Σε ανακοίνωση της η Λαϊκή Συσπείρωση Καβάλας αναφέρει πως ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου είναι μια μορφή ευτελούς αμειβόμενης και ανασφάλιστης εργασίας που βαφτίζεται «εθελοντισμός», υποκρύπτοντας το καθεστώς σχέσεων εξαρτημένης εργασίας.

 

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης αναφέρει τα εξής:

 

“Είναι γνωστό ό,τι ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου είναι μια μορφή ευτελούς αμειβόμενης και ανασφάλιστης εργασίας που βαφτίζεται «εθελοντισμός», υποκρύπτοντας το καθεστώς σχέσεων εξαρτημένης εργασίας.

 

Ο θεσμός πατάει πάνω στην έγνοια των γονιών των μαθητών για την ασφαλή προσέλευση και αναχώρηση των παιδιών τους από το σχολείο και αντλεί «εθελοντές» κυρίως από άνεργες γυναίκες, που πασχίζουν με τον τρόπο αυτό να ενισχύσουν το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα.

 

Καταβάλλεται σε αυτούς δε «από τις σχολικές επιτροπές αποζημίωση για την κάλυψη των εξόδων κίνησής τους», το εξευτελιστικό ποσό των 176 ευρώ μηνιαίως (!) και μειώνεται

αναλογικά, όταν δεν προσφέρονται υπηρεσίες όλες τις ημέρες λειτουργίας του σχολείου.

 

Επί πλέον οι σύγχρονοι αυτοί δούλοι, «δεν ασφαλίζονται σε κανέναν ασφαλιστικό φορέα, δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη ούτε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος».

 

Η περίπτωση των σχολικών τροχονόμων αποτελεί περίπτωση κλοπής της εργασίας, που καλύπτεται με τον όρο «εθελοντισμός». Είναι πλέον ευρέως διαδεδομένο, ειδικά τα τελευταία χρόνια της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, ότι σε εργασίες ή δομές που έχουν κοινωνική αναφορά, το αστικό κράτος να χρησιμοποιεί τον λεγόμενο «εθελοντισμό» για να καλύψει υπαρκτές ανάγκες και δικές του υποχρεώσεις, με μηδενικό ή εξευτελιστικό κόστος. 

 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζουμε το δίκαιο αγώνα (και δικαστικό) των σχολικών τροχονόμων για την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη τους και για αμοιβή με μισθό που να καλύπτεται από Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.”