Απ: Είμαι πολύ τυχερή που είμαι σε αυτό το σύλλογο από μικρή. Έχει μεγάλη παράδοση και είχα πάντα έναν καλό προπονητή να με βοηθάει, δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί. Πάντα θα παίζω για αυτή την ομάδα. Είχα κάποιους ανθρώπους όπως τον Βασίλη Θεοδωρίδη, που ήταν δίπλα μου στα πάντα. Έτρεχε πάρα πολύ για το σύλλογο και τον έφτιαξε όπως είναι σήμερα, να είναι τόσο καταξιωμένος στην Ελλάδα. Έχουμε και το πολύ καλό τουρνουά διεθνώς το Open της Καβάλας. Πλέον πολλοί άνθρωποι και γονείς βοηθούν το σύλλογο και όλοι πιστεύουν πως είναι κρίμα να μην συνεχιστεί το έργο του Βασίλη Θεοδωρίδη.

 

Ερ: Εσύ πως άρχισες το σκάκι; Σου άρεσε από την αρχή; 

 

Απ: Φάνηκε αμέσως ότι μου αρέσει σαν παιχνίδι, άρχισα από 8 χρονών και ήθελα να παίζω συνέχεια. Είχαν στείλει δασκάλους από τον Σκακιστικό Όμιλο στο σχολείο που πήγαινα, και ξεκίνησα από το σχολείο μετά τα μαθήματα, και όχι από το σύλλογο αμέσως. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό που στέλνουν δασκάλους στα σχολεία για σκάκι. Ο μπαμπάς μου έπαιζε και μας έδειχνε παρτίδες σκάκι στο σπίτι σε εμένα και την αδερφή μου. 

 

Ερ: Έχεις κάποιο πρότυπο που θαυμάζεις;

 

Απ: Γενικά η Judit Polgar είναι η καλύτερη σκακίστρια όλων των εποχών. Πάντα ήταν ωραίο που έπαιζε με τους τοπ άντρες ανταγωνιστικά. Είναι πρότυπο. Οι γυναίκες δεν είναι τόσες πολλές στο σκάκι και ταυτίστηκα με μία γυναίκα που ήταν στο καλύτερο επίπεδο, γιατί οι γυναίκες φυσικά και μπορούν να είναι σε αυτό το επίπεδο, απλά δεν είναι τόσες πολλές που παίζουν. 

 

Ερ: Το σκάκι επηρέασε τη ζωή σου, το μυαλό σου, το πως κοιτάς τους ανθρώπους; Όταν παίζεις προσπαθείς να μελετήσεις τις κινήσεις του αντιπάλου, σε βοήθησε αυτό στη ζωή σου στο πως να αντιμετωπίσεις άλλους ανθρώπους και καταστάσεις;

 

Απ: Γενικά μπορεί να βοηθήσει να αναλύεις περισσότερο καταστάσεις και ενδεχομένως και ανθρώπους. Δεν ξέρω αν εμένα με βοήθησε πάντως. Έχω υπεραναλυτικότητα που άλλες φορές είναι χρήσιμη άλλες φορές είναι αρνητική. Το σκάκι βοηθάει στην αποφασιστικότητα καθώς πρέπει να παίρνεις αποφάσεις γρήγορα. 

 

Ερ: Οι σπουδές στη ψυχολογία σε βοήθησαν στους αγώνες σου; Σου είναι πιο εύκολο να παρατηρείς τη ψυχολογία του αντιπάλου;

 

Απ: Προσπαθώ να κοιτάω τι γίνεται στη σκακιέρα, είμαι πιο ουδέτερη. Δεν ξέρω αν με βοηθάει να κοιτάω τον αντίπαλο. Προτιμώ να εστιάζω στη σκακιέρα και στις κινήσεις του αντιπάλου και όχι τόσο στο συναίσθημα του. Το θεωρώ καλύτερο για μένα τουλάχιστον.

 

Ερ: Είχες δηλώσει παλαιότερα ότι σου αρέσει το επιθετικό παιχνίδι, άλλαξε με τα χρόνια αυτό;

 

Απ: Σίγουρα το επιθετικό παιχνίδι είναι ο αγαπημένος μου τρόπος να παίζω, με τα χρόνια όμως επειδή είχα προπονητές που μου είπαν πως πρέπει να είσαι πιο ολοκληρωμένη παίκτρια, προσπαθώ να κάνω διάφορα στυλ παιχνιδιού και πιο στρατηγικά, αλλά έχω μια τάση να είμαι πιο επιθετική, μου αρέσει περισσότερο.

