Πρεμιέρα κάνει σήμερα Τετάρτη 5 Απριλίου το «Καλάθι του Πάσχα» θα παραμείνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου.

 

Θα περιέχει αρνί και κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένιο αβγό.

 

Ωστόσο, η πρεμιέρα του «καλαθιού» έρχεται την στιγμή που οι τιμές στα εορταστικά προϊόντα έχουν πάρει για τα καλά την άνοδο.

 

Όσον αφορά τις τιμές του κρέατος, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν αυξήσεις στο αρνί και το κατσίκι κατά 23,1% σε σχέση με πέρυσι.

 

Οι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν την τιμή του αρνιού στα κρεοπωλεία στα 13-14 ευρώ το κιλό, δηλαδή τουλάχιστον 1 ευρώ ακριβότερο από πέρυσι.

 

Σήμερα η τιμή του εισαγόμενου οβελία να διαμορφώνεται στα 11 ευρώ το κιλό.

 

Πάντως, οι κτηνοτρόφοι και οι κρεοπώλες αντιδρούν στην συμπερίληψη του οβελία στο «καλάθι του Πάσχα», προειδοποιώντας ότι αν συμβεί αυτό θα υπάρχει έκπτωση στην ποιότητα, μαζί με την τιμή.

 

«Δε συμφωνούμε να μπει το αρνάκι, ο παραδοσιακός οβελίας, στο καλάθι. Έχουμε άλλη άποψη. Για να μπορεί να το αγοράσει όλος ο κόσμος υπάρχει λύση μειώνοντας το ΦΠΑ», υποστήριξε μιλώντας  στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Λάρισας Βαγγέλης Ρίζος, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο η τιμή του οβελία θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 10 ευρώ.

 

Την ίδια ώρα, οι κτηνοτροφικές ενώσεις καταγγέλλουν τις μεθόδους των ελληνοποιήσεων με εισαγωγές αμνοεριφίων.

 

Όπως λένε η τιμή γίνεται ασυναγώνιστη καθώς δεν αποδίδεται ΦΠΑ στην Ελλάδα, ενώ όπως υποστηρίζουν δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή των εισαγωγών.

 

Τα αρνιά πωλούνται με την ένδειξη «ελληνικής σφαγής» και όχι ελληνικής εκτροφής.