Ο βουλευτής Σερρών της “Ελληνικής Λύσης” Κωνσταντίνος Μπούμπας, έθεσε ερωτήσεις προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τις αλλαγές στις λήψεις των φωτογραφιών της αστυνομικής ταυτότητας, οι οποίες θα λαμβάνονται στις αρχές έκδοσης είτε θα τις προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος, έχοντας κάνει χρήση της εφαρμογής myFoto gov.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της “Ελληνικής Λύσης” αναφέρει τα εξής:

 

“Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

 

Σε αναβρασμό βρίσκεται ο φωτογραφικός κλάδος που βλέπει την Πολιτεία με μια αναίτια, ξαφνική και άδικη απόφασή της να προβαίνει σε τροποποίηση της Κ.Υ.Α. υπ. αριθ. 8200/0–297647/2018 και να αλλάζει το καθεστώς λήψης των φωτογραφιών της αστυνομικής ταυτότητας οι οποίες από τούδε και στο εξής είτε θα λαμβάνονται στις αρχές έκδοσης είτε θα την προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος, έχοντας κάνει χρήση της εφαρμογής myFoto gov. 

 

Με άλλα λόγια, τα αστυνομικά τμήματα, εν είδει φωτογραφείου, ή συγκεκριμένες επί συμβάσει εταιρίες εντός αυτών θα φωτογραφίζουν κάθε ενδιαφερόμενο για ταυτότητα, δημιουργώντας για τον φωτογραφικό κλάδο ζοφερές επιπτώσεις και αβεβαιότητα για το μέλλον του. Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων (Π.Ο.Φ.), με τον τρόπο αυτό η Πολιτεία αποστερεί από το φωτογραφικό κλάδο βασικά έσοδα για την επιβίωσή του, δεδομένου ότι αυτός ήδη διέρχεται από μια 12ετή οικονομική, δημοσιονομική και υγειονομική κρίση. 

 

Υποστηρίζει ότι εντός των κτιρίων των αρχών έκδοσης θα δημιουργηθούν μονοπωλιακές καταστάσεις και αθέμιτος ανταγωνισμός με χρήση κρατικών κονδυλίων και παράλληλα το κράτος θα απωλέσει έσοδα, αφού θα υπάρξουν μειωμένες εισροές από ΦΠΑ και Άμεση Φορολογία από τις φωτογραφικές επιχειρήσεις. 

 

Ταυτόχρονα, η πρακτική αυτή θα αποβεί σε βάρος της ποιότητας της φωτογραφίας ταυτότητας όπερ μεθερμηνευόμενο για τους πολίτες σε καθυστερήσεις στην έκδοση ταυτότητας, ενώ για τους δημόσιους υπαλλήλους σε επιπλέον φόρτο εργασίας λόγω συντήρησης μηχανημάτων, λήψης, επεξεργασίας και μεταφόρτωσης στο myphoto. Από την άλλη, μέσω των φωτογραφικών επιχειρήσεων με

πάνω από 3.000 σημεία φωτογράφισης ανά την Ελλάδα, εξασφαλίζεται στους πολίτες η εύκολη πρόσβαση ειδικότερα για περιπτώσεις πολιτών ΑμεΑ. 

 

Η Π.Ο.Φ. ζητά από την Πολιτεία να λειτουργήσει με αναθεωρητική διάθεση και να προβεί σε αφαίρεση της πρότασης που προστέθηκε στην ΚΥΑ και αναφέρει ότι η «φωτογραφία δύναται να λαμβάνεται απευθείας από τις αρχές έκδοσης», κάτι που αν δε συμβεί θα βάλει ταφόπλακα και θα  θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση πάνω από 8.000 αυτοαπασχολούμενων και εργαζόμενων στον φωτογραφικό κλάδο.

 

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

 

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να μη θέσετε σε κίνδυνο την επιβίωση πάνω από 8.000 αυτοαπασχολούμενων και εργαζόμενων στον φωτογραφικό κλάδο;

 

2. Για ποιους λόγους λάβατε τη συγκεκριμένη απόφαση τη στιγμή που είναι βέβαιο ότι το κράτος θα απωλέσει έσοδα λόγω των μειωμένων εισροών από ΦΠΑ και Άμεση Φορολογία από τις φωτογραφικές επιχειρήσεις;

 

3. Τη στιγμή που ανά την Ελλάδα τα φωτογραφεία είναι συντριπτικά περισσότερα από τα αστυνομικά τμήματα για ποιον λόγο δε διευκολύνετε τους πολίτες αναφορικά με την προσβασιμότητα, ειδικότερα, όταν έχουμε να κάνουμε με περιπτώσεις ΑμεΑ;

 

4. Τι θα απαντούσατε σε κάποιον καχύποπτο πολίτη, ο οποίος θα σας μέμφονταν για το χρόνο της απόφασης (παραμονές εκλογών) και για επιδιωκόμενη χαριστική ανάθεση σε ημέτερους;”