Το αργότερο τη Μ. Τετάρτη πρέπει να έχει καταβληθεί το δώρο Πάσχα. Δίδεται στους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

 

Συγκεκριμένα, τον μισό μηνιαίο μισθό, αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο δικαιούται να λάβει ως Δώρο Πάσχα, κάθε μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου.

 

Ο μισθωτός θα πρέπει να έχει εργαστεί από 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου προκειμένου να λάβει το παραπάνω ποσό.

 

Σημειώνεται πώς το Δώρο Πάσχα καταβάλλεται συνήθως τη Μεγάλη Τετάρτη, αλλά οι εργοδότες μπορούν να το καταβάλλουν και νωρίτερα, αν το επιθυμούν. Για όσους μισθωτούς άλλαξε η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη τους και η διάρκεια δεν ήταν η παραπάνω, καθώς είτε αποχώρησε οικειοθελώς είτε απολύθηκε τότε θα λάβει αναλογία του Δώρου Πάσχα η οποία υπολογίζεται ως εξής:

 

Για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο ανάλογα με το συμφωνημένο τρόπο αμοιβής, για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες. Σε περίπτωση που κάποιος εργαστεί λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

 

Αν ο μισθωτός ασθένησε κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα θα αφαιρεθούν μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας από τον ασφαλιστικό φορέα.

 

Μπορείτε να υπολογίσετε εδώ το ποσό του Δώρου

 

 

Αυτόφωρο για όσους δεν καταβάλλουν έγκαιρα το Δώρο Πάσχα

 

Διευκρινίζεται πως για το Δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αυτό να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήματα. Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

 

Πηγή: Makthes.gr