Υπενθυμίζουμε σε όσους διακατέχονται ακόμη από καχυποψία και δυσπιστία:

‘’Χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δε δίνονται ποτέ’’

 

Η ενεργειακή πολιτική μιας χώρας χαράσσεται από το συντεταγμένο κράτος και όχι από ξένους και ντόπιους οικονομικούς κύκλους.

 

Το Συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουλίου 2014 κατά της εγκατάστασης πλωτού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στον κόλπο της Καβάλας (μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης) αλλά και οι αντιδράσεις πριν και μετά από αυτό, λειτούργησαν ως καταλύτης και δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε να είναι πιθανή και ορατή πλέον η οριστική ματαίωση των σχετικών επενδυτικών σχεδίων που προωθούσε η ΔΕΠΑ και άλλοι οικονομικοί κύκλοι ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

 

Είναι η πρώτη φορά που σε δηλώσεις αρμοδίων προσώπων η περιοχή της Καβάλας δεν αναφέρεται στους προορισμούς για δημιουργία σταθμού LNG. Σε πρόσφατες επίσημες δηλώσεις του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνος Σκουρλέτης  αναφέρεται «στη δημιουργία ενός δεύτερου σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη (μετά τη Ρεβυθούσα) στο πλαίσιο ενός συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού» μέσω μιας ελληνοαμερικανικής συνεργασίας που θα αναπτυχθεί με τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ και της αμερικανικής εταιρείας Cheniere Energy και δεν κάνει καμία αναφορά πλέον, ούτε καν εναλλακτικά, στο ενδεχόμενο δημιουργίας σταθμού LNG στην Καβάλα

 

Θεωρούμε σημαντική και χαιρετίζουμε αυτήν την εξέλιξη που φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Δεν αμφισβητούμε τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από τη χρήση του Φυσικού Αερίου με οποιαδήποτε μορφή του.

 

Αντιδρούμε όμως στη χωροθέτηση και δημιουργία πλωτού LNG στον κόλπο της Καβάλας που αν συντελεστεί θα είναι μια λανθασμένη επιλογή με πολύ αρνητικές συνέπειες για την περιοχή μας. Αγωνιζόμαστε ώστε επιτέλους να αντιστραφούν οι όροι ώστε την ενεργειακή πολιτική της χώρας να την χαράζει η κυβέρνηση μέσω ενός εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού ενώ οι ιδιώτες επενδυτές να συμμετέχουν σύμφωνα με τους όρους που κάθε φορά θέτει η πολιτεία.

 

Γνωρίζουμε όμως ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρι την οριστική ματαίωση των σχεδίων που θέλουν την περιοχή μας χαβούζα των Βαλκανίων και βορά στο βωμό του εύκολου κέρδους, αγνοώντας τις ανάγκες τις και τον αναπτυξιακό της προσανατολισμό. Γι΄ αυτό και δεν εφησυχάζουμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και καλούμε το λαό της περιοχής σε επαγρύπνηση και διαρκή κινητοποίηση.

 

Παράλληλα καλούμε το ΥΠΕΚΑ να ενσωματώσει αυτήν την απαίτηση, ως λογικό επακόλουθο, στο υπό διαμόρφωση Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ απαλείφοντας τις σχετικές αναφορές για τη δημιουργία LNG στην Καβάλα από το σχετικό κείμενο (σελ. 61 και 152-153 του τελικού κειμένου).

 

Η Καβάλα, το μπαλκόνι των Βαλκανίων στο Αιγαίο, η πόλη των κινημάτων και των ενεργών πολιτών, αξίζει καλύτερη μοίρα.

 

Καβάλα, 14 Νοεμβρίου 2015

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του πλωτού LNG στον κόλπο της Καβάλας