 

Ερ: Πέρα από το άγχος που υπάρχει, στους αγώνες πως βιώνεις το σκάκι; Ξεσπάς μέσα από αυτό; Νιώθεις πως σε χαλαρώνει και πως διασκεδάζεις; Όταν τελειώνει ένα τουρνουά αισθάνεσαι πως είσαι πιο γεμάτη επειδή έκανες κάτι που αγαπάς; 

 

Aπ: Με νοιάζει να παίζω όσο πιο καλά μπορώ. Με πονάει λίγο αν δεν τα πάω καλά. Προσπαθώ να δω τι έγινε λάθος, πως θα το αποφύγω την επόμενη φορά. Αλλά εννοείται διασκεδάζω κιόλας. Κάποιοι λένε ότι όταν γίνεται επαγγελματικό το χάνεις λίγο αυτό, αλλά δεν νομίζω να γίνει με μένα αυτό. Κάποιες φορές πριν μία παρτίδα, λέω πως θα προσπαθήσω να απολαύσω την παρτίδα. Βοηθάει να το διασκεδάζεις κιόλας. 

 

Ερ: Θεωρείς το σκάκι αθλητισμό;

 

Απ: Θεωρώ πως όποιος κάνει πρωταθλητισμό στο σκάκι έχει πάρα πολλά στοιχεία αθλητισμού. Είναι άθλημα, αλλά είναι και άλλα πράγματα, είναι παιχνίδι. Για μένα που κάνω πρωταθλητισμό είναι άθλημα. Προφανώς δεν είναι σωματικό αλλά είναι πνευματικό άθλημα. 

 

Ερ: Είχες ποτέ ασχοληθεί με άλλο άθλημα;

 

Απ: Είχα κάνει 2-3 χρόνια στίβο. Μου άρεσε πολύ. Είχα κάνει τρέξιμο σε μικρές αποστάσεις. Μου άρεσε και στεναχωριέμαι που το σταμάτησα αλλά δεν μπορούσα να τα συνδυάσω όλα. Μου αρέσει ο αθλητισμός. Αν δεν έκανα σκάκι θα έκανα κάτι άλλο σε σχέση με τον αθλητισμό.

 

Ερ: Ποια ήταν η ήττα που σε στεναχώρησε περισσότερο, που σκεφτόσουν το παιχνίδι ξανά και ξανά στο μυαλό σου, τις κινήσεις και αν έπρεπε να κάνεις κάτι άλλο; Και ποια ήταν η νίκη που σου έδωσε τη μεγαλύτερη χαρά; 

 

Απ: Μιας και θα παίξω στο Παγκόσμιο Κύπελλο σε λίγες ημέρες, στο Παγκόσμιο του 2021 είχα χάσει ένα ματς. Mετά τη δεύτερη παρτίδα του ματς που έχασα, είχα πονέσει αρκετά, γιατί ήταν νοκ άουτ το σύστημα, ήταν αποκλεισμός και σκεφτόμουν συνέχεια τι θα μπορούσα να έχω κάνει διαφορετικά. Η νίκη που μου έδωσε μεγάλη χαρά, ήταν στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 18. Η τελευταία παρτίδα που νίκησα και βγήκα πρωταθλήτρια είναι πολύ γλυκιά ανάμνηση.

 

Ερ: Από μικρή ηλικία έπεσαν πάνω σου τα φώτα της δημοσιότητας. Ήταν δύσκολη η διαχείριση;

 

Απ: Ήταν δύσκολο να το διαχειριστώ γιατί έγινε και ξαφνικά. Είχα κάποιους ανθρώπους δίπλα μου που με βοήθησαν σε αυτή τη διαδικασία, αλλά σίγουρα ήταν δύσκολο. Από όταν έγινα 18 και μετά το διαχειρίστηκα καλύτερα. Τα πρώτα χρόνια όμως ήταν πιο δύσκολα.

 

Ερ: Πόσο εύκολο είναι να ζήσεις από το σκάκι; Τώρα που θα αρχίσεις επαγγελματικά πως το βιώνεις;

 

Απ: Πλέον θα έχω περισσότερα έξοδα. Στο Σεντ Λούις είχα υποτροφία που μου τα κάλυπταν όλα. Είχα μαζέψει κάποια χρήματα αυτά τα χρόνια λόγω επάθλων και επίσης έχω και χορηγό την Cosmote από το 2014, που με έχει βοηθήσει πάρα πολύ, γιατί μου κάλυπτε όλους τους αγώνες. Είναι αρκετά ακριβές οι μετακινήσεις και τα ταξίδια. Είναι σημαντικό να υπάρχει βοήθεια γιατί τα τουρνουά κρατούν πολλές μέρες και η διαμονή διαρκεί αρκετά.

 

Ερ: Ποιο είναι το μήνυμα σου για τα νέα παιδιά που ασχολούνται με το σκάκι;

 

Aπ: Πάντα λέω τα παιδιά να διασκεδάζουν το παιχνίδι, και είναι σημαντική η διαχείριση της ήττας για όποιον πάει να ασχοληθεί περισσότερο. Να μην τους παίρνει από κάτω επειδή έκαναν μία κακή παρτίδα ή ένα λάθος. Είναι σημαντικό να μαθαίνουν από τα λάθη τους. Να μην τα παρατάνε.