Επίσημο έγγραφο προς την Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αθήνα απέστειλε το υπουργείο Εξωτερικών αναφέροντας τα ονόματα της Ελληνικής αντιπροσωπείας που θα συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, με την αντίστοιχη Αιγυπτιακή, με στόχο υλοποίηση της συμφωνίας: «Agreement on the Employment of Seasonal Workers in the Agricultural Sector».

 

Η σύσταση της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι το πρώτο βήμα που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη των συζητήσεων με την Αιγυπτιακή κυβέρνηση, σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να ολοκληρωθεί η διακρατική συμφωνία για τους εποχικούς εργάτες γης.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πολυμελής ομάδα ανωτάτων διπλωματών και υπηρεσιακών παραγόντων της Ελληνικής Κυβέρνησης απαρτίζεται εκπροσώπους των Υπουργείων Εξωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ασύλου, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και από τον αντιπρόεδρο της ΕΘΕΑΣ Χρήστο Γιαννακάκη, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και για την καλύτερη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων.

 

Τα επιμέρους ζητήματα εφαρμογής και κυρίως ευέλικτης εφαρμογής της συμφωνίας, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η εν λόγω αντιπροσωπεία, αποτελούν προτεραιότητα για τη συσταθείσα ομάδα.

 

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΘΕΑΣ, Χ. Γιαννακάκη, αρχικά θα πρέπει να ξεπεραστεί το πρόβλημα που προκύπτει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο δεν αναλαμβάνει να προσδιορίσει τον αριθμό των εργατών γης κάθε περιοχής.

 

Ακόμα ένα σημαντικό σημείο παρέμβασης αποτελεί η δέσμευση της συμφωνίας για πληρωμή των αεροπορικών εισιτηρίων των Αιγύπτιων εργατών γης, από τον εργοδότη.

 

«Δεν είναι σύνηθες να συμβαίνει αυτό, να πληρώνει ο εργοδότης τα εισιτήρια του εργάτη» δηλώνει με νόημα ο Χ. Γιαννακάκης υπογραμμίζοντας πως ένα ζήτημα που απασχολεί είναι η έλλειψη πληροφοριακού συστήματος διαβατηρίων.

 

Εξάλλου, οι ανάγκες για εργάτες γης είναι πολύ μεγαλύτερες από τους 5.000 Αιγύπτιους μετά την κύρωση της συμφωνίας. Το 2020 μόνο η Ημαθία είχε δεχθεί πάνω από 3.500 εργάτες γης, η Πέλλα 9.500 και η Χαλκιδική 6.000.

 

«Θα πρέπει να στελεχωθούν οι διπλωματικές υπηρεσίες για την έκδοση μίνι βίζας, καθώς μέχρι σήμερα ο ρυθμός έκδοσης είναι πολύ αργός.

 

Αν υπολογίσει κανείς ότι η έως τώρα διαδικασία εξασφαλίζει 600 βίζες τον μήνα, χρειάζεται τουλάχιστον 8 μήνες για τη διαδικασία, την ώρα που η περίοδος των ακτινιδίων ξεκινά τον Απρίλιο και από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβριο η διαδικασία συγκομιδής, ανάλογα με τις ποικιλίες, είναι συνεχής» καταλήγει ο Χ. Γιαννανάκης.

 

Τι προβλέπει η συμφωνία για τους 5.000 εργάτες γης από την Αίγυπτο

 

Η ολομέλεια της Βουλής έδωσε τον Ιανουάριο το πράσινο φως στη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Αιγύπτου για την απασχόληση εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα και αφορά στη μετάκληση 5.000 εργατών γης για την κάλυψη αναγκών στον πρωτογενή τομέα.

 

«Η συμφωνία νόμιμης μετάκλησης 5.000 εργατών γης από την Αίγυπτο δε φέρνει νέους μετανάστες στη χώρα μας. Απαντάει στις ανάγκες των αγροτών, βάζει φρένο στο δουλεμπόριο εργαζομένων και διευρύνει τους δεσμούς μας με μια χώρα- σύμμαχο και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», είχε επισημάνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

 

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η Συμφωνία που κυρώθηκε «καταργεί τις δουλεμπορικές πρακτικές, που θέλουν τους εργάτες να δουλεύουν αδήλωτοι, σε άθλιες συνθήκες, χωρίς να πληρώνονται το σωστό ημερομίσθιο, χωρίς υγειονομική κάλυψη και κανενός είδους προστασία».

 

Έκανε λόγο για μια πολιτική όχι μετανάστευσης και ενσωμάτωσης, αλλά μετάκλησης εργατών που θα έρχονται στη χώρα με νόμιμο τρόπο, θα παράγουν έργο και θα επιστρέφουν πίσω στη χώρα προέλευσης, μόλις το ολοκληρώσουν, με δικαίωμα επιστροφής εφόσον το επιθυμούν.

 

Πιλοτικό το πρώτο έτος εφαρμογής

 

Το πρώτο έτος εφαρμογής της Συμφωνίας αποτελεί πιλοτική φάση για την πρακτική αξιολόγηση των διαδικασιών και των όρων εισδοχής, διαμονής και προσωρινής απασχόλησης των πολιτών της Αιγύπτου ως εποχικών εργαζομένων στον γεωργικό τομέα στην Ελλάδα.

 

Μέσω των διπλωματικών αποστολών, τα δύο μέρη διαβουλεύονται και σε συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές αρχές, προσδιορίζουν τον αριθμό των θέσεων εργασίας στην αγροτική οικονομία που μπορούν να καλύπτονται ετησίως από Αιγύπτιους εργαζόμενους.

 

Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται το αργότερο έως την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους. Ο αριθμός των εποχικών εργατών γης κατά το πρώτο έτος πιλοτικής εφαρμογής, ορίζεται στους 5.000, ενώ η γεωγραφική τους κατανομή θα καθοριστεί από τις αρμόδιες εθνικές αρχές των δύο μερών.

 

Διάρκεια διαμονής και απασχόλησης

 

Οι προξενικές αρχές της Ελλάδας δύνανται να εκδίδουν εθνικές θεωρήσεις συνολικής διάρκειας έως 9 μηνών ανά περίοδο 12 μηνών.

 

Η απασχόληση των εποχικών εργαζόμενων θα έχει διάρκεια όχι μικρότερη των 90 ημερών και έως 9 μήνες κατ’ ανώτατο όριο σε κάθε περίοδο 12 μηνών. Εντός της μέγιστης διάρκειας της θεώρησης εισόδου του, ο υπήκοος τρίτης χώρας μπορεί να παρατείνει τη σύμβαση εργασίας του με τον ίδιο εργοδότη ή να εργαστεί σε έτερο εργοδότη με νέα σύμβαση εργασίας.

 

Η συμφωνία συνάπτεται για αρχική περίοδο 3 ετών και παρατείνεται ανά ένα ή δύο έτη, κάθε φορά, μέσω της διαδικασίας ανταλλαγής Ρηματικών Διακοινώσεων μεταξύ των δύο Μερών, τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη λήξη της αρχικής ή οποιασδήποτε μεταγενέστερης περιόδου.

 

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 02.04.2023