Σε δύο πυλώνες παρέμβασης θα στηριχτούν οι αλλαγές που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb.

 

Η επέκταση τους έχει εκτινάξει, τα τελευταία χρόνια, στα ύψη τις τιμές των μακροχρόνιων συμβολαίων ενοικίασης κατοικιών και διαμερισμάτων.

 

Στις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων έχουν ενταχθεί σήμερα, περί τα 150.000 διαμερίσματα και κατοικίες, που βρίσκονται κυρίως στο κέντρο των μεγάλων πόλεων και σε τουριστικές περιοχές.

 

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη διασπορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε περιοχές της χώρας καθιστώντας δυσεύρετη για τους Έλληνες την μακροχρόνια μίσθωση ενός διαμερίσματος

 

Ο τζίρος τους έφτασε τα 3,4 δισ. ευρώ και τα έσοδα για το δημόσιο τα 530 εκ.ευρώ.

 

Ο πρώτος πυλώνας παρέμβασης θα αφορά τον διαχωρισμό κατοικιών ή διαμερισμάτων που εκμισθώνουν, μέσω των ηλεκτρονικών πλατφορμών, φυσικά πρόσωπα και εταιρείες.

 

Στην περίπτωση που η εκμίσθωση αφορά ένα ή δύο ακίνητα που διαχειρίζεται ένας ιδιοκτήτης θα μέτρα θα είναι περιορισμένου βεληνεκούς , ενώ εάν πρόκειται για εταιρείες που διαχειρίζονται προς βραχυχρόνια μίσθωση δεκάδες ακίνητα.

 

Στη δεύτερη περίπτωση, αυτή των εταιρειών διαχείρισης ακινήτων και αφού οι τελευταίες λάβουν ειδικό σήμα λειτουργίας, θα μπει “κόφτης” αναφορικά με τα ακίνητα που θα μπορούν, και μετά από συνεργασία με τους οικείους δήμους, να εκμισθώνουν ανά περιοχή.

 

Περιορισμός θα μπει και στον αριθμό των ημερών που θα μπορούν να εκμισθώνουν διαμερίσματα ανά έτος.

 

Επίσης σχεδιάζεται να καταβάλλουν τέλος διαμονής και ΦΠΑ όπως ισχύει με τα ξενοδοχεία.

 

Ο δεύτερος πυλώνας παρέμβασης θα αφορά τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εκμισθώνουν περισσότερα από δύο διαμερίσματα ή κατοικίες και ήδη για αυτές τις περιπτώσεις έχει εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Τουρισμού, η οποία αφορά συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές που θα καθοριστούν εκ των υστέρων κι αυτό για λόγους προστασίας της στέγης.

 

Στην περίπτωση αυτή σε γεωγραφικές περιοχές όπου θα απαντάται έλλειψη στέγης ή υψηλά μακροχρόνια ενοίκια δεν θα επιτρέπεται η βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος.

 

Η μίσθωση κάθε ακίνητου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά έτος και τις 60 ημέρες εάν πρόκειται για νησιά με κάτω από 10.000 κατοίκους.

 

Υπέρβαση των περιορισμών αυτών θα επιτρέπεται μόνον εφόσον το συνολικό εισόδημα που εισπράττει ο εκμισθωτής των ακινήτων δεν θα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ ανά έτος.