γράφει ο
Γιώργος Καρανίκας
Τι αλήθεια είναι το Μαγιόξυλο;
Το μαγιόξυλο είναι ο προπομπός του πρωτομαγιάτικου στεφανιού, που στα παλιά τα χρόνια φτιάχνονταν κι αυτό από κλαδιά και όχι από λουλούδια.
Όπως και το στεφάνι της Πρωτομαγιάς συμβολίζει τη γονιμότητα και την καρποφορία, την ευημερία και την ευτυχία.
Λέγεται ότι όποιος φτιάξει ένα τέτοιο κλαδί, θα έχει υγεία, ευτυχία, καλή τύχη και ευφορία.
Το έθιμο του μαγιόξυλου είναι διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για ένα πράσινο κλαδί, που μόλις έχει πετάξει φύλλα.
Αυτό το τυλίγουμε με χρωματιστές κορδέλες και πάνω του κρεμάμε λουλούδια, καρπούς και μικρά φλασκιά με γλυκό κρασί, λάδι και μέλι.
Λέμε έπιασε το μαγιόξυλο…
Αυτή η φράση, που συνηθίζεται να λέγεται σήμερα σκωπτικά, προήλθε από τη μεσαιωνική συνήθεια, να στολίζουν οι νέοι την πρωτομαγιά ένα κλαρί κερασιάς και να το προσφέρουν, ύστερα, στην αγαπημένη τους ή την αρραβωνιαστικιά τους.
Βέβαια υπάρχουν και άλλες εκδοχές…
Η Πρωτομαγιά πριν καθιερωθεί ως εργατική αργία, ήταν η ημέρα πολλών παγανιστικών εορτών, τελετών και λατρείας προς τη φύση και φυσικά δεν υπήρχε μεγαλύτερη ένδειξη τιμής προς την μητέρα φύση από το να συνευρεθούν ερωτικά οι γυναίκες με τους άντρες.
Συνήθως σε αυτές τις τελετές ο αρχιερέας κρατούσε ένα κλαδί δέντρου στολισμένο με λουλούδια και από εκεί και έπειτα η σημειολογία έκανε το έργο της και το πέος απέκτησε και άλλο όνομα.
Κατά τη διάρκεια της γιορτής της Πρωτομαγιάς ένας νέος θαυμάζει την ομορφιά μιας νεαρής αλλά παντρεμένης γυναίκας και πέφτει νεκρός από το χέρι του συζύγου της. Τότε ο Μάης με το θαυματουργό «μαγιόξυλο» του ακουμπά τον νέο και τον ανασταίνει.
Η ανάσταση αυτή συμβολίζει την ανανέωση που είναι φανερή αυτή την εποχή.
Πάμε τώρα στην σφαίρα της πολιτικής και μια και αναφερόμαστε στο Μαγιόξυλο και στις εκλογές που πέφτουν μέσα στον Μάη έχει κι αυτό την σημασία του.
Τι θα γίνει στις εκλογές στις 21 Μάη;
Όπως όλα δείχνουν οι ψηφοφόροι σκέφτονται να πάνε στην κάλπη και να τιμωρήσουν, να λοιδορήσουν, να χλευάσουν και να στείλουν ένα δικό τους μήνυμα μια και αυτή την ευκαιρία έχουν να εκφραστούν.
Η γνωστή και ως αδιευκρίνιστη ψήφος, που ανέρχεται σταθερά πάνω από 20% σε όλες τις μετρήσεις που γίνονται είναι το μεγάλο ερωτηματικό όλων μια και δεν εκδηλώνεται πουθενά στο τι σκέφτεται να κάνει!
Μιλάμε για αριθμό ρεκόρ περίπου είκοσι μέρες πριν τις εκλογές! Ουδείς γνωρίζει ούτε πόσοι εξ αυτών θα προσέλθουν στις κάλπες, ούτε ποια θα είναι τελικά η προεκλογική συμπεριφορά τους!
Παράλληλα υπάρχει και η «χαλαρή ψήφος» η οποία δείχνει να είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των ερχόμενων εκλογών έως τώρα.
Και δεν θα μπορούσε να είναι αλλιώς, από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε έως τώρα πως θα κάψει τις εκλογές με απλή αναλογική και δεν θα συμμετάσχει σε διεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης.
Με άλλα λόγια οι ψηφοφόροι πάνε σε μια κάλπη η οποία όπως όλοι του λένε δεν θα βγάλει αποτέλεσμα…
Με άλλα λόγια στις 22 Μαΐου δεν θα έχουμε κυβέρνηση και όπως όλα δείχνουν πάμε για καλοκαίρι και βλέπουμε!
Όλοι το λένε και όσο περνάνε οι μέρες όλο και περισσότεροι ότι η κάλπη θα κρύβει εκπλήξεις και δεν θα βγάλει αποτέλεσμα, αλλά ούτε και κυβέρνηση νικητών και ηττημένων.
Το κλίμα στη χώρα δεν είναι προεκλογικό στο επίπεδο που θα ήθελαν τα κόμματα, ενώ το πεδίο μοιάζει με κινούμενη άμμο.
Ακόμα και οι δημοσκόποι, στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους, παραδέχονται πως οι όποιες προβλέψεις είναι αρκετά αβέβαιες για πολύ σοβαρούς λόγους.
Είναι και αυτή η πόλωση, που επιδιώκει πρωτίστως ο πρωθυπουργός προκειμένου να επαναφέρει ψηφοφόρους στη ΝΔ, που εξακολουθεί να μην περνάει στην κοινωνία. Αντιθέτως, απογοητεύει ακόμα περισσότερο σοβαρούς ανθρώπους, που είναι αντιμέτωποι με πραγματικά προβλήματα, ενώ και τα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας που δεν έχουν ανάγκη από τη λεηλασία του κράτους αισθάνονται πόσο κατώτερη των περιστάσεων είναι η συζήτηση που γίνεται την προεκλογική περίοδο!
Το ίδιο απογοητευτικός είναι και ο λόγος του Αλέξη Τσίπρα που ο ίδιος παραδέχεται ότι στις εκλογές δεν θα υπάρξει λύση.
Και ένα τελευταίο νούμερο…
Ο άγνωστος «Χ» παραμένει η ψήφος των νέων, αλλά και η συμμετοχή τους στις κάλπες! Μιλάμε για 2.500.000 ψηφοφόρους ηλικίας 17-34 ετών, εξ αυτών δε οι νέοι από 17 έως 24 ετών αριθμούν 940.000!
Με άλλα λόγια όλοι φοβούνται ένα πράγμα…
Μην πιάσει ο Έλληνας το Μαγιόξυλο …και το κάνει ψήφο!