Με ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έκανε γνωστό ότι εντάχθηκε η Πράξη «Παροχή ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε ακριτικές περιοχές της Περιφέρειας ΑΜΘ» με κωδικό MIS 495632 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘’Ψηφιακή Σύγκλιση’’. Στην ουσία πρόκειται για την απόφαση η οποία θα εξασφαλίσει ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε εκατοντάδες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης οι οποίες δεν προβλέφθηκαν από την Digea κατά την μετάβαση στην «ψηφιακή εκπομπή».Υπολογίζεται ότι χωρίς πρόσβαση στην τηλεόραση έμειναν έως και 180.000 κάτοικοι, στις έξι περιφερειακές ενότητες. Μεγάλα κενά υπήρξαν στη Δράμα, σε ένα μεγάλο μέρος του νομού Καβάλας, στη μισή Θάσο και σε άλλες περιοχές. 

 

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας ΑΜΘ αναφέρει τα εξής:

Με την απόφαση του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΑΔΑ: 79ΞΝ1-1ΡΙ) εντάχθηκε η Πράξη για την παροχή ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος σε ακριτικές περιοχές της Περιφέρειας ΑΜΘ, μετά από εργασία και κατάθεση Τεχνικού Δελτίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Ο Προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε 638.700,00 € και αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση όλων των απαραίτητων στοιχείων εξοπλισμού τα οποία θα επιτρέψουν την κάλυψη ακριτικών περιοχών της Περιφέρειας  Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης από πλευράς ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος. Με αυτόν τον τρόπο θα αρθούν οι τυχόν ανισότητες μεταξύ  κατοίκων της ίδιας Περιφέρειας και θα εδραιωθεί η ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών και στη γνώση, καθώς και η καταπολέμηση του ψηφιακού χάσματος σε όλες του τις εκφάνσεις. Θα συμβάλλει θετικά στην «ηλεκτρονική ένταξη» των πολιτών εκείνων που ζούνε σε λιγότερο ευνοημένες περιοχές. Η εκτιμώμενη πληθυσμιακή κάλυψη ανέρχεται στους 150.000 – 180.000 κατοίκους στους Νομούς: Έβρου, Σαμοθράκης, Ροδόπης, Καβάλας, Θάσου, Δράμας και Ξάνθης.

Η Πράξη προωθήθηκε εντατικά από τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Γιώργο Παυλίδη και πρέπει να υλοποιηθεί σε χρονικό διάστημα 6 μηνών.