γράφει ο

Κώστας Παπακοσμάς

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πρώτευσε σε αριθμό ψήφων στην Καβάλα στις εκλογές της Κυριακής. Η παρουσία του όλα αυτά τα χρόνια είχε θετικό πρόσημο. Συγχαρητήρια για την εκλογή του στο κοινοβούλιο.

 

Η παρουσία της οικογένειας Παναγιωτόπουλου ξεκινά από την αρχή της δεκαετίας του 1920 στην Καβάλα. Ο Νικόλαος Παναγιωτόπουλος γιατρός από την Ανδρίτσαινα της Πελοποννήσου φθάνει στην Καβάλα.

 

Εχει προηγηθεί η Μικρασιατική καταστροφή και η Μικρασιατική εκστρατεία. Ο νεαρός Παναγιωτόπουλος έχει ήδη βρεθεί στα μέτωπα του πολέμου στην Κριμαία με το Ελληνικό εκστρατευτικό σώμα αλλά και στην Μικρά Ασία και η μοίρα τον φέρνει στην Καβάλα προς αναζήτηση εργασίας.

 

 

Εδώ ριζώνει .. με την βοήθεια ενός συμπολεμιστή στην Κριμαία, γιατρός και αυτός που έμελλε να συγγενεύσει και μαζί του.

 

Δύσκολα χρόνια για όλους, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ασχολείται με τα κοινά και εκλέγεται βουλευτής με το Λαϊκό κόμμα το 1935, σε μια περιοχή όπου το Βενιζελικό στοιχείο κυριαρχεί. Στην δεκαετία του 1930 αποκτά και τα τρία του παιδιά τον Κωνσταντίνο, τον Γεώργιο και τον Γιάννη.

 

Το 1940 τον βρίσκει στο Αλβανικό μέτωπο. Στην διάρκεια της κατοχής προσπαθεί να σώσει την οικογένεια του πηγαίνοντας στην γενέτειρα του την Ανδρίτσαινα.

Γερμανική και Ιταλική κατοχή, εμφύλιος σπαραγμός και επιστροφή στην Καβάλα και ξανά από την αρχή η μάχη της επιβίωσης ευτυχεί να δει και τα τρία του τα παιδιά να σπουδάζουν και να γίνονται επιστήμονες και επίλεκτα στελέχη της τοπικής κοινωνίας. Τους προτρέπει συνεχώς να ασχολούνται με τον δημόσιο βίο. Ο ίδιος πολιτεύεται ξανά, γίνεται γενικός διοικητής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ασκεί το Ιατρικό επάγγελμα.

 

Ο γιος του Γιώργος τον ακολουθεί στα πολιτικά και βάζει υποψηφιότητα το 1963 και το 1964 με τον Κόμμα των Προοδευτικών αρχικά και στη συνέχεια με την ΕΡΕ. Δεν προλαβαίνει να τον δει βουλευτή αφού πεθαίνει το 1972.

 

Ευτυχεί να δει δικηγόρους τους δύο του γιούς Γεώργιο και Ιωάννη και Πολιτικό Μηχανικό τον Κωνσταντίνο, ο οποίος είχε διατελέσει και πρόεδρος πανελλαδικά του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

 

Βουλευτής και Υπουργός ο Γεώργιος και στα χνάρια της πολιτικής παρουσίας και ο γιός του Ιωάννη Παναγιωτόπουλου, δικηγόρου, ο Νίκος , βουλευτής Καβάλας ανελλιπώς από το 2007. Υφυπουργός Κοινωνικών ασφαλίσεων το 2013 και Υπουργός Αμύνης από το 2019.

 

Ευχαριστώ θερμά τον αγαπητό κ. Γιάννη τον μακροβιότερο πρόεδρο Δικηγορικού συλλόγου στην Ελλάδα, εκ των ιδρυτών του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας, πατέρα του Νίκου, που μου έχει εμπιστευτεί την ιστορία της οικογένειας του και πολύτιμα ιστορικά τεκμήρια για την εν γένει ιστορία της περιοχής μου.