Σάββατο, 16 Ιουλίου 2022 στην Καβάλα.

 

Στις 22:47 οι κάτοικοι των χωριών στο βορειοανατολικό Παγγαίο, έβλεπαν το φλεγόμενο αεροσκάφος τύπου Antonov 12 της ουκρανικής εταιρείας Meridian LTD να καταπέφτει, λίγες μόλις εκατοντάδες μέτρα μακριά από σπίτια, μέσα σε χωράφια.

 

Οκτώ μήνες μετά τη συντριβή του ουκρανικού Antonov αρχίζει στην Καβάλα η διαδικασία απομάκρυνσης των συντριμμιών του αεροσκάφους. Μάλιστα, έως την Παρασκευή (24.03.2023) αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ απομακρύνθηκε ήδη ο επικίνδυνος αμίαντος.

 

Οι αγρότες της περιοχής που κατέπεσε το Antonov 12 – σημειώνει το Voria.gr – μπαίνουν ξανά στα χωράφια τους, που ήταν «νεκρή ζώνη» από τον Ιούλιο του 2022.

 

Το αεροσκάφος της ουκρανικής εταιρείας Meridian LTD συνετρίβη σε αγροτικές καλλιέργειες στα Τενάγη των Φιλίππων, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από τα χωριά Παλαιοχώρι και Αντιφίλιπποι, στην Καβάλα.

 

Οι ενδεδειγμένες εργασίες απομάκρυνσης των συντριμμιών περιλαμβάνουν και την απομάκρυνση του αμιάντου που διαπιστώθηκε να υπάρχει, αλλά και των συντριμμιών.

 

Ο χώρος θα παραδοθεί στους αγρότες και θα είναι ελεύθερος προς χρήση από την ημέρα που θα τελειώσουν οι εργασίες, που υπολογίζεται να είναι έως την Παρασκευή, 24 Μαρτίου.

 

Κατά τη συντριβή του τεράστιου ελικοφόρου αργά του βράδυ του Σαββάτου, 16 Ιουλίου 2022, είχαν πυροδοτηθεί οι 11,5 τόνοι πυρομαχικών που μετέφερε η πτήση cargo από τη Νις της Σερβίας με προορισμό την Ντάκα του Μπαγκλαντές.

 

Ενδιάμεσοι σταθμοί, για ανεφοδιασμό ήταν η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία. Αυτό ήταν το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει το άτυχο οκταμελές πλήρωμα του μοιραίου Antonov 12 στις σερβικές αρχές.

Πηγή: newsit.gr