Στην αναζήτηση εργατών γης ακόμα και από τη μακρινή Ινδία οδηγεί η τεράστια έλλειψη που εντοπίζεται στη χώρα μας για τις αγροτικές εργασίες.

 

 

 

Όπως λέει στον KavalaNews 102,8 ο σύμβουλος αγροτικής ανάπτυξης Γιάννης Μητρούσης η νομοθεσία δίνει τη δυνατότητα να κληθούν εργάτες από τρίτες χώρες.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο οι χιλιάδες ελλείψεις σε χέρια για τις αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες έχουν ως αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση της τάξης του 15% κάθε χρόνο στην μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών.

 

Μένουν για ορισμένο χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί η συγκομιδή και επιστρέφουν.

 

Οι εργάτες από την Ινδία έρχονται για έναν χρόνο με τον βασικό μισθό και ένσημα.

 

Υπάρχουν όμως και εργάτες από τρίτες χώρες με τρεις μήνες παραμονής. Σε αυτή την περίπτωση λαμβάνουν 45 ευρώ μεροκάματο και εργόσημο.

 

Όπως εξηγεί ο κ. Μητρούσης αναφερόμενος στους λόγους που οδήγησαν τη χώρα μας στις ελλείψεις εργατικών χεριών «Παλιότερα υπήρχαν Έλληνες που έκαναν αυτή τη δουλειά τα τελευταία πέντε χρόνια είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν Έλληνες εργάτες.

 

Μάλιστα είναι η γενιά που σήμερα είναι στα κοντά 65. Δεν είχαμε σημαντικό πρόβλημα παλιότερα.

 

Η νέα γενιά ωθήθηκε στα Πανεπιστήμια με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πλέον Έλληνες που να κάνουν χειρωνακτικές εργασίες. Επιπλέον πολλοί από τους εργάτες που υπήρχαν στη χώρα μας από την Αλβανία έχουν φύγει στο εξωτερικό και μάλιστα έχουν αλλάξει και επαγγελματικό πεδίο».