43 απινιδωτές πρόκειται να τοποθετήσει ο Δήμος Παγγαίου σε περιφερειακά ιατρεία και εξωτερικούς χώρους.

 

Αναλυτικά, όπως αναφέρει ο δήμος:

 

Κάθε χρόνο περίπου 350.000 Ευρωπαίοι υπόκεινται σε έξω-νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή και για αυτό έχουν αναπτυχθεί οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές.

 

Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, χρειάζεται ένας απινιδωτής ανά 1.500 άτομα.

 

Στον Δήμο Παγγαίου, ένα δήμο με έκτασης 698 τετραγωνικών χιλιόμετρων και με πληθυσμό 29.572 κατοίκων ( απογραφή 2021-22) με 30 δημοτικές κοινότητες περιλαμβάνουν 37 οικισμούς με ποικίλες γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, αναπτύχθηκε ένα εκτεταμένο δίκτυο με 33 AED σε δημόσιους χώρους με ελεύθερη πρόσβαση στο κοινό, κυρίως στα Περιφερειακά Ιατρεία, αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και τουριστικά-παραθεριστικά μέρη ( (beach bars ,πολυσύχναστες παραλίες), από τον Δήμο Παγγαίου , από την Π.Ε Καβάλας (2) από δωρεά του βουλευτή κ. Λαζαρίδη (4) αλλά και ιδιωτών (3), ενώ είναι σε αναμονή παραλαβής άλλων 10 από τον Δήμο, που επίσης θα τοποθετηθούν στα περιφερειακά ιατρεία αλλά και σε εξωτερικούς χώρους αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 43.

 

Έτσι ξεπερνάμε το μέσο όρο της Κοπεγχάγης που θεωρείται πόλη πρότυπο (με την σχέση 1 AED ανά 1000 κατοίκους ), αλλά και αυτό της Δράμας ( 1 AED ανά 1100 κατοίκους) κατεβάζοντας ακόμη πιο χαμηλά σε 1 AED ανά 688 κατοίκους από 1 ανά 896 που έχουμε σήμερα και με σαφέστατη διαφορετική γεωγραφική και αστική αποτύπωση.

 

Η αναλογία δε, απινιδωτών ανά κάτοικο αποτελεί την μέγιστη απόδειξη της κοινωνικής πολιτικής που εφαρμόζεται στον δήμο μας, που έχει ως στόχο να βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά επιτυχούς ανάνηψης πιθανών θυμάτων καρδιακής ανακοπής.

 

Παράλληλα με τους 175 εκπαιδευμένους και πιστοποιημένους εθελοντές διασώστες καρδιακής ανακοπής πετυχαίνουμε πολύ υψηλή σχέση 1/169 (175 διασώστες προς 29.572 κατοίκους), που προέρχονται από την ελληνική αστυνομία, αθλητικά σωματεία, τοπική αυτοδιοίκηση, πολιτιστικούς συλλόγους, την εκκλησία και την εκπαίδευση. Ο αντικειμενικός δε στόχος είναι να διευρυνθεί το φάσμα των εκπαιδευόμενων και από άλλες κοινωνικές ομάδες, φθάνοντας στου τριακόσιους και ρίχνοντας τον μέσο όρο 1/100.

(δελτίο Τύπου Δήμου Παγγαίου